Report: Y&T, Wizz Wizzard – De Kreun Kortrijk, 13-10-2015

Report: Y&T, Wizz Wizzard – De Kreun Kortrijk, 13-10-2015.

Alcatraz Music heeft in De Kreun te Kortrijk een nieuwe thuishaven gevonden voor het organiseren van clubconcerten. Niet alleen is de frequentie van het aantal concerten flink opgeschroefd, maar ook het aanbod van genres wordt steeds uitgebreider. De organisatie schrikt er niet voor terug om klassieke acts die in de jaren 80 hun hoogtepunt kenden te boeken. De affiche van afgelopen dinsdag stond in mijn agenda ultravet aangeduid.

WIZZ_04In de zaal aangekomen was ik aangenaam verrast door het reeds aanwezige aantal liefhebbers. De Belgische act Wizz Wizzard had de eer om de zaal op te warmen. De sympathieke frontman Wizz kreeg meteen het publiek in de stemming en er werd lustig meegezongen! We kregen dus voornamelijk nummers van het album “Tears From The Moon” te horen. ‘Six Feet Underground’ werd enthousiast onthaald door de aardig gevulde zaal. We kregen met opener ‘Live Or Die’ en ‘Crucified’ al een voorsmaakje van het nieuwe album. De tekst van dit laatste nummer werd trouwens geschreven door Luke Appleton (bassist bij Iced Earth en goede vriend van Wizz). De recentelijk aangetrokken tweede gitarist Kenny bleek een goede aanwinst te zijn en de jongste van de bende kan een aardig potje gitaar spelen! De korte set werd afgesloten met ‘Tears From The Moon’. Ik denk dat de band en vooral Wizz er evenveel van genoten heeft als het uitbundige publiek.

Y&T_03Maar zonder afbreuk te doen aan het voorprogramma kwam iedereen toch om Y&T aan het werk te zien. De band heeft lange tijd geen nieuw werk uitgebracht, maar bleef steeds toeren en in 2010 kwamen ze op de proppen met een betrekkelijk goed album “Facemelter”. Wie al een concert van de Amerikanen heeft meegemaakt, weet dat je een bloemlezing krijgt van hun beste albums en dat de uitvoeringen ervan je keer op keer weten te raken. De set kreeg een vliegende start met het krachtige ‘Hurricane’ van die wereldplaat “Earthshaker”. Naast nog drie nummers van dat album kregen we hoofdzakelijk werk van die andere krakers “Black Tiger”, “Mean Streak” en hun laatste album. Aangenaam verrast was ik toen ook het ondergewaardeerde album “Contagious” ruimschoots aan bod kwam. Draai het of keer het, maar eigenlijk draait alles om Dave Meniketti. De man zijn gitaarspel loopt over van emoties en zijn warme stem doet vele vrouwenharten sneller slaan. Er zit nog niet de minste sleep op zijn stembanden. De temperatuur in de zaal was tot een bijna saunaniveau gestegen en mijn cameralens was volledig aangeslagen met damp! De camera dan maar in de tas gestoken en met volle teugen verder genieten van dit concert.

Y&T_14Alcatraz Music zal het zich ook niet beklaagd hebben, want ik vermoed dat de zaal zo goed als uitverkocht was en de sfeer was meer dan top! Er werd dan ook meermaals luid meegezongen (inclusief ikzelf). Het concert was eigenlijk een aaneenschakeling van hoogtepunten. Zo kreeg de band na ‘Dirty Girl’ een geweldig applaus en verrasten ze ons met een akoestische start van ‘Midnight In Tokyo’. ‘I Believe In You’ kan gemakkelijk bij de top van beste metal gerelateerde ballades geplaatst worden en de uitvoering ervan bezorgt me steeds kippenvel (ondanks de tropische temperatuur in de zaal). Mijn persoonlijke favoriet ‘Rescue Me’ werd in een superstrakke en tegelijk gevoelige versie gebracht en kreeg de volledige zaal in beweging. Na een korte pauze kregen we een verpletterend slotsalvo bestaande uit het stuwende ‘Open Fire’, de absolute meezinger ‘Hell Or High Water’ en de ultieme afsluiter ‘Forever’.

Het was alweer een poos geleden dat ik zoveel blije en uitbundige mensen zag in een zaal. De band verwent het publiek steeds met een setlist vol klassiekers. De energie en spelvreugde die van deze Amerikanen uitgaat spreekt steeds tot de verbeelding. Dit was een meer dan geslaagde avond en op de terugweg naar huis heb ik nog maar eens het album “Earthshaker” doen knallen en met volle borst meegebruld natuurlijk.

Tekst en foto’s: Rik Bauters
 

Related posts

Report: Luca Turilli’s Rhapsody / Iron Mask / Asylum Pyre – 013 Tilburg, 17-01-2016

LiveReviewer

Live report: Feuerengel – Metropool Hengelo, 07-04-2017

LiveReviewer

Live report: Big Ass Metalfest # 18: Apophys / Paper Doll Decay / Materia / Shinigami – dB’s Utrecht, 30-09-2017

LiveReviewer
UA-17622028-3