Report: Speedfest 2015 – Klokgebouw Eindhoven, 21-11-2015

Speedfest 2015 – Klokgebouw Eindhoven, 21-11-2015.

Speedfest 2015 belooft weer een mooie editie te worden. Met namen zoals Obituary, Carcass en Napalm Death is er voor de metalliefhebber al genoeg reden om richting het Klokgebouw in Eindhoven te rijden. Door de aanslagen in Parijs is er uiteraard geen Eagles of Death Metal op het programma meer te vinden. Het binnenkomen verloopt ook wat minder snel, omdat iedereen gefouilleerd wordt. Het mag duidelijk zijn dat na Parijs het allemaal een stuk strenger is geworden. De meningen zijn hierover verdeeld, maar ook hier weer begrip voor de organisatie die geen enkel risico durft te nemen wat betreft veiligheid. Terug naar waar we hier voor komen en dat is een dag vol muziek en gezelligheid.

Avatarium - Speedfest - Klokgebouw EindhovenDe eerste band die ik ga aanschouwen is voor mij meteen één van de toppers van de dag. Het Zweedse Avatarium staat vroeg op de dag gepland. Desondanks geven zij zich volledig en is het bij hun ook al vrij druk in de zaal. Hun doom rock gaat erin als zoete koek. De stem van Jennie-Ann is niet alleen op plaat goed! Deze sympathieke zangeres weet mij live ook te raken. Avatarium is goed bezig en ik gok dat ze een volgende keer een stuk later het podium mogen betreden. Het is in ieder geval een aangenaam begin van de dag.
 

Scorpion Child - Speedfest - Klokgebouw EindhovenScorpion Child gaat lekker tekeer op het andere hoofdpodium. Deze rockers swingen goed en hun heavy acid rock doet menig haartje wapperen in de voorste regionen. Erg bekend ben ik niet met deze band, maar ik ga mij na deze energieke show zeker wat meer verdiepen in deze gasten. Speedfest weet altijd aangenaam te verrassen met bands en Scorpion Child was zeker leuk om live te mogen aanschouwen.

Backyard Babies - Speedfest - Klokgebouw EindhovenHet festival is vrij divers te noemen, na de acid rock is het nu tijd voor de glamrock van The Backyard Babies. Na even keihard ‘Welcome to the Jungle’ (Guns N’ Roses) uit de speakers te knallen mogen de Zweden aan hun wervelende show beginnen. We krijgen zeer standaard rock à la Guns voor onze kiezen gegooid. Wellicht niet origineel, maar wel zeer strak gebracht. Er staat dan ook flink wat podium ervaring te spelen. Al sinds 1989 maken de mannen al furore in Zweden en omstreken. Zij hebben ook al bij grootheden zoals AC/DC en Motörhead in het voorprogramma gestaan. Vanmiddag laten ze ook zien zelfstandig een show prima te kunnen brengen.
 

Pro-Pain - Speedfest - Klokgebouw EindhovenPro-Pain is de eerste “harde” band van deze editie van Speedfest. De hardcore van deze mannen beukt weer als vanouds. Het is nu ook goed druk te noemen in de zaal en de eerste pits vormen zich al snel. Heerlijke aggressieve set waar zowel publiek als band zichtbaar van geniet. Al gauw komen de eerste surfers ook over het hek en blijkt dat bij het Speedfest publiek meer dan genoeg animo zit voor het hardere metaalwerk!

Mondo Generator- Speedfest - Klokgebouw EindhovenNick Oliveri, uiteraard bekend van QOTSA en Kyuss, staat met Mondo Generator voor een volle bak te spelen. Een flinke dosis stoner rock met een vleugje punk wordt explosief de zaal in geknald. Stoner rock is niet echt mijn ding, maar het is duidelijk dat de mannen terecht hier op Speedfest staan! De volle bak staat goed te genieten! Al gauw laat ik Nick en zijn mannen achter mij om even vlug een hap vreten te halen bij de uitgebreide catering in de hal. Ondanks de best “pittige” prijzen is het voedsel goed te kanen.

Klingonz - Speedfest - Klokgebouw EindhovenKlingonz is toch wel de vreemde eend in de bijt. Helaas vind ik het muzikaal gezien totaal geen indruk achter laten. Blijkbaar had de band dit zelf ook door. Ze moeten het vooral hebben van hun gimmicks. Als punk clowns geschminkt brengen ze hun muziek ten gehore. Af en toe komt er nog een clown een truukje doen. Er wordt ondermeer aan zwaardvreten gedaan en door een tennisracket gekropen. Leuk voor 10 minuten en al gauw op zoek naar wat ander vermaak!

