Report: Taake, Dominanz en Orkan – Schaaf City Theater Leeuwarden, 10-10-2015

Report: Taake, Dominanz en Orkan – Schaaf City Theater Leeuwarden, 10-10-2015.

Orkan - Schaaf City Theater - Leeuwarden

De show van Taake zou in de Neushoorn te Leeuwarden plaatsvinden. Maar helaas pindakaas, door omstandigheden is het nieuwe pand nog niet gereed en is de show verplaatst naar het Schaaf City Theater. Uiteraard mag dit de pret niet drukken. Want met maar liefst drie Noorse black metal bands op het menu wordt het genieten geblazen. Heel erg druk is het niet voor een zaterdagavond. Ongeveer 200 black metal liefhebbers zijn in Leeuwarden neergedaald om eerst de kunsten van het Noorse Orkan te aanschouwen. We krijgen een mooie duistere show zoals het behoort met black metal. Wat mij opvalt is dat het geluid erg goed is afgesteld. Iets wat helaas nog wel eens een gemis is bij black metal. Maar vanavond zit het strak in elkaar. Schaaf City Theater beschikt uiteraard dan ook over een goede akoestiek. De frontman is er één van de dramatiek. Godskolere, wat staat die man te kronkelen op het podium. Voor de standaard BM die ze perfect over ons heen knallen had die dramatiek wel wat minder gemogen. Toch zeker wel genoten van deze strakke band. Hun gitarist Gjermund Fredheim zien we uiteraard later op de avond terug op het podium met Taake. Incestieuze perikelen dus in deze tour line up. Desalniettemin tof om ze live gezien te hebben.

Dominanz - Schaaf City Theater - Leeuwarden-3420De volgende band op het programma is Dominanz. Met behulp van hun achterban is het mogelijk dat  deze BM topper mee kon op de tour. Leuk initiatief, dat ervoor zorgt dat wij ze eindelijk weer eens kunnen aanschouwen. De black metal van deze Noren zit wat melodieuzer in elkaar geknutseld dan voorganger Orkan. Dit levert ook wat meer headbangers op in de zaal en de zaal lijkt eindelijk wat losser te komen. Ondanks de rommeligheid waarmee de band speelt (nummer abrupt teneinde, kleine missers van drummer) is het prima te pruimen. Zwartgalligheid ten top en een prima opwarmer voor Hoest en co.

Taake is uiteraard één van de toppers  van het Noorse BM. Met één van de luguberste maar toch wel sympathieke frontman Hoest op vocals is het één van de smaakmakers van de BM. Sedert 1993 vanuit Bergen (NO) brengen zij de zwarte kunsten ten gehoor. Vanavond hebben zij een goede avond. Alles klopt aan deze show. Mede door het perfecte geluid. Hulde aan de geluidsman en de akoestiek van City Theater hiervoor. De show is luguber, duister en vooral heerlijk agressief. Hoest was in zijn element. Met zijn lugubere markante uitstraling steelt hij toch wel de show vanavond. De overige bandleden strijden hard met hem mee op het podium.

Taake - Schaaf City Theater Leeuwarden - 2015

Wat een genot om naar deze band te kijken. Extreme metal zoals het bedoeld is. Taake heeft de kwaliteiten van zwarte kunsten tot zich genomen en blast het met heerlijke pot agressie en TRVU CVLT over het publiek heen. Eén van de hoogtepunten blijft toch wel de banjo solo in het nummer ‘MYR’. Fantastisch hoe deze band alles een duister tintje kan geven, zelfs een banjo dus. Fantastisch is ook zijn hipster black metal baard, dat in combinatie met zijn geweldige lenzen hem helemaal een creepy look geeft. Rob Zombie kan daar nog een puntje aan zuigen. Na een flink uur aan blasphemy en occulte melodielijntjes is het alweer zover om huiswaarts te keren.

Taake - Schaaf City Theater Leeuwarden - 2015Vanavond was een topavond in Schaaf City Theater. Drie toppers uit Noorwegen die ons een avondje black metal hebben gebracht zoals het hoort. Grimmig, rauw en hard. Binnenkort hopelijk ook zo een show in de nieuwe Neushoorn. Van mij mogen ze dit soort acts vaker programmeren.

Tekst en foto’s : Ronald  van de Baan
 

Related posts

Report: Forgotten Tomb / Nocturnal Depression – NGM Estrado Harderwijk, 01-11-2015

livereviewer

Live report: Frontiers Rock Festival IV – Live Club Trezzo Sull’Adda, Milano Italy – Saturday April 29th

LiveReviewer

Live report: Ecclesia Diabolica Evropa: Behemoth / At The Gates /WITTR – Tivoli Vredenburg Utrecht, 02-02-2019

livereviewer
UA-17622028-3