Review: At The Gates – To Drink From The Night Itself – Century Media – Release: Out now

Review: At The Gates – To Drink From The Night Itself – Century Media – Release: Out now.

Deze band behoeft geen introductie. Ze zijn één van de grondleggers van de zogenaamde ‘Gothenburg death metal’. Ze hebben in de ijskast gelegen tussen 1996 en 2009. Vanaf 2014 zijn ze weer in volle oorlogssterkte terug aan het front middels “At War With Reality” en nu is “To Drink From The Night Itself” uitgebracht.

At The Gates is:
Tomas Lindberg – Zang
Martin Larsson – Gitaar
Jonas Stålhammar – Gitaar
Jonas Björler – Basgitaar
Adrian Erlandsson – Drums

 

To Drink From The Night Itself
Bij het vorige album hinkte ik op twee gedachten. Enerzijds was het natuurlijk wel de machtige At The Gates van “Slaughter of the Soul”, anderzijds waren ze wel een stukje tammer geworden. Nu is het nieuwe album wederom geen “Slaugther of the Soul” part II, maar dit album vind ik een stuk interessanter.

Men heeft zich, lijkt het, laten beïnvloeden door het oude werk van In Flames en dit verwerkt met een moderne groove. Dit is misschien te verklaren doordat Thomas en Jonas natuurlijk vol gas kunnen raggen bij The Lurking Fear en zodoende de groove kunnen opzoeken bij At The Gates. Dit is natuurlijk een aanname, maar wel een logische verklaring.

Het album luistert lekker weg. Ikzelf heb de versie met de bonus cd waar nummers van het origineel heropgenomen zijn met gastzangers. Daar staat bijvoorbeeld ‘A Labyrinth of Tombs’ op, waarbij Mikael Nox Petterson van Craft in mee krijst. Hierdoor krijgt het nummer gelijk een black metal vibe, die ik zo gaaf vind. Toen ik “Slaughter of the Soul” voor het eerst hoorde dacht ik ook te maken te hebben met een black metal band die Iron Maiden gaaf vind. Ditzelfde gevoel krijg ik bij ‘A Labyrinth of Tombs’, geweldig!

Nu je verder bent in de recensie merk je dat ik dit album probeer te vergelijken met “Slaugther…”, dat is onmogelijk en eigenlijk ook een beetje oneerlijk. Maar ja, dat album vind ik het Magnum Opus van At The Gates en logischerwijs vergelijk je alle releases daarna met dat album. Zoals gezegd is het geen Part II, maar vergeleken met “At War With Reality” is het een enorme stap voorwaarts.

Conclusie:
“To Drink From The Night Itself” is een goed album. Voor melo-death of Swe-death is het een uitstekend album! Na het beluisteren van dit album ben ik ook benieuwd naar de nieuwe van The Lurking Fear (ook zeker nadat ik ze heb gezien op PitFest) en het schijnt dat Bombs of Hades (waar Jonas zingt en de gitaar hanteert) ook met iets nieuws in aantocht is, daar ben ik ook zeer benieuwd naar.

Score: 3,9 uit 5

Tracklist:
01. Der Widerstand
02. To Drink From The Night Itself
03. A Stare Bound In Stone
04. Palace Of Lepers
05. Daggers Of Black Haze
06. The Chasm
07. In Nameless Sleep
08. The Colours Of The Beast
09. A Labyrinth Of Tombs
10. Seas Of Starvation
11. In Death They Shall Burn
12. The Mirror Black

Links:
At The Gates Official
At The Gates Facebook
Century Media

Tekst: Frank Joustra

Related posts

Review: Sick Of It All – Wake The Sleeping Dragon! – Fat Wreck Chords / Century Media – Release: 02-11-2018

LiveReviewer

Review: Krisiun – Scourge Of The Enthroned – Century Media – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Fortune – Limited Edition Pre-Release EP – Errigal Music – Release: Out now

LiveReviewer
UA-17622028-3