REVAMP – WILD CARD- NUCLEAR BLAST – RELEASE: 23 AUGUSTUS 2013

REVAMP – WILD CARD- NUCLEAR BLAST – RELEASE: 23 AUGUSTUS 2013

Toen After Forever ontbond in 2009 had niemand gedacht dat Floor zo snel met een nieuw project op de proppen zou komen. Revamp was toen geboren en het eerste kindje werd geboren in 2010. Het debuut werd goed onthaald door de pers, maar na een poos werd het stil rond Floor en haar band. Tot ieders verbazing werd ze als interim zangeres ingelijfd bij Nightwish. Maar nu staat ze er opnieuw met Revamp en een nieuw album. Dit album werd nu met de volledige band in elkaar geknutseld en zal ook ondersteund worden door een toer.

 

Revamp is:

Floor Jansen – zang
Ruben Wijga – toetsen
Arjan Rijnen – gitaar
Jord Otto – gitaar
Henk Vonk – bas
Mattias Landes – drum

WILD CARD
Het album start met stevige op power metal gebaseerde geluiden in “On The Sideline”. We horen hier stevige riffs en een Floor die in optima forma verkeert. Er passeren ook enkele growls de revue en die blijken van Floor zelf afkomstig te zijn. Floor heeft deze zangtechniek ook aan haar reeds uitgebreide zangcapaciteiten toegevoegd. We horen hier zowel melodieuze zang, powervocals, gevoelige stukken en dus lekker geschreeuw. In de break bemerk ik een leuk stukje toetsen van Ruben. Ook de gitaren zorgen voor een heerlijk melodieus shredmoment. Het tweede deel van “The Anatomy Of A Nervous Breakdown”, “The Limbic System” laat een meer thrash geluid horen waar ook wat elementen van de meer extremere metal in voor komen. Een oplettende luisteraar kan de fluisterende stem horen die tussen de rifs verweven zit in bepaalde stukken. Floor waagt zich hier ook aan een lichte vorm van operazang in het verrassende middenstuk. Maar het is vooral haar powerstrot die zich hier in de kijker schreeuwt! De gitaren slaan opnieuw wild rond zich heen tijdens de korte solo! Alhoewel er wat distortion op het gitaargeluid zit vind ik het titelnummer wat toegankelijker klinken. De eigenzinnige toetsen geven de song een leuke wat speelse twist. Floor klinkt hier ook op en top melodieus en na de break krijgen we opnieuw wat opera en zelfs vette growls te horen.

In elk nummer is er enorm veel variatie. De band trekt hiermee zijn ‘wild card’ en wil de luisteraar versteld doen staan door het onverwachte! Het samenspel tussen de gitaren en de toetsen trekt de aandacht bij de start van “Precibus”. Maar dan maakt de band een bocht van 180 graden en horen we operazang begeleidt door piano. Het nummer gaat verder in de gekende ‘zacht-hard’ format. In de break horen we opnieuw flitsende gitaren in gezelschap van neoklassiek aanvoelende toetsen. Als bonus laat Floor nog enkele growls horen en ook het drumwerk van Mattias scoort hier hoog! “Nothing” vervolgt als een combinatie van een mainstream metalriff en toetsen overgoten met de melodieuze zang van Floor en afgewerkt met spacy aanvoelende toetsen. Dit eerder rustiger nummer kent echter een freaky break. Over variatie gesproken! Midden op het album staat het sluitstuk van “The Anotomy Of A Nervous Breakdown” trilogie. Floor wordt hier bijgestaan door Devin Townsend op zang! Dit krachtige duet heeft een echt progmetal karakter. De sterke combinatie van de riffs en de toetsen zijn hier hoofdzakelijk voor verantwoordelijk. Op vocaal gebied wringt Floor zich in alle mogelijke bochten en laat duidelijk horen wat een veelzijdige stem ze heeft.

