Report: Swallow the Sun / Wolfheart / Adimiron – De Gigant Apeldoorn, 29-11-2015

Report: Swallow the Sun / Wolfheart / Adimiron – De Gigant Apeldoorn, 29-11-2015.

Het is vanavond weer raak in De Gigant te Apeldoorn, drie lekker afwisselende bands voor een goed gevuld avondje metal. Ondanks dat het een zondagavond is en de drietrapsraket de avond ervoor nog in De Baroeg te Rotterdam te bezien was is er toch redelijk wat volk op de been vanavond.

adimironHet Italiaanse Adimiron mag de spits afbijten. De band is duidelijk vrij onbekend bij het publiek, want het duurt nog even voor men echt warmloopt. Tenzij de maandagblues al inkickt. Nu speelt de band ook niet al te makkelijke muziek met hun technische en melodieuze death metal met her en der wat elementen van post metal en nu-metal ritmiek. Aanvankelijk is het geluid ook niet heel best. De drums zijn een barrage die er vol bovenuit knallen en de zang is wat zacht. Gelukkig wordt het na verloop van tijd al wat beter (of ik wen er aan). Wat de band brengt is echter zeer tof; Lekker afwisselende nummers met af en toe wat melodieuzere stukken waarbij wegdromen wordt afgestraft met bruutheid.
Deze tour is ook meteen een vuurdoop voor de bassiste en de zanger en hoewel ik wisselende meningen hoorde over de zang, kon ik zijn rauwe grom wel goed waarderen.

wolfheartNa de ombouw wordt het podium gevuld met mist en speelt er licht dreigende intromuziek. Wanneer Wolfheart opkomt worden ze begroet als goede bekenden. Duidelijk dat er veel mensen voor deze band gekomen zijn. Na een rustig akoestisch folk intro is het tijd om te knallen. Wat een heerlijke volle bak geluid met een stevige mix van Viking death metal en her en der wat folk loopjes. Wederom voert het drumgeluid nogal de boventoon, maar gelukkig is de voor het geluid zeer belangrijke lead gitaar prima te horen.
De zaal is ondertussen al wat voller en vooral enthousiaster. De band grijpt dan ook elke kans aan om het publiek lekker op te vuren en dat gaat prima. Zowel de nieuwe songs als de oude songs vallen goed in de smaak bij de fans en de rest van het publiek.

En dan is het tijd voor de hoofdband van vanavond: Swallow the Sun. Twee jaar terug stonden ze hier nog op het Brainstorm festival en ze hebben me toen aangenaam verrast. Ik was dan ook erg benieuwd naar hun optreden vanavond.
12311178_929605910452093_4905223876909914273_nNou, ze leverden en goed ook! Lekker diepe droevige doom metal galmt door de zaal. Helaas is de zang van Mikko aanvankelijk niet goed te horen, vooral zijn softe zang, net als het keyboard. Gelukkig klinkt de rest van de band nu wel goed in de mix, al mocht het overall bass geluid wel wat zachter.
Net zoals met het nieuwe album (of eigenlijk drie in één) het geval is brengt de band een mooie mix van nieuwe en oude songs. Van dromerig en soft tot loodzwaar en treurig.  De band speelt ook lekker strak, al duurt het wel even voordat zij zich wat met het publiek mengen. Nu is doom metal daar ook niet de perfecte muziek voor natuurlijk.
Af en toe schopt de band er even een hogere versnelling in en kunnen de nekspieren weer even losgegooid worden. Na verloop van tijd gaan de gitaristen over op andere gitaren en op dat moment wordt het geluid helaas een drama. Doom metal moet wel loodzwaar zijn natuurlijk, maar de bass staat zo belachelijk hard dat je er boter mee zou kunnen karnen. Erg jammer, want het deed voor mij toch wel wat af aan de geweldige muziek die deze mannen brengen.
Na een paar songs gespeeld te hebben verlaat de band het podium om weer terug te komen voor een akoestisch deel. Na ‘even’ te hebben kunnen genieten van een heerlijk rustige variant van de band pakt men de elektrische gitaren weer op en als de laatste tonen van hun klassieker ‘Swallow’ verdwijnen blijkt dat de band een goed half uur langer heeft gespeeld dan gepland. Dat is nog eens een aangename verrassing!

Het was weer een mooie en diverse mix aan bands. Chapeau voor de organisatie van Dark matter.
Er staat alweer een volgende avond gepland en wel op zaterdag 19 maart met Nargaroth, Noctem, Conceived By Hate en Faanefjell!

Tekst: Robert Popovic
Foto’s: Ernst van Rossum

 

Related posts

Live report: Dynamo Metalfest – Kunstijsbaan Eindhoven, 15-07-2017

LiveReviewer

The Lucifer Principle en Sepultura @ Gigant Apeldoorn

livereviewer

Live report: Veneration of the dead: Ancient Rites / Varathron / Lugubre / Pestilentia / Bloodtomb – Baroeg Rotterdam, 31-03-2018

LiveReviewer
UA-17622028-3