Live report: Paaspop 2018 (zondag) – Schijndel, 01-04-2018

Live report: Paaspop 2018 (zondag) – Schijndel, 01-04-2018.

Paaspop te Schijndel is wellicht niet het meest voor de hand liggende festival om als metalhead heen te gaan, maar het affiche van de zondag was toch zeker niet verkeerd. Met Obituary, Black Label Society op de bill en andere acts zoals Mambo Kurt en levende Legende Iggy Pop heb ik toch maar besloten om af reizen naar Brabant!

Als je het terrein betreedt kom je in een soort van Vegas stijl terecht. Het ziet er allemaal top uit en ondanks de blubber is het door middel van platen en planken nog goed te belopen. Er zijn meerdere stijlen te vinden. Er is een Partytent waar onder meer de schlagers om je oren wordt gegooid. Een tent waar je als gabber kan uitleven. De kids en “grote” kids kunnen zich uitleven op een mini kermis. Er is echt van alles te doen. Het gaat hier op Paaspop van Guus Meeuwis tot Obituary deze dag. Diversiteit, dus ook in het publiek.

De eerste band die ik ga aanschouwen is Mambo Kurt. Voordat die begint word ik nog geteisterd door een Schlagers orkest. Even op de tanden bijten, want Mambo Kurt is stiekem toch wel leuk om te aanschouwen. Dit feestbeest speelt Rock/Metal Klassiekers op een orgel. Kazig.. Jazeker. Echter is alles met een bepaalde vorm van humor besprenkeld, wat het dan toch weer leuk maakt om te aanschouwen. Na kaskrakers zoals ‘The Final Countdown’ haalt de beste man nog een vrouw op het podium om even te stijldansen. Als Mambo Kurt vervolgens Marco Borsato inzet, houd ik het toch voor gezien. Er zijn grenzen!

De eerste “harde” band vandaag is op het hoofdpodium. Het Belgische Triggerfinger is al sinds 1998 aan de slag. Hun unieke sound heeft veel zieltjes gewonnen in de loop der jaren. De Apollo tent is dan ook redelijk vol te noemen als de band begint met hun sterke set. Vorig jaar hebben de mannen hun laatste wapenfeit “Collosus” uitgebracht. Onder meer het titelnummer van dit album komt live sterk uit de speakers knallen. Vooral Mario Goossens springt weer in het oog. Deze Nederlander (van Nationaliteit gewisseld om niet in Belgisch Leger te geraken), steelt de show met zijn fratsen achter het drumstel. Geweldig hoe hij nog even zijn gear ombuigt. De band is erg degelijk bezig en bij momenten spatten de vonken eraf.

Voor mij kwam nu de verrassing van de dag. Frank Carter and the Rattlesnakes! In de Whiskey tent is het goed druk te noemen. Nadat de band hun eerste tonen inzet, begrijp ik waarom het zo druk is. Wat een energie heeft deze band. Deze punkband weet de energie ook in de zaal te krijgen. Voor je het weet klimt Frank zelf ook even het publiek op, om vervolgens een handstand te maken. Moshpits, crowdsurfers, Wall Of Death. Het publiek doet gretig met alles mee. Leuke act die ik toch snel vaker wil gaan zien! Top entertainment. En wellicht beste band van de dag!

Na even gegeten te hebben (wat een enorme keuze!!) ,ga ik weer terug naar de Whiskey waar de mannen van Obituary klaar staan om weer af te trappen met het magistrale ‘Redneck Stomp’. En een lompe stomp is het weer. Deze band maakt wellicht “simpele” death metal, maar godverdomme wat spelen ze het strak en bruut! Vandaag is het de laatste dag van een slopende tour door Europa. Maar de heren geven nog eenmaal alles. Ze ogen hier en daar wat vermoeid ( niet gek), maar de sound en spirit is als vanouds. Super hen weer te mogen aanschouwen. Weinig verrassingen in de setlist. Maar goed, met zulke klassiekers op je naam hoef je ook weinig te wisselen.

Nu is het tijd voor “The Living Legend” Iggy Pop. Godsamme, die 70 jarige oude punker vliegt vanaf het eerste moment zo hard de podium over. Zo energiek ben ik mijn hele 39 jaar nog niet geweest. De beste man heeft duidelijk zijn levenssporen over het hele lichaam staan, maar wat een Icoon. Het valt me op dat ik eigenlijk alles wel herken van wat voorbij komt in de setlist. Blijkbaar hadden mijn ouders een betere smaak dan ik dacht! Het blijft niet “mijn” muziek. Maar goed dat is smaak gerelateerd. Het publiek ging in ieder geval even uit zijn dak op de muziek van hun icoon.

Ik ga richting de Phoenix tent want “De jeugd van Tegenwoordig” kan me gestolen worden. Ik ga bij Zakk Wylde staan, die met Black Label Society de laatste stevige band op het podium is. De beste man heeft weer een kek microfoonstandaard mee. Ondanks dat ik de band altijd zeer vet vind, is het vanavond naar mijn idee wat minder passioneel maar meer op de autopiloot. Neemt niet weg dat als je de beste man een solo uit zijn Wylde Audio gitaar hoort toveren er toch wel een beetje kippenvel op het armpje komt!

Echter boeit de band deze avond na een lange dag blubber, kou en bandjes niet genoeg om te blijven hangen. Na met de vingers gekruist mijn oude peugeootje uit de blubber gegast te hebben, keer ik huiswaarts. Paaspop zondag was ondanks de lage metal/rock programmering een leuke dag uit!

Tekst en foto’s: Ronald van de Baan

Related posts

Report: Swallow the Sun / Wolfheart / Adimiron – De Gigant Apeldoorn, 29-11-2015

LiveReviewer

Live report: Testament / Distillator – Lucky Rijssen, 04-08-2016

LiveReviewer

Live report: Elvenking / Frozen Crown / Desert – Metropool Hengelo, 25-04-2019

LiveReviewer
UA-17622028-3