Na al dit geweld krijgen we verdiende rust met de pianoballade “Distorted Lullabies”. Strijkinstrumenten en lichte orkestratie fleuren het nummer nog wat op. Maar na 90 seconden komen aanstormende gitaren ons romantisch moment onderbreken. Maar nadien herhaald alles zich in de al eerder aangehaalde zacht-harde aanpak. Tijdens de break dwaalt mijn muzikale brein af naar die pop klassieker “China In Your Hand” van T’Pau. De repeterende toetsaanslagen zijn hier de dader van mijn flashback! Dit nummer laat bij elke luisterbeurt iets nieuws horen. Hierdoor behoort het ook tot één van mijn favoriete tracks, mijn melodieuze voorkeur zal hier ook wel voor iets tussen zitten. De romantische droom wordt brutaal weggeduwd door de hakkende gitaarrifs en neoklassiek geinspireerde toetsen van “Amendatory”. Dit is eigenlijk een progmetal track.

Er wordt ons toch nog wat rust gegund door de zeer rustige break waar Floor meer in de hoogte gaat en doet denken aan een Sharon den Adel. Een paar ruwe schreeuwen doet die vergelijking opnieuw smelten als sneeuw voor de zon. “I Can Become” bevat de snelste passages van het album, alhoewel het ook tragere stukken kent met ‘rare’ geluiden op de achtergrond! Ruben bezorgt dit album met zijn spitsvondige toetsen veel aangename en verrassende momenten. Mark van Epica zorgt voor meer duistere growls op het proggy “Misery’s No Crime”. De riffs en toetsen combinatie doet me geregeld aan het “Train Of Thought” album van Dream Theater denken. Het refrein wordt in pure operastijl gezongen en staat haaks op de rauwe growls van Mark. Na een eerder verhalend stuk worden we nog getrakteerd op een ware shred solo. Door de vele contrasten en de enorme variatie in dit nummer ontpopt het zich tot een volgende lieveling van ondergetekende. Het album wordt afgesloten met het avontuurlijke eveneens op de progmetal leest geschoolde “Wold And Dog”. Als AOR fan kan ik niet anders dan enorm lovend zijn over de enorm afwisselende toetsen van Ruben. In dit slotnummer komen alle facetten nog eens aan bod en horen we piano, orkestratie, proggy riffs, eigenzinnig drumwerk en lady Floor langs onze trommelvliezen passeren.

Conclusie:
Floor en haar bandleden, dus zeg maar Revamp zijn erin geslaagd om het debuut op alle gebied te overtreffen. Wetende dat eersteling ook geen misser was, kun je dus besluiten dat deze tweede een topplaat geworden is. Op die eerste was er nog een duidelijke After Forever link waar te nemen. Maar nu horen we pas het echte Revamp geluid! En mensen ik kan alleen maar zeggen: “I like it, I like it very much!!”. Ik ben vooral benieuwd hoe Floor live die verschillende zangstijlen zal laten horen. Ik probeer ze te zien als voorprogamma bij de komende Kamelot toer.

Score:  4,25 out of 5

 Tracklist:

 1. The Anatomy Of A Nervous Breakdown – On The Sideline  3:45
 2. The Anatomy Of A Nervous Breakdown – The Limbic System  4:54
 3. Wild Card  4:21
 4. Precibus  4:24
 5. Nothing  3:53
 6. The Anatomy Of A Nervous Breakdown – Neurasthenia  5:06
 7. Distorted Lullabies  4:58
 8. Amendatory  4:47
 9. I Can Become  3:48
 10. Misery’s No Crime  4:03
 11. Wolf And Dog  5:01

 www.revampmusic.comwww.nuclearblast.de

 Tekst Rik Bauters

Related posts

ATREYU premiere new song “Start To Break”

livereviewer

Slegest – Løyndom – Dark Essence Records – Out Now

livereviewer

Eindhoven Metal Meeting: eerste bands bekend en laatste Early Bird tickets!

LiveReviewer
UA-17622028-3