Review: Burning Witches – Burning Witches + Burning Alive – Nuclear Blast – Release: Out now

Review: Burning Witches – Burning Witches + Burning Alive – Nuclear Blast – Release: Out now.

Deze Zwitserse meiden startten hun metalavontuur in 2015 en in 2016 werd hun demo door Metal Hammer als demo van de maand verkozen. In 2017 werd hun debuut in een oplage van 666 exemplaren via Pledgemusic uitgebracht. Het album kreeg ook een release in Japan. De meiden kregen veel aandacht en Nuclear Blast zag wel brood in dit gezelschap en bood hen een platendeal aan. Hun album werd eerst op geel vinyl uitgebracht en afgelopen januari is hun debuut met hun eigen beheer live-EP samen op CD uitgebracht.

Burning Witches is:
Seraina Telli – zang
Romana Kalhkuhl – gitaar
Sonia Nusselder – gitaar
Jeanine “Jay” Grob – basgitaar
Lala Fritschknecht – drums

 

Burning Witches + Burning Alive
Vanaf de eerste riff van opener ‘Black Widow’ is het duidelijk dat de meiden volop gaan voor een retro-geluid. Zangeres Seraina doet me sterk denken aan Jill Janus (R.I.P.) van Huntress. Dit is duidelijkheid geen katje om zonder handschoenen vast te pakken. Ze komt soms wat ongebreideld over. Rob Halford is duidelijk één van haar idolen en de metal queen Doro (ten tijde van Warlock) verschaft ook invloeden.

Seraina gaat geregeld de hoogte in. Het gitaarwerk is eerder eenvoudig (niet technisch) te noemen, maar dit is ook niet altijd nodig om te boeien. Bij het titelnummer ligt het tempo wat lager en dit nummer is één van de beste van het album. Het refrein is erg aanstekelijk en de gitaren klinken melodieus.

Bij de start van ‘The Dark Companion’ krijgen we meer relaxte en gecontroleerde zang en dit bevalt me enorm. De growls tijdens het refreinen passen perfect bij de tempoversnelling. ‘Metal Demons’ is een echte beuker met de nodige screams. Dan komt de ballade ‘Save Me’ voorbij en dit is een volgend hoogtepunt van de heksen. De teksten passen dan ook perfect bij hun thema. Titels zoals ‘Creatures Of The Night’, ‘We Eat Your Children’ en ‘Creator Of Hell’ laten niets aan de verbeelding over!

Tot slot krijgen we een cover van Judas Priest’s ‘Jawbreaker’. Dit is een echte lekkernij! Alles klopt gewoon aan dit nummer. Een licht gemeen klinkende Seraina en super strakke riffs zorgen voor een geweldig dessert. Als je van no nonsense metal houdt met een vette knipoog naar vroeger, is dit een koop voor jou!
Dit album krijgt als bonus hun EP ‘Burning Alive’. Dit levert drie live versies van nummers uit dit debuut en een andere cover op. Deze keer werd er gekozen voor het onsterfelijke ‘Holy Diver’ van Dio. Dit is een verdienstelijke poging, maar haalt niet het niveau van ‘Jawbreaker’.

Conclusie:
Het debuut van deze Zwitserse meiden mag er zijn en is een goede basis om verder te groeien. De zangeres hier en daar wat intomen en de solo’s misschien wat meer kleur geven kan leiden tot een opstap naar een hogere klasse. Met een label als Nuclear Blast zal de productie ook stukken beter zijn en wat ik hoorde van hun opvolger (release november 2018) klonk veelbelovend!

Score: 3,5 uit 5

Tracklist:
1. Black Widow
2. Burning Witches
3. Bloody Rose
4. The Dark Companion
5. Metal Demons
6. Save Me
7. Creatures Of The Night
8. We Eat Your Children
9. Creator Of Hell
10. The Deathlist
11. Jawbreaker
12. Metal Demons (live)
13. Black Widow (live)
14. Holy Diver (live)
15. Burnning Witches (live)

Links:
Burning Witches Facebook
Nuclear Blast

Tekst: Rik Bauters

Related posts

Review: Black Star Riders – Heavy Fire – Nuclear Blast – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Graceless – Shadowlands – Raw Skull Recordz – Release: 06 -12-2017

LiveReviewer

Review: Kontinuum – No Need to Reason – Season of Mist – Release: Out now

LiveReviewer
UA-17622028-3