Review: Destroyers of All – Bleak Fragments – Mosher Records – Release: Out Now

Review: Destroyers of All – Bleak Fragments – Mosher Records – Release: Out Now.

Wanneer je bandnaam Destroyers Of All is en de eerste EP heet “Into the Fire”, dan zou je een band à la Ulcerate ten tijde van “Everything is Fire” en “The Destroyers of All” verwachten. Maar waar die band voortborduurt op wat Gorguts met “Obscura” heeft ontwikkeld, slaat deze band een andere weg in. Of beter gezegd: een drastisch aantal andere wegen.

Destroyers Of All is:
João Mateus – Vocalen
Alexandre Correia – Lead Gitaar
Guilherme Busato – Rhythm Gitaar
Bruno da Silva – Bas
Filipe Gomes – Drums

Bleak Fragments
destroyers of allDeze band speelt melodieuze thrash à la Testament (vooral ‘Death Healer’) tot aan melodieuze death richting Arch Enemy (vooral titletrack ‘Bleak fragments’).
Echter, ze gooien er nog wat andere elementen in de mix. In het tweede nummer ‘Hollow Words’ horen we opeens alleen melodie en een barok-achtig opera intermezzo, compleet met vrouwenzang/koortje en violen.
De derde track ‘Hate Through Violence’ vindt de band en/of het label het representatiefst aangezien hier een clip voor gemaakt is. Hier te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=ejY7I5-Bplo .
Dan krijgen we een aantal vertrouwd klinkende nummers, maar op de tweede helft van de plaat is niets meer te dol.

In het zesde nummer ‘Unexistence’ horen we compact: gil-,hardcore- en gruntzang toegepast. Daarna horen we latin muziek, met samples en tabla trommels. De zevende track ‘The Pain That Feeds’ grooved als een malle, met een te gekke tuimelende solo erin, tapping, pinched harmonics, wahwah pedaal eronder, blastbeat, gravity blast zelfs en pig squeels. Beheerst die zanger alle brute zangstijlen?

Nummertje acht ‘Speed of mind’ heeft wel een erg op een melodieuze versie van Entombed’s ‘Out of Hand’ riff als basis, twinleads, cleane en hardcore zang en zelfs een trompet.
Nummer negen ‘Tormento’ bevat een Spaanse gitaar, later zelfs met operette zang erbij, gedubbelde hoge/lage schreeuwzang, en nog meer operette zang.

Track tien tenslotte, ‘Day of Reckoning’, levert opeens onder andere een soort TV serie tune met piano en trompet intermezzo, (twin)leadsolos, Pantera riffs en tenslotte horen we een speeldoosje als outro.
Dan geeft de plaat een stilte vanaf ongeveer 7.24 minuten. Op 9.22 begint opeens weer muziek, een trage riff met een wahwah solo. En al die stijlvreemde invloeden komen bij elk nummer over de groovende thrashbasis heen.

Conclusie:
Ik krijg hier een Waltari gevoel van. Of zoals met bands uit Japan; niets is te gek, tot aan een ratjetoe van stijlen, het kan niet op. De karakteristiek van klankkleuren bestaat niet meer.
Deze verscheidenheid bestaat echter wel afgewisseld naast elkaar en levert geen nieuwe speel, stijl of sound op. Over het algemeen zitten de nummers wel logisch in elkaar, maar de stijlvreemde stukken komen heel abrupt voorbij.
Gedurfd is het wel en de geluidsproductie klinkt verder ook prima. Qua riffs voelt het soms alsof ik het al eerder gehoord heb, met name van de populaire platen van bands van midden jaren 90: Pantera, Machine Head, Fear Factory, Entombed. De riffs zijn meestal wel op dat hoge niveau.
Of je dit een fijne plaat vindt, zal afhangen van je openheid naar de metalvreemde invloeden en naar de gevarieerde inwisselbaarheid van de gebruikte metalinvloeden.

Score: 3,5 uit 5
 

Tracklist:
1. From Ashes Reborn 02:04
2. Hollow Words 06:06
3. Hate Through Violence 05:12
4. Bleak Fragments 05:57
5. Death Healer 04:33
6. Unexistence 06:02
7. The Pain that Feeds 05:42
8. Speed of Mind 07:43
9. Tormento 04:55
10. Day of Reckoning 11:53

Link(s):
Destroyers of All Official
Destroyers of All Facebook
Destroyers of All Bandcamp
Destroyers of All Soundcloud

Tekst: Maurice Egbers
 

Related posts

Review: Antropomorphia – Sermon Ov Wrath – Metal Blade Records – Release: 24-02-2017

LiveReviewer

Review: Metal Church – Damned If You Do – Nuclear Blast – Release: 07-12-2018

LiveReviewer

Review: Intronaut – Fluid Existential Inversions – Metal Blade Records – Release: Out now

LiveReviewer
UA-17622028-3