Review: Avatar – Avatar Country – Century Media – Release: 12-01-2018

Review: Avatar – Avatar Country – Century Media – Release: 12-01-2018.

Avatar is een Zweedse metal band, opgericht in 2001. Men heeft al zeven full-lenghts uitgebracht en “Avatar Country” is hun achtste langspeler. Het betreft een conceptalbum over het land Avatar en hun koning.

Avatar is:
Johannes Eckerström – Zang
John Alfredsson – Drums
Henrik Sandelin – Basgitaar
The King – Gitaar
Tim Öhrström – Gitaar

 

Avatar Country
Dit album is het achtste album van Avatar, echter heb ik hiervoor nog nooit muziek van Avatar gehoord. De naam Avatar kende ik wel en de kenmerkende ‘corpsepaint’ van de zanger was mij al eerder opgevallen. Ik kreeg de informatie dat het power metal was. Aangezien ik uitgekeken was op Sonata Arctica, heb ik destijds Avatar geskipped.

Nu heeft “Avatar Country” al meerdere rondjes in m’n cd-speler gedraaid en ik kan er nog steeds geen vat op krijgen. Het is power metal, echter wordt er ook veelvuldig gegrunt zodat het ook wat weg heeft van death metal. Het nummer ‘The King Welcomes You to Avatar Country’ had zo op een album van Kid Rock kunnen staan want het is een soort van countrymetal-deathmetal hybride.

Het nummer ‘The King Wants You’ is mijn favoriet. Dit is een echt power metalnummer, zoals Sonata Arctica ook had kunnen schrijven. Ook Rhapsody hoor ik hierin terug. Verder komt er veel dialoog voor op het album zodat de link met Manowar ook snel gelegd is.

Conclusie:
Dit is een album dat je eigenlijk niet kunt reviewen omdat het zo ontzettend divers is. Het is wel ontzettend knap gedaan. Live zal dit een waar spektakel zijn. En omdat men al meer dan een decennium bestaat en al acht albums uit heeft, heeft men ook een trouwe fanschare opgebouwd. Ik zal het dan ook volledig kwalitatief beoordelen en heb al mijn eigen gevoelens (frustraties bijna, want het is geweldig gedaan, maar ook extreem vreemd, ADHD-achtig, totaal niet vatbaar) weg geschoven.

Score: 4,4 uit 5

Tracklist:
1. Glory to Our King
2. Legend of the King
3. The King Welcomes You to Avatar Country
4. King’s Harvest
5. The King Wants You
6. The King Speaks
7. A Statue of the King
8. King After King
9. Silent Songs of the King Pt. 1: Winter Comes When the King Dreams of Snow
10. Silent Songs of the King Pt. 2: The King’s Palace

Links:
Avatar Official
Avatar Facebook
Century Media

Tekst: Frank Joustra

Related posts

Review: Prezir – As Rats Devour Lions – Gods Ov War – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Vredehammer – Violator – Indie Recordings – Out Now

LiveReviewer

Review: Magnus Karlsson’s Free Fall – Kingdom Of Rock – Frontiers Records – Release: Out Now

LiveReviewer
UA-17622028-3