Review: Cloudscape – Voice Of Reason – Dead End Exit Records – Release: 08-01-2016

 

Review: Cloudscape – Voice Of Reason – Dead End Exit Records – Release: 08-01-2016

Cloudscape ontstond in 2001 en ze brachten hun debuut uit in 2005. Doorheen de jaren speelden ze op vele festivals in Europa. Ze bouwden een grote reputatie op als live act. De Zweden deden ook de lage landen aan in 2014 en ikzelf zag ze als opwarmer bij Royal Hunt. Ik was toen danig onder de indruk van hetgeen ik zag. Hun vorige album “New Era” dat in 2012 verscheen kon ook al mijn goedkeuring krijgen en ik was dan ook benieuwd wat ze me deze keer zouden voorschotelen.

Cloudscape is:
Mike Andersson – zang (toetsen)
Patrik Svärd – gitaar
Stefan Rosqvist – gitaar
Håkan Nyander – basgitaar
Fredrik Joakimsson – drum & achtergrondzang (toetsen)

Voice Of Reason
voiceofreason‘A New Design’ volgt het pad dat men maakte met hun vorig album “New Era”. Krachtige power metal met dikke knipoog naar de progmetal en met een grote inbreng van de toetsen. Zanger Mike Andersson is een andere troef van de band. De wisselwerking tussen beide gitaristen Patrik en Stefan zorgt voor een mooie afwisseling, dat vooral tijdens de solo’s duidelijk hoorbaar is.
‘Futuristic Phsyco’ is een heavy prog nummer met een geweldig shreddende gitaar ( à la Malmsteen) in het middenstuk).
Toetsen en hakkende riffs vormen de start van ‘Don’t Close Your Eyes’. Het nummer klinkt wat melodieuzer en Mike excelleert hier. De toetsen vervullen een belangrijke rol en bezorgen het nummer een extra dimensie.
Zoals de titel al doet vermoeden is ‘All For Metal’ een klassieke power metal track. Dus vuisten in de lucht en start met headbangen!
Voor alles is een eerste keer, want de band komt met een titelnummer aandraven. Dit is in alle opzichten een speciaal geval te noemen. Het duurt bijna 12 minuten. Het bevat een lange intro die alle stijlen mengt. Het nummer zelf is ook een vreemde eend in de bijt. Mike komt eerder agressiever uit de hoek en we horen een donkerder geluid. De vele achtergrondgeluiden bezorgen het nummer een speciaal karakter, maar dit zorgt er op zijn beurt voor dat het nummer je geboeid laat luisteren tot het einde. De Fransen verwoorden dit mooi met een – je ne sais quoi – effect!
De snelheid wordt opgedreven tijdens ‘Thunders Of Extreme’, dat ook enkele experimentele geluiden huisvest!
De gitaar is koning op het eveneens snelle ‘Needle In The Eye’. Het nummer doet me vreemd genoeg aan het debuut van Alcatraz denken. Het instrumentale middenstuk is pure klasse.
Het album wordt in schoonheid afgesloten met een akoestische ballade ‘In Silence We Scream’. Hierop wordt duidelijk waartoe Mike allemaal in staat is met zijn stem. Maar na drie en een halve minuut ontploft het nummer en krijgen we een door orkestratie ondersteunde heavy beuker met huilende gitaren.

Conclusie:
Ik was al onder de indruk van hun vorige album “New Era” dat zo’n vier geleden het levenslicht zag. Mijn verwachtingen hebben ze dan ook moeiteloos ingelost met de opvolger “Voice Of Reason”. De combinatie van de toetsen met de gitaren blijft een voltreffer en de krachtpatserij van zanger Mike spreekt tot de verbeelding. Het progsausje over hun hoofdzakelijke power metal valt bij mij in zeer goede aarde en zo’n aanpak kan ik alleen maar aanmoedigen!

Score: 4,25 uit  5

Tracklist:
1. A New Design
2. Futuristic Phsyco
3. Don’t Close Your Eyes
4. All For Metal
5. Voice Of Reason
6. Thunders Of Extreme
7. Needle In The Eye
8. In Silence We Scream

Links:
Cloudscape Official
Dead End Exit Records

Tekst: Rik Bauters

 

Related posts

Review: Dizzy Reed – Rock ‘N’ Roll Ain’t Easy – Golden Robot Records – Release: Out now

LiveReviewer

Luca Turilli’s Rhapsody – Prometheus, Symphonia Ignis Divinus – Nuclear Blast Records – Out Now

LiveReviewer

Review: Zoax – Zoax – Century Media Records – Release: Out Now

LiveReviewer
UA-17622028-3