Review: Blackmore’s Night – All Our Yesterday – Frontiers Records – Release: 18-09-2015

Review: Blackmore’s Night – All Our Yesterday – Frontiers Records – Release: 18-09-2015.

Iedereen weet natuurlijk wie Ritchie Blackmore is! De man was zowel gitarist bij Deep Purple als oprichter, songschrijver en gitarist bij Rainbow. In 1995 bracht hij met Doogie White als zanger het laatste wapenfeit van Rainbow uit onder de naam “Stranger In Us All”. Toen besloot hij om voortaan al zijn pijlen te richten op de band rond zijn nieuwe levensgezellin Candice Night en stampte hij Blackmore’s Night uit de grond. Deze Middeleeuws getinte muziek stond loodrecht op zijn vroegere werk. Ik moet bekennen dat ik die periode volledig links heb laten liggen en hoorde voor dit album geen muziek van de band. Ik ben dan ook reuze benieuwd wat dit album me zou brengen.

Blackmore’s Night is:
Ritchie Blackmore – Electric/acoustic guitars, mandola, hurdy gurdy, nickelharpe
Candice Night – Vocals, chanter, cornamuse, shawms, rauschpfeife
Bard David of Larchmont – Keyboards
Earl Grey of Chimay – Bass and rhythm guitar
Lady Lynn – Harmony vocals, shawm, flute, recorder
Troubadour of Aberdeen – Drums
Scarlet Fiddler – Violin

 

ALL OUR YESTERDAY
All-Our-YesterdaysDe heldere stem van Candice opent dit album. Het moet gezegd; deze jonkvrouw beschikt over een aangenaam stemgeluid. Tijdens het aanstekelijke refrein van dit titelnummer wordt dit nog eens dik in de verf gezet. De vele klassieke Renaissance instrumenten zorgen er ook voor dat dit nummer echt op en top vrolijk klinkt. Folk op zijn best!
Het folkgehalte wordt nog opgedreven tijdens het instrumentale ‘Allan Yn N Fan’. Ritchie propt nu en dan zijn typische gitaargeluid tussen de fluiten en andere instrumenten en dit maakt het nummer nog aantrekkelijker!
‘Darker Shade Of Black’ is een eerder rustig en vooral gevoelig instrumentaal nummer met donker getinte orgelklanken en een zeemeerminzang op de achtergrond.
‘Long Long Time’ kan je catalogeren als een akoestische ballade waar de zang duidelijk primeert!
De klassieker ‘Moonlight Shadow’ van Mike Oldfield krijgt een eerder poppy bewerking die het volgens mijn bescheiden mening goed zou doen op de radio. Zelfs de gitaarsolo klinkt als een mengeling van Oldfield en Blackmore.
De tweede cover ‘I Got You Babe’ van Chrissy Hynde wordt als akoestisch nummer gebracht en klinkt wel lekker. Maar ik vraag mij af waarom de heer Blackmore dergelijke nummers op zijn album plaatst. De man heeft toch al genoeg bewezen dat hij zelf goede nummers kan neerpennen.
De percussie vraagt de aandacht op het eerder mysterieuze ‘The Other Side’. Het nummer laat wat Oosterse invloeden horen.
In het lange ‘Where Are We Going From Here’ voegen de toetsen een lichte dance-smaak (à la Jan Hammer – o.a. Miami Vice TV serie) toe. Ritchie’s smaakvolle riffs en licks zijn overvloedig aanwezig en hierdoor is dit nummer wel mijn favoriet geworden.
‘Will O’ The Wisp’ is een radiovriendelijk en uiterst aanstekelijke radio-folknummer.
Het album wordt afgesloten in typische volksdanssfeer! Dus alle tafels en stoelen aan de kant! Start met handengeklap en de voetjes zullen automatisch volgen!

Conclusie:
Om eerlijk te zijn had ik geen hoge verwachtingen bij dit album. Dit project van Blackmore werd meermaals afgeschilderd als een knieval voor de voorkeuren van zijn Candice. Maar ik kon de vrolijke deuntje wel waarderen en Ritchie laat zijn typisch gitaargeluid regelmatig doorschijnen. Dit Middeleeuws muziekstuk verraste me als ik er met een open geest naar luisterde. De stem van Candice is uiterst aangenaam om naar te luisteren en de nummers zijn uiterst aanstekelijk. Maar als ik heel eerlijk ben, moet ik bekennen om de man toch liever eens ouderwets op zijn gitaar tekeer te horen gaan. De man kondigde onlangs aan nog eens op toer te gaan met nummers van Deep Purple en Rainbow.

Score: 3,75 uit 5

Tracklist:
1. All Our Yesterdays
2. Allan Yn N Fan
3. Darker Shade Of Black
4. Long Long Time
5. Moonlight Shadow
6. I Got You Babe
7. The Other Side
8. Queen’s Lament
9. Where Are We Going From Here
10. Will O’ The Wisp
11. Earth Wind And Sky
12. Coming Home

Links:
Blackmore’s Night Official
Frontiers Records

Tekst: Rik Bauters
 

Related posts

PROJECT ARCADIA – A TIME OF CHANGES – NIGHTMARE RECORDS – RELEASE: OUT NOW

livereviewer

Visceral Throne – Those Who Have Fallen Beyond the Grace of God – Comatose Music – Release: Out Now

LiveReviewer

OSTROGOTH – LAST TRIBE STANDING – EMPIRE RECORDS – Release: Out Now

livereviewer
UA-17622028-3