Review: Burning Witches – The Witch of the North – Nuclear Blast – Release: 28-05-2021

Review: Burning Witches – The Witch of the North – Nuclear Blast – Release: 28-05-2021.

Het Zwitserse Burning Witches startte hun avontuur in 2015 en in 2016 werd hun demo door Metal Hammer als demo van de maand verkozen. In 2017 werd hun zelfgetitelde debuut in een oplage van 666 exemplaren via Pledgemusic uitgebracht. De meiden kregen veel aandacht en Nuclear Blast zag wel toekomst in dit gezelschap en bood hen een platendeal aan. Sindsdien gaat het in rap tempo met het uitbrengen van albums en is dit inmiddels hun vierde full length. Nadat begin 2019 de Nederlandse zangeres Laura Guldemond toetrad tot de band verliet niet lang daarna gitariste Sonja Nusselder het kamp. Die werd vorig jaar vervangen door Larissa Ernst die onder andere in Gonoreas speelde.

Burning Witches is:
Laura Guldemond – Zang
Romana Kalkuhl – Gitaar
Larissa Ernst – Gitaar
Jeanine Grob – Bas
Lala Frischknecht – Drums

The Witch of the North

Winters Wrath’ is een intro dat begint met onheilspellende geluiden. Het titelnummer ‘The Witch Of The North’ werd reeds als video uitgebracht en wel op 30 april, de dag voor Walpurgisnacht. De nacht dat boze geesten vrij spel hebben. Met het nummer horen we ook gelijk waar de band de inspiratie weghaalt en wel de jaren 80 heavy metal van bands zoals Judas Priest en Accept. Dat geluid probeert de band wel steeds meer los te laten en krijgt de band steeds meer een eigen smoel.

Veel nummers zoals onder andere ‘Tainted Ritual’ en ‘We Stand As One’ zijn van die lekkere doorstampers waar je hoofd bijna automatisch van op en neer gaat. ‘Flight of the Valkyries’ lijkt in het begin een ballad maar na anderhalf minuut wordt het gaspedaal toch nog even flink ingetrapt. Er is veel afwisseling in vocalen, zowel clean als ruig.

Lady Of The Woods is dan wel een echte ballad en horen we ook een mannenstem. Na het interlude ‘Omen’, waarin we voornamelijk bas en gitaar horen en een fluisterende stem, hakken we er gelijk weer lekker in met ‘Nine Worlds’. Zoals op de vorige albums ontbreken ook nu de gitaarduels niet en bevatten de nummers ook de nodige gitaarsoli.

Ook ontbreekt dit keer een cover niet. Na eerder Dio’s ‘Holy Diver’ en Manowar’s ‘Battle Hymn’ te hebben gecovered is het nu de beurt aan ‘Hall Of The Mountain King’ van Savatage. Het origineel is uit 1987 en dat is ook goed te horen qua productie, die klinkt echt gedateerd. Het nummer zelf is weinig mee gedaan, behalve dat het nu wel lekker helder en fris klinkt.

Conclusie
Muzikaal is er niet veel veranderd, behalve dat we wat meer variatie in vocalen horen en de band iets vaker wat gas terug neemt. De snellere nummers zijn lekkere headbangers, maar echte uitschieters heeft dit albums mijns inziens niet echt.

Score: 4 uit 5

Tracklist:

01. Winter’s Wrath
02. The Witch Of The North
03. Tainted Ritual
04. We Stand As One
05. Flight Of The Valkyries
06. The Circle Of Five
07. Lady Of The Woods
08. Thrall
09. Omen
10. Nine Worlds
11. For Eternity
12. Dragon’s Dream
13. Eternal Frost
14. Hall Of The Mountain King (Bonus)

Links:
https://www.facebook.com/burningwitches666
https://www.facebook.com/nuclearblastrecords

Tekst: Marcel Klaster

Related posts

Hypothermia – Svartkonst – Agonia Records – Out Now

livereviewer

Review: Wigelius – Tabula Rasa – AOR Heaven – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Troops of Doom – Fear – Raw Skull Recordz – Release: 19-07-2018

LiveReviewer
UA-17622028-3