Report: Within Temptation’s Black X-mas – 013 Tilburg, 21-12-2015

Report: Within Temptation’s Black X-mas – 013 Tilburg, 21-12-2015.

Eén van de grootste bands in Nederland besloot om vlak voor kerst hun eigen feestje neer te zetten, ver verwijderd van de gebruikelijke oh zo vrolijke kerstsfeer. ‘Black X-mas’ heet het en het is een mooie combinatie van Halloween en Día de Muertos. Omdat het eerste feestje snel was uitverkocht werd er een tweede op touw gezet en wij mochten er bij zijn. Het is erg lang geleden dat ik me heb bezig gehouden met Within Temptation, dus het wordt interessant om te zien wat de band op poten zet.

IMG_6882Bij binnenkomst in de 013 valt de mooie aankleding al meteen op en ook het podium heeft een heerlijk spookachtig stijltje. Dat wordt nog eens aangedikt door veel verklede mensen in het publiek en zo voelde het anderhalve maand na dato weer een beetje als Halloween.
De band wordt hartelijk begroet en gaat flink uit de startblokken. Tijdens de show worden zij ondersteund door twee trommelaars, een violiste en een cellist die allen goed zijn uitgedost. De bandleden zelf doen er nog een schepje bij, maar de mannen kunnen niet tippen aan de pracht van Sharon den Adel. Ze is geweldig goed bij stem en ook de hoge uithalen klinken perfect! IMG_6844Toch jammer dat het soms teniet gedaan wordt door voornamelijk mannen uit het publiek die meedoen. Maar dat hindert niet, want de band sleept het publiek mee in hun eigen dans des doods.

De mannen gaan het publiek voor in stevig headbangen terwijl Sharon dan weer als een gevallen engel over het podium danst, dan weer als een losgekomen marionet met dramatiek die de muziek kracht bij zet.
De bandleden hebben het duidelijk naar hun zin en het publiek eet uit hun hand. Het is allemaal wel erg ‘clap-happy’, maar het is in elk geval geen dooie boel. Zo nu en dan komt Robert even meebrullen en  getooid als een duivelse kardinaal weet hij zelfs naast Sharon het oog te trekken. Helaas zijn de gastvocalisten Tarja, Xzibit en Keith Caputo slechts vanaf het scherm te zien. Overigens werden de dubbele projectieschermen mooi gebruikt om extra sfeer aan de show te geven en zorgden ze vaak voor een visueel vuurwerk, temeer nu de pyro’s een stuk ingetogener waren.
IMG_6915De avond is een aaneenschakeling van hits en toepasselijk voor het spookachtige avondje komen ook de cover ‘Black Sabbath’ en ‘Thriller’ voorbij die door de band in een geheel eigen jasje gestoken worden. Als afsluiter van de reguliere set komt de single die de definitieve doorbraak betekende, ‘Mother Earth’, nog voorbij en deze wordt uit volle borst meegezongen door jong en oud.
Helaas moesten we de toegift laten schieten in verband met de drukte.
Als iemand die Within Temptation jaren niet gevolgd heeft moet ik zeggen dat ik uiterst positief verrast werd. Wat een band van formaat is dit en wat een showmensen!

Tekst: Robert Popovic
Fotografie:  Ronald van de Baan