Review: Cirith Gorgor – Sovereign – Hammerheart Records – Release: Out now

Review: Cirith Gorgor – Sovereign – Hammerheart Records – Release: Out now.

Een oudgediende alweer, want opgericht in 1993, lopen ze al ruim 25 jaar rond in black metal land. Eerst als Dark Sorceress en vanaf 1996 als Cirith Gorgor.

Cirith Gorgor is:
Satanael – Zang
Marchosias – Gitaar
Valefor – Gitaar
Valtyr – Basgitaar
Levithmong – Drums en zang


Sovereign

Laatst kreeg ik al een EP opgestuurd met het berichtje “dit vind je leuk, Nederlandse black metal”. Ik luisteren en denk” wat een vreemde black metal”….bleek het om een EP van Cirith Ungol te zijn, totaal andere koek dus. Nu heb ik wel de Nederlandse black metal band Cirith Gorgor over de speakers.

Men begint met een dodenmars ‘Funeral March For Modern Man’, dat wordt dus een gezellige boel. Bij het tweede nummer ‘Hellbound’ barst alles los. Wat me gelijk opvalt is dat ze een Zweeds geluid hebben, denk aan Marduk, Dark Funeral en Setherial. Er zijn slechtere bands om mee vergeleken te worden.

Het derde nummer en tevens titeltrack ‘Sovereign’ doet me dan weer denken aan ‘Hello Darkness’ van Vreid, direct vanaf het begin. Eenzelfde soort riff en er heerst gelijk een onheilspellende sfeer. Het navolgende ‘Luciferian Deathsquad’ had zo op de laatste zilverling van Marduk kunnen staan. Ook de zang die ik hier hoor kan zo van Mortuus afkomstig zijn.

Ik begrijp wel waarom in de biografieën wordt aangegeven dat Cirith Gorgor één van Neerlands top black metal acts is. Normaliter is dit een beetje hoogspraak, maar ditmaal kan ik me er wel in vinden. Wel grappig is dat geen van de bands waar ik ze net mee vergeleek in hun rijtje met related bands zit, maar ja, misschien hoor ik het juist wel helemaal verkeerd.

Conclusie:
Wat een gaaf album is dit geworden zeg! Met één klap is de importantie van de Nederlandse black metal weer duidelijk gemaakt. Black metal is niet alleen voorbestemd om in Scandinavië, Duitsland of de Verenigde Staten gemaakt te worden, al lijkt dat soms wel het geval. De lage landen kunnen zich goed meten met de grootmeesters. Ancient Rites, Enthroned en Cirith Gorgor spelen in dezelfde divisie als de Scandinavische hordes!

Score: 4.1 uit 5


Tracklist:
1. Funeral March for Modern Man
2. Hellbound
3. Sovereign
4. Luciferian Deathsquad
5. Deathcult
6. Legio Luporum
7. Dominion
8. Manifestation of Evil
9. Blood and Iron

Links:
http://www.cirithgorgor.nl/
https://nl-nl.facebook.com/cirithgorgorofficial/
https://www.hammerheart.com/
https://nl-nl.facebook.com/hammerheartrecords/

Tekst: Frank Joustra

Related posts

Review: TDW: Dreamwalkers Inc – First Re-draft – Layered Reality Productions – Release: 25-02-2019

LiveReviewer

Review: If These Trees Could Talk – The Bones Of A Dying World – Metal Blade Records – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Burning – Nightmares – Burn/Crazy Diamond/Tonefloat Records – Release: Out Now

LiveReviewer
UA-17622028-3