Report: Pain of Salvation / Hillsphere – De Gigant Apeldoorn, 30-10-2015

Report: Pain of Salvation / Hillsphere – De Gigant Apeldoorn, 30-10-2015.

Metal is de laatste jaren redelijk ondervertegenwoordigd geweest in Apeldoorn. Lokale rockkroeg Ozzy hield de geest levende met kleine bands zo nu en dan, alsook het Brainstorm festival, maar qua grote namen waren het vrij magere jaren. Totdat het collectief Dark Matter de taak op zich nam om de metaalgraad in Apeldoorn te verhogen. Evergrey, Arcturus en Damian Wilson, dan wel akoestisch, hebben ze hierheen weten te halen en vanavond is er weer een flinke naam aanwezig met de Zweedse prog goden van Pain of Salvation.

Gigant_2015-10-30_23-05-27-0308_PainOfSalvation-lrDe avond wordt geopend door de Amsterdamse prog metal band Hillsphere. Hoewel nog vrij onbekend worden ze goed onthaald door het aanwezige publiek. Op het podium zien we vier muzikanten en geen zanger.
Puur instrumentale prog, gaat dat wel boeiend blijven? Jazeker, de heren weten boeiende en levendige muziek te brengen zonder te veel opsmuk. Aanvankelijk staan de keyboards nog vrij zacht in de mix, wat erg jammer is gezien de erg bepalende rol in het geluid. Bij het tweede nummer betreedt een gastzanger het podium. Helaas blijft zijn naam mij onbekend daar de geluidsman de microfoon van de aankondigende keyboardist nog niet aan het gezet. Waar het eerste nummer lekker stevige prog vuurwerk was is het tweede nummer een stuk rustiger. De vrij lage en soms rauwe zang clashed hier nogal mee.
Bij het derde nummer wordt een tweede gastzanger ingezet die zich van een rauwere, bijna black metal scream-achtige, zang bedient. Door de meer dynamische muziek komt het geheel een stuk beter over en komt de podium presentatie net wat minder statisch over. Met het vierde nummer komt er al weer een einde aan de set, maar dat lijkt korter dan het is, want ‘Clairvoyance’ van hun kersverse EP klokt in op een dikke acht minuten aan instrumentaal geweld.
Hillsphere zal op zeker extra zieltjes gewonnen hebben met hun muzikale kunsten. Ze zullen echter nog wel wat aan hun stage presence moeten werken, want die was nog vrij beperkt.

Gigant_2015-10-30_23-26-04-0392_PainOfSalvation-lrNa een lange pauze is daar eindelijk het moment waar men lang op wachtte; Pain of Salvation betreedt het podium! Als de band begint is de zaal lafjes half gevuld, maar dat lijkt de band absoluut niet te deren en vol overgave en kracht spelen ze, tappend uit nieuw, maar ook wat onverwachte oudjes.
Daniel Gildenlöw kijkt zijn publiek echt in de ogen en als zijn blik op je valt voel je je nog meer meegezogen in de gepassioneerde muziek en zijn emotionele stem. De veelal gedeelde zang met Ragnar Zolberg zorgt voor een heerlijk vol geluid en maakt dat de zang heerlijk gelaagd is. Zelf ben ik pas ingestapt bij “Be” en is het oudere werk me nog vrij onbekend, dus het verschil in ingenieusiteit en toegankelijkheid bij nieuw en oud werk is erg interessant, want het klinkt gewoon nog steeds als dezelfde band.
Het eerste deel is gevuld met nummers van “Remedy Lane” (thanks voor de heads-up Tom!) en worden uiterst enthousiast ontvangen door de aanwezige fans die gretig het oudere werk verorberen. Het hoogtepunt is dan ook de uiterst emotionele rollercoaster ‘Trace of Blood’, wat gaat over een miskraam dat Daniel en zijn vrouw hebben moeten meemaken (wederom bedankt Tom). Hoewel ik normaal niet veel let op daadwerkelijke tekst zorgde dit er wel voor dat ik beter oplette en het is een waar kippenvelnummer. Daniel is erg goed bij zang en de emotie spat er van af. Hoewel hij bijna de hele show met een glimlach op zijn smoel staat merk je hier toch duidelijk die barsten.

Gigant_2015-10-31_00-35-29-0507_PainOfSalvation-lrDe band houdt het echter erg luchtig vandaag en er wordt meerdere malen gegrapt. Met ‘Linoleum’ duiken we het meer recentere verleden in en krijg we een “Road Salt” blok, kortstondig onderbroken door ‘Falling Home’ van het recente akoestische album, waarbij ook de bassist meezingt voor een waar tapijt aan vocale kleuren. Met ‘Spitfall’ duiken we nog even “Scarsick” in voor we met ‘Rope Ends’ aan het einde van een daverende show komen.
Oh nee toch niet, want natuurlijk is er een toegift! Na een Terminator-aandoend keyboard intro, welke door Daniel aangevuld wordt met gitaar, wordt ‘The Perfect Element’ ingezet voor een weergaloze muzikale reis aan boord van de PoS trein. Na deze knaller eindigt de band in sereniteit met het softe ‘1997’ van het tweede “Road Salt” album, waar we weer kunnen genieten van een multivocaal intiem gebeuren.

Het was werkelijk waar een schitterende avond en ondanks de beperkte opkomst zette Pain of Salvation een show neer alsof ze voor duizend man stonden te spelen, doch voelde het ook intiem door de kleine schaal.
Houdt de Facebookpagina van Dark Matter goed in de gaten, want op zondag 29 november staat er weer een zinderende show gepland met de Finse giganten van doom/death metal Swallow the Sun!

Tekst: Robert Popovic
Foto’s: Marc van Kollenburg

Related posts

Live report: Danko Jones / Audrey Horne – Melkweg Amsterdam, 19-03-2017

LiveReviewer

Live report: Obituary / Exodus / Prong – Neushoorn Leeuwarden, 03-11-2016

LiveReviewer

Live report: Progressive Alliance – De Effenaar, 04-11-2018.

LiveReviewer
UA-17622028-3