Obituary - Speedfest - Klokgebouw EindhovenDe liefhebbers van metal moeten het vooral van “oudgedienden” hebben vandaag op Speedfest! Dat de band hun glorie weer in volle hersteld hebben na hun laaste release mag duidelijk wezen. Godverdomme wat knalt Obituary vandaag hard. Het geluid is meer dan prima te noemen! De zaal die propvol is te noemen gaat dan ook stevig uit zijn dak. De fotopit is ook overvol met fotografen en menig surfer belandt daar ook op! De death metal van Obituary heeft de tand des tijds ruimschoots doorstaan! Wederom weer een topset van deze Floridianen en wellicht de show van de dag hier voor de metalliefhebbers.

Napalm Death - Speedfest - Klokgebouw EindhovenNa de old school death metal van Obituary is het nu tijd om te gaan genieten van Napalm Death. De uitvinders van de grindcore kwamen recentelijk met een prima album op de proppen. Ondanks de 30 plus jaren dat zij het podium betreden, hebben zij nog niks aan kracht ingeboet. Net als anders is het weer een vloek om deze band te fotograferen. Frontman Barney staat geen moment stil en de explosiviteit is weer als vanouds. Surfers en moshers all over the place zoals het bij Napalm Death hoort. Prima geluid en een goede greep uit hun discography maken het weer een genot om ze te mogen aanschouwen.

High on Fire - Speedfest - Klokgebouw Eindhoven

Het zou bijna een perfecte triplet aan metalgeweld worden. Maar na Obituary en Napalm Death staat eerst nog High on Fire op de planken met hun hoogwaardige stoner rock/metal. Vol passie en lekkere logge riffs gaan de mannen tekeer! Voor mij was het een eerste kennismaking met de mannen. Ze laten een prima indruk achter. En ik ga zeker even hun discography eens uitdiepen.
Bij het Speedfest publiek zijn ze blijkbaar al wat meer bekend, gezien de goede reacties vanuit het publiek. Leuke set die naar meer smaak

 

Carcass - Speedfest - Klokgebouw EindhovenTerug naar het andere podium waar Carcass het metalgedeelte op het hoofdpodium mag afsluiten. Carcass begint weer precies hetzelfde aan hun set, als de laatste keer dat ik hun heb mogen aanschouwen in 013 Tilburg. Uiteraard is Carcass van zo’n hoogstaand niveau dat dit eigenlijk wel het enige minpuntje aan hun set is. Geluid is ok en de mannen staan gretig hun death metal te spelen. Het publiek is enigszins tam. Na het losgaan bij Obituary en Napalm Death had ik wel een iets harder ontvangst voor de mannen verwacht. Desondanks is het genieten geblazen.

Voivod - Speedfest - Klokgebouw EindhovenIk verlaat Carcass halverwege de show om snel een kijkje te nemen bij Voivod. Deze old school thrashers zijn een waar fenoneem in de thrashwereld en het is dan ook goed druk bij het kleine podium. De sfeer zit er goed in en het knalt flink. Veel Voivod fans in de kleine zaal maken het tot een waar metalfeestje. De oudgedienden van Voivod laten zien hun kunsten nog niet verloren te hebben. Dit is precies wat een thrash metal optreden moet wezen. Volgende keer zie ik ze graag op het hoofdpodium!

Danko Jones - Speedfest - Klokgebouw EindhovenDe laatste band die ik voor vanavond ga aanschouwen is Danko Jones. Wat maakt Danko er toch altijd weer een feestje van. Zijn sekstische grappen vliegen al snel weer in het rond (net als zijn tong). De poppy pretliedjes staan als een huis en het publiek zingt al snel de Danko krakers mee. Danko Jones blijft 1 van de betere frontmannen uit de rockwereld en laat al snel het publiek uit zijn hand vreten. De moeheid besluit mij om na Danko Jones af te haken. En ik laat onder meer Peter Pan Speedrock voor wat het is. De Nederlandse rock-act kennende zal hun optreden weer prima in orde zijn geweest.

 

Speedfest 2015 is ondanks het verliezen van hun headliner Eagles of Death Metal een geslaagde editie geworden. Het festival was uitverkocht, wat het op sommige momenten lastig maakte om je vrij te bewegen in de menigte. Maar goed, de optredens en gezellige sfeer maakten dit dan ook weer ruimschoots goed!

Tekst en foto’s: Ronald van de Baan

Related posts

Live report: Vallenfyre / Implore / Sledgehammer Nosejob / Graceless – Iduna Drachten, 15-09-2017

LiveReviewer

Live report: Epic Mind / Armed Cloud / IDEK. – dB’s Utrecht, 22-03-2018

LiveReviewer

Live report: Fortarock 2018 – Goffertpark Nijmegen, zaterdag 2 juni

livereviewer
UA-17622028-3