Report: Pestilence, Bleeding Gods, Magnacult – Baroeg, Rotterdam NL 24-3-2019

Wat een metaalgeladen weekend is dit weer! Thrash in Little Devil, emoprog in de Effenaar, black metal in dBs en P60, hardcore in Muziekgieterij en Dynamo… Voor ieder wat pils, maar de liefhebbers van oldschool death metal kiezen voor de Pestilence / Bleeding Gods / Magnacult combo. Voor deze zondagmiddag is de Baroeg uitverkoren om deze tour officieel af te sluiten.

Met ‘dank’ aan de treinchaos van de NS mis ik Magnacult helaas volledig.

MagnaCult by Marc van Peski

Bleeding Gods mag ik echter weerzien, sinds hun overtuigende optreden op Veghel Death fest 2017. De zaal is mooi gevuld, een sfeervol intro klinkt, en de geschminkte leden betreden het podium. Afgetrapt wordt met albumopener “Bloodguilt” en zet direct de toon. Deze symphonische death black metalband onderscheidt zich met de lekkere, midtempo headbangriffs & ritmes, die je niet van tevoren hoeft te kennen om in de flow te komen. De band, compleet ingespeeld, laat alle nummers lekker massief klinken. Tussen de nummers door, allemaal van de huidige plaat ‘Dodekathlon’, doet de zanger de presentatie met een brute stem, waardoor de black metal sfeer er goed in blijft. Gelukkig gebruikt hij geen shrieking vocals zoals meestal in de black metal, maar zit hij meer in de midrange, afgewisseld met laag. .Ook komen regelmatig contrasterend, atmosferische en wat filmische synth intro’s voorbij. Ze doen me af en toe denken aan het prima eenmansproject Rhadamanthys en de oude Cradle of Filth. Door de nummers hier regelmatig mee af te wisselen, krijgt het concert een heel dynamisch karakter. Op een gegeven moment komt Edward van Pestilence een nummer mee bassen. Met de onderlinge bandverhoudingen zit het dus wel goed. Opvallend is dat de muzikanten er allemaal veel schik in hebben, en af en toe zelfs hun lach een beetje lijken in te houden, naar blijkt omdat de geluidsman allerlei samples door de in-ear monitors jaagt, als ‘final tourdate prank’. Professioneel als deze sympathieke Nuclear Blast band is, laat niemand zich hierdoor van de wijs brengen en brengen zij dit afsluitende concert van hun “Bleed over Europe tour” tot een goed einde. Een zeer geslaagd optreden en ondergetekende is na afloop meteen het album gaan aanschaffen.

Bleeding Gods by Marc van Peski

“Reduced to ashes” heet de tour voor headliner Pestilence, en dat is, omdat de band het legendarische tweede album ‘Consuming Impulse’ integraal zal opvoeren. Hier ligt natuurlijk een buitenkans om dit nog eens mee te kunnen maken. Immers, deze band staat –Satanzijdank- niet stil, want de negende plaat is al in de maak. De zaal is ondertussen volledig volgestroomd wanneer Pestilence het podium inneemt en “Dehydrated” inzet. Lekker! De band is in topvorm en het geluid is meteen hard, strak en vol. Het publiek geniet er lekker van, maar wel op z’n ‘s zondagmiddags. Zanger/gitarist Patrick Mameli staat er stoer afgetraind en zelfverzekerd bij, maar de band moet er wel voor werken om het lekker luisterende publiek ook echt actief te krijgen. Hij houdt de praatjes tussen de nummers kort en laat de muziek voor zich spreken. Het publiek komt dan ook écht goed los bij fan favorite “Out of the body”, normaliter de toegift, maar nu al omdat het halverwege de plaat staat. Instant score! Ik zie iemand zijn bril afzetten en de losgebarsten pit in duiken, welke de rest van het concert zal aanhouden. Daarbij groeit de intensiteit van het optreden met de tweede helft van de plaat die mijns inziens meer diepgang heeft via het te gekke “Echoes of death” en “Deify thy master”. De zware grooves worden afgewisseld met nóg zwaardere grooves. De ritmesectie zit daaronder vol subtiele swing. Met dit soort opbouw van momentum, beleven we de unieke klasse van oldschool death metal! Stond Patrick vorig jaar op Stonehenge het hele concert lang nog onder stroom(!), nu is hij ‘on fire’ en wordt het publiek bij wijze van spreken tot as gereduceerd!

Pestilence by Marc van Peski

En er is meer. Na de albumuitvoering, komen ook nummers van andere platen aan bod. Met “The secrecies of horror” en “Twisted truth” Is het genieten van de op meer melodieuze leest geschroeide riffstravaganza en zet de band de eindsprint in. Verrassend is dan “Horror Detox”, een veel nieuwer nummer van de comebackplaat ‘Resurrection Macabre’. Dan spreekt Patrick zijn waardering voor de aanwezige death metal fans uit voor hun komst en steekt ons onder de riem om old school death metal alive te houden. Zolang de fans willen, blijft Pestilence muziek maken. Ik krijg er nooit genoeg van, dus ik vind dit een deal! Met “Land of Tears” worden nog even alle registers opengetrokken en loopt het concert af, het publiek volledig murwgebeukt en voldaan achterlatend. Een toegift is niet meer nodig. Het publiek heeft precies gekregen waar het voor is gekomen + meer. Hulde voor deze old school death metal helden!
Tekst: Maurice Egbers
Bedankt Marc van Peski voor het leveren van foto’s!

Related posts

Sabaton, Delain, Battle Beast – 013 Tilburg, January 11th 2015

livereviewer

Live report: Dynamo Metal Fest 2018 – IJssportcentrum Eindhoven, 14-07-2018

LiveReviewer

Epica en Xandria – Oosterpoort Groningen, 11-04-2015

livereviewer
UA-17622028-3