Review: Carcass – Torn Arteries – Nuclear Blast Records – Release: 17-09-2021

Review: Carcass – Torn Arteries – Nuclear Blast Records – Release: 17-09-2021.

Als Carcass met een album op de proppen komt, weet je eigenlijk al hoe deze gaat klinken. Dit Britse grind/death gezelschap heeft vooral in de jaren 90 veelal furore gemaakt met hun “zware sound”. De band heeft menig andere band geïnspireerd. Onlangs heeft Jeff Walker in een interview laten weten dat Carcass wellicht de grootste inspiratiebron van Nu-metal is geweest. Niet dat ik Carcass die credit wil geven. Waar zij hun instrumenten laag stemden, werd er muzikaal gezien heel anders gebruik gemaakt van de laag gestemde tonen.

Carcass is:
Bill Steer – Gitaar, backing vocals
Jeff Walker – Bas, zang
Daniel Wilding – Drums
Tom Draper – Gitaar

Torn Arteries

Carcass houdt er altijd van om anatomisch uit de hoek te komen met zowel hun lyrics als artwork. Ook op het nieuwe album “Torn Arteries” weet de band dit met een mooie dosis humor te brengen. Het prachtige artwork is er één om van te smullen. In plaats van vleesch en bloed staat er nu een veganistisch hart te prijken op de cover!
Vanaf de eerste noot is het duidelijk dat het om Carcass gaat. Het typisch gitaarwerk wat sedert Heartwork een stempel is voor de sound van Carcass is alom vertegenwoordigt. Echter is Carcass er ditmaal ook niet vies van om flinke thrash-achtige stukken in de songs te pompen. Dit zorgt voor een wat vlottere beleving van de songs.

Wat mij bevalt aan deze plaat is dat ondanks de van de Heartwork/Surgical Steel sound, de band niet schuwt om ook uit ouder werk te tappen. Dit doet de plaat wellicht wat minder makkelijk behappen dan hun meer melodische werk. De plaat komt ook wat minder gepolijst uit de productie en dat beetje rommelige geeft juist een beetje extra sjeu aan deze plaat.

Meerdere luisterbeurten waren er echter nodig om alles van deze plaat te weten waarderen. De songs zijn hier en daar iets teveel in verschillende stijlen gehusseld. Maar goed, beter zo dan dat er weer een Heartwork 3.0 uit de hoed getoverd wordt. De band komt nu meer innovatief over dan met hun comeback plaat “Surgical Steel” ( die overigens ook magistraal is ).

Conclusie:

Ondanks dat het even wennen is en de liefde niet meteen er vanaf spatte, levert Carcass wat zij eigenlijk altijd gedaan hebben: een solide death metal plaat, waar veel mensen zeer blij van zullen worden.

Score: 4 uit 5

Tracklist:
1. Torn Arteries
2. Dance of IXTAB (Psychopomp & Circumstance March No.1 in B)
3. Eleanor Rigor Mortis
4. Under the Scalpel Blade
5. The Devil Rides Out
6. Flesh Ripping Torment Limited
7. Kelly’s Meat Emporium
8. In God We Trust
9. Wake Up and Smell the Carcass/Caveat Emptor
10. The Scythe’s Remorseless Swing

Links:
Https://www.nuclearblast.de
https://www.facebook.com/OfficialCarcass

Tekst: Ronald van de Baan

Related posts

Review: Discharge – End Of Days – Nuclear Blast – Release: 29-04-2016

LiveReviewer

Review: Doll Skin – In Your Face – EMP Label Group – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Souls Of Deaf – Fortune Favors The Bold – Rock Company – Release: Out now

LiveReviewer
UA-17622028-3