Report: NGM presents Battle Beast, Steelwing en Martyr

Martyr, Steelwing en Battle Beast @ Estrado Harderwijk

Zaterdag 21 juni was het groot feest in het Noorden met Dokk’em Open Air, maar voor wie geen zin had om zo ver af te reizen was er een heerlijk avondje vol heavy metal in de Estrado te Harderwijk, georganiseerd door Stichting Noord Geldersch Metaal.

Voor wie er nog nooit geweest is: de Estrado is een uiterst gezellig en uitnodigend zaaltje, met genoeg drinken binnen handbereik. Helaas is de zaal vanavond niet eens halfvol te noemen, hoogstwaarschijnlijk door een zeker festival in het Noorden. Dat drukte de pret gelukkig niet, want de bands gaven hun volle energie!

IMG_1072Eerst is het de beurt aan Martyr, een van Nederlands oudste heavy metal bands! De band brengt dan ook lekkere oude heavy metal uit de 80s, zonder te veel poespas. Aanvankelijk staat de zang nog wat hard in de mix, maar ter compensatie wordt de rest van de band ook opgeschroefd. Bij de opkomst begroet de zanger alle fans en duikt later zelfs nog het publiek in om de grootste vrienden een extra knuffel te geven. Dit is ook vrij tekenend voor de band die vanaf het begin constant contact heeft met het publiek. Afgezien van de echte fans warmt dit ook de rest van het publiek wat op naar de band toe. De lage opkomst laat de band koud, zij bouwen hun eigen feestje en nodigen een groepje fans uit om lekker op het podium mee te feesten.

_MG_6928Na een ombouwpauze is het de beurt aan het Zweedse Steelwing dat zich eveneens van de ouderwetse heavy metal bedient. Deze band trapt het gaspedaal beduidend dieper in en de aanwezigen worden getrakteerd op een flink bak snelle heavy metal van de bovenste plank. Daarnaast is het geluid meteen perfect afgesteld.
De openingsband deed het goed, maar het is toch erg duidelijk dat Steelwing op een hoger niveau speelt. Het publiek is nog enthousiaster en hoewel het soms van de gezichten van de bandleden af te lezen is dat ze meer publiek hadden gewild, spelen ze toch vol overgave de sterren van de hemel. De muziek is snel, catchy en de meezingers vliegen je om de oren. Hulde voor het enthousiasme waar de band mee speelt. Als je heavy metal een warm hart toedraagt moet je Steelwing echt eens live zien. Helaas is de koek al weer op voor men er erg in heeft.

IMG_1793Als laatste is het de beurt aan het Finse Battle Beast dat lekker pompende heavy/power metal brengt, met raakvlakken met Sabaton. Laat je niet foppen door het feit dat deze band een zangeres heeft, ze zou zo de dochter van Bruce Dickinson kunnen zijn met haar krachtige en snerpende zang! De bijzang van de gitaristen die afwisselend zwaar en snerpend is zorgt voor een goede verbreding van de vocalen. Hoewel de band een tandje terug doet in snelheid ten opzichte van Steelwing, wordt de bombast velen malen opgeschroefd. Hier staat een band die laat zien dat ze zonder problemen voor een groot publiek kunnen spelen. Gelukkig zijn ze ook professioneel genoeg om ook voor een kleiner publiek een strakke show neer te zetten. Ondanks het lage bezoekersaantal brengen ze een knaller van een show en weten ze je toch het gevoel te geven in een volle zaal te staan.

Al met al was het een toffe avond in een leuke zaal, met perfect geluid en goede, enthousiaste bands. Allen verdienden ze een groter publiek, maar desondanks gaven ze een vette show weg en zal het hele publiek met een voldaan gevoel naar huis gegaan zijn.

Long live heavy metal!

Tekst door: Robert Popovic
Foto’s dank aan Rob Sneltjes check hier zijn facebook

Related posts

Live report: Sonata Arctica / Thunderstone / Striker – Tivoli Utrecht, 02-04-2017

LiveReviewer

Into The Grave Metalfestival – Leeuwarden, 08-08-2015

livereviewer

Live Report: MAEL MÓRDHA – LIVE IN KELLY’S, GALWAY – 29TH SEPTEMBER

livereviewer
UA-17622028-3