Report: Powerwolf / Orden Ogan / Civil War – Trix Antwerpen, 01-11-2015

Report: Powerwolf / Orden Ogan / Civil War – Trix Antwerpen, 01-11-2015.

Na een avond vol zombies, afgehakte ledematen, gedeeltelijk verwijderde ingewanden, weliswaar verbonden aan het Halloween gebeuren, is de tijd aangebroken om terug met beide voeten op de aarde te komen! Op 1 november eren we onze doden en dit werd vroeger vooral in de kerk gevierd.
Tijden veranderen en ik verkoos om de kerk te vervangen door een concertzaal en er een heuse heavy metal hoogmis bij te wonen.

Civil WarHet concert op zondagavond was compleet uitverkocht en dat was te merken aan de lange rij die stond aan te schuiven om binnen te komen. Door een auto-ongeval op de Antwerpse ring kwam ik wat te laat in de zaal en opener Civil War was al aan de set begonnen. Het is te zeggen, ik hoorde de band, maar zag eigenlijk niet veel. De band stond praktisch in het donker op het podium. Het geluid stond ook keihard en dat kwam de ervaring niet ten goede. In de pit stonden de talrijk aanwezige fotografen (waaronder ikzelf) elkaar aan te kijken met de uitdrukking WTF op hun gezicht! Maar terug naar de muziek. De band ontstond toen de vier muzikanten Sabaton verlieten in 2012. Er staan al twee albums op hun conto en ze probeerden met al hun macht om het publiek voor hen te winnen. De reeds talrijk aanwezigen lieten zich geleidelijk aan aanporren tot actie. Toen het sterk op Sabaton geschoolde ‘I Rule The Universe’ aan de beurt kwam, kregen deze Zweden een grote feedback van het publiek en hun veldslag leek gewonnen. Afsluiter ‘Rome Is Falling’ zorgde voor een gepaste ereronde voor deze burgerstrijders. Ondanks de povere belichting – zanger Nils vroeg net voor het derde nummer of ze toch iets meer licht konden krijgen – scoorde de band goed en er werden enkele zieltjes gewonnen.

Orden Ogan-9Tweede band van de avond was het Duitse Orden Ogan. Ik zag de band in januari in dezelfde zaal als opwarmer voor Hammerfall. De man achter de lichtknoppen was blijkbaar opnieuw in slaap gevallen, want we zagen ook deze band bijna niet staan. Enkel rood frontlicht werd aangezet. De band gooide meteen twee nummers van hun laatste album “Ravenhead” in de donkere zaal. Maar het publiek was meteen in goede doen en geregeld vlogen vuisten in de lucht en werd er meegezongen. Frontman Seeb Levermann was aangenaam verrast door de reactie die ze terugkregen van het publiek. Er werden ook wat oudere deuntjes zoals ‘We Are Pirates’ in de setlist geplaatst. Als slotnummer werd gekozen voor ‘Things We Believe In’. Dit bleek een goede keuze, want het opgewarmde publiek deed lustig mee aan het meezingspelletje. Opnieuw kreeg de band het publiek naar hun hand alhoewel ze nagenoeg in het donker op het podium stonden.

Powerwolf-8Maar het werd al vlug duidelijk dat de toeschouwers eigenlijk voor de headliner Powerwolf waren gekomen. Ik zag Powerwolf voor het eerst op een indoor festival en werd toen compleet overweldigd door hun combinatie van power metal en hun theatrale podiumact en aankleding. De band bouwde een sterke livereputatie op en heeft ondertussen een groot aantal volgelingen. Enkele aanwezigen hadden een identieke haardracht en corpsepaint als de gitaristen Greywolf. Deze hongerige wolven namen meteen de koe bij horens en namen een vliegende start met het titelnummer van hun laatste album “Blessed & Possessed”. Er werd voornamelijk geput uit de laatste drie albums, aangevuld met een drietal ‘oudjes’. Hoe populair de band eigenlijk is werd voor het eerste duidelijk bij het nummer ‘Amen & Attack’. De hele volgepakte zaal zong luidkeels het refrein mee. De sfeer in de zaal was wonderbaarlijk. Zanger Attila beschikt over een formidabele stem en toetsenist Falk ontpopt zich als een ware volksmenner. Maar ook het trouwe publiek mocht hun bijdrage leveren. Tijdens het nummer ‘Armata Strigoi’ werd de achtergrondzang gewoonweg door het publiek gebracht. Zelfs Attila was onder de indruk van het aanwezige zangtalent. Het klonk als een duizendkoppig koor en het zette iedereen aan tot meezingen (zelfs ondergetekende).

Powerwolf-3De aankleding van het podium is tot in de punten uitgewerkt en vormt een ware streling voor het oog. Zo wordt meermaals gewisseld van reusachtige backdrop en krijgt het podium zelfs aan de zijkanten prachtig bedrukte doeken. Samen met het orgel van Falk maakt dit alles dat je als het ware naar het altaar van een kerk zit te kijken. Elk nummer werd vervolgens meegebruld en spontaan werd er in de handen geklapt op het ritme van de muziek. Alle nummers gingen erin als zoete broodjes. Er stond een tienermeisje op de eerste rij die wonderbaarlijk alle teksten uit het hoofd kende en ook met volle teugen genoot van het concert.
De lichtshow was hier gelukkig dik in orde en dit creëerde nog een duister randje aan het gebeuren. Na een knallende versie van ‘We Drink Your Blood’ werd het eerste deel passend afgesloten met het iets rustiger ‘Lupus Dei’.
Na een korte pauze werd het podium nog wat aangekleed met gelbranders en kregen we nog een trio van nummers over ons heen. Ook hun nummerkeuze is uitstekend, want bij de afsluiter ‘All We Need Is Blood’ gaat het dak er werkelijk af!

Als de zaal zich volledig laat gaan en al hun energie gebruikt om de nummers mee te zingen en dit nog weet te ondersteunen met handengeklap en in de lucht vliegende vuisten, moet een band zich in de hemel wanen. Ik kreeg althans zo’n gevoel over me heen en dit concert zal me nog lang bijblijven.
Ik zag Powerwolf deze zomer onder de middagzon op het Alcatraz Metal festival hun ding doen, maar deze roedel komt het best tot uiting in een zaal. De hondstrouwe fans zorgden ervoor dat dit concert me een apart gevoel van geluk en verwondering bezorgde.

Tekst en foto’s: Rik Bauters
 

Related posts

Live report: Ne Obliviscaris / Allegaeon / Virvum – Dynamo Eindhoven, 31-03-2018

LiveReviewer

Live-Report: Dokk’em Open Air 2013 – zaterdag

livereviewer

Live report: Death Angel / Annihilator / Testament – Patronaat Haarlem, 10-12-2017

LiveReviewer
UA-17622028-3