Report: Nightwish / Arch Enemy / Amorphis – Heineken Music Hall Amsterdam, 19-11-2015

Report: Nightwish / Arch Enemy / Amorphis – Heineken Music Hall Amsterdam, 19-11-2015.

Na drie en een half jaar stond Nightwish eindelijk weer eens op een Nederlands podium. Net als in 2012 was dat ook nu weer in de Heineken Music Hall. Het concert was zo snel uitverkocht dat er snel een tweede optreden werd toegevoegd. Nightwish bracht hun landgenoten Amorphis en Arch Enemy uit het buurland Zweden mee als special guests.

amorphis_01Door de gebeurtenissen van een week geleden in Parijs moest het publiek meer geduld dan anders betrachten om de zaal in te kunnen. Er waren extra beveiligingsmaatregelen genomen en alle bezoekers werden gefouilleerd. Zo kon het gebeuren dat de zaal nog maar amper voor de helft was gevuld toen Amorphis het podium opstapte. Het Finse gezelschap draait al weer 25 jaar mee in de metalwereld. Amorphis deed Nederland al vaker aan. Donderdagavond mochten ze de avond openen op een groter podium dan dat ze gewend zijn hier in Nederland. Zanger Tomi Joutsen blijft met zijn kenmerkende microfoon opvallen. In het half uurtje dat ze mochten vullen lieten de heren onder meer enkele nummers van hun nieuwe cd “Under The Red Cloud” horen. Hoewel het geluid van de band door de jaren heen een stuk toegankelijker is geworden, kon het publiek er op een enkeling na niet echt warm van worden.

arch_enemy_05Het Zweedse Arch Enemy onderging vorig jaar een opzienbarende wijziging in de line-up. Zangeres Angela Gossow werd vervangen door Alissa White-Gluz van het Canadese The Agonist. De nieuwe frontvrouw liet in Amsterdam zien dat het wel goed zit. Vorig jaar kwam het met White-Gluz in de gelederen studio-album “War Eternal” al uit. De band putte naast uit ouder werk ook flink uit deze laatste studio cd. Alissa nam als een echte frontvrouw het voortouw en stuwde zowel de band als het publiek goed op. En het publiek dat inmiddels de zaal goed had gevuld kon over het algemeen de tweede band van de avond wel waarderen.

nightwish_03Nightwish knalde om half tien meteen goed uit de startblokken met ‘Shudder Before the Beautiful‘ van het laatste album “Endless Forms Most Beautiful”. Met een geweldige show vol vuur, rook, licht en animaties greep de band het publiek bij de strot en hield hen twee uur lang in zijn greep.
Floor Jansen had het duidelijk naar haar zin bij “haar eerste Nederlandse show van Nightwish”. Met een “Let’s make this a night neither of us will ever forget” zette ze dat kracht bij. Ook bij het volgende nummer ‘Yours is an Empty Hope’ werden de vlammenwerpers en rookkanonnen in werking gezet. Een beeld dat met grote regelmaat terugkeerde tijdens het concert.
Hoewel een aantal verstokte Nightwish fans nog steeds mijmert dat de band het magische kwijt is sinds het vertrek van Tarja, weet de huidige bezetting de grote schare uitstekend te overtuigen. Dat bleek dubbel en dwars in Amsterdam. Het publiek ging twee uur lang flink uit zijn dak. Velen hadden hier tenslotte meer dan drie jaar op gewacht. Er werd fanatiek meezongen en geklapt bij ieder nummer.nightwish_02Het eerste deel van het concert stond vooral in het teken van het laatste album. Ook kwamen er enkele nummers uit de Anette Olzon periode aan bod. Marco Hietala deed het eerste deel van ‘The Islander’ in zijn eentje op akoestisch gitaar. De rest van de band voegde zich in het laatste deel van de song bij hem.
Later in de show kwamen ook enkele oude successen aan bod met ‘Nemo’, ‘Stargazers’ en ‘Ghost Love Score’. In de laatste glibberde Floor nog bijna onderuit, maar het ging gelukkig net goed. De show eindigde met ‘The Greatest Show On Earth’ dat als een waar spektakel werd opgevoerd met verbluffende animaties. Het publiek riep nog wel om een toegift, maar de outro tape gaf aan dat het echt over was. Nightwish heeft met dit optreden nog maar eens duidelijk gemaakt dat het nog steeds bovenaan de top van de symfonische metal staat. Het is te hopen dat de fans niet opnieuw drie jaar geduld moeten opbrengen voor de band weer Nederland aandoet.

Tekst en foto’s: Frans van Arkel

Related posts

LIVE-REPORT : SUFFOCATION @ BAROEG ROTTERDAM

livereviewer

Aniday, La Ventura – Estrado Harderwijk, 29-11-2014

livereviewer

Live report: Ayreon Universe – Poppodium 013 Tilburg, 15-09-2017

LiveReviewer
UA-17622028-3