Review : DevilDriver – Winter Kills – Napalm Records – Out Now

DevilDriver – Winter Kills – Napalm Records – Out Now

We schrijven het jaar 2002 wanneer Dez Fafara het wel gehad heeft met zijn (in 2011 herrezen) band Coal Chamber. Na wat gejammed te hebben met verscheidene muzikanten vindt hij de geschikte mensen en is de nieuwe band ontstaan: DevilDriver.

Het eerste wapenfeit laat niet lang op zich wachten en in 2003 komt de band met hun debuutalbum DevilDriver naar buiten. Sindsdien hebben fans nooit lang hoeven wachten op nieuw materiaal, want je kunt er bijna de klok op gelijk zetten dat het na 2 jaar tijd is voor een nieuw album.

De stijl verschuift langzaam van dikke groove metal naar een hybride van groove en melodic death metal om vervolgens zelfs wat meer heavy/power metal invloeden in de muziek te stoppen.

DevilDriver is:


Dez Fafara – lead vocals
Jeff Kendrick – guitar
John Boecklin – drums
Mike Spreitzer – guitar
Chris Towning – bass

Winter Kills
En daar is alweer het zesde album van de band. Na zoveel albums zal de slijtage toch wel enigszins toe kunnen slaan, niet?

Na een dreigend intro trapt de band met het nummer “Oath of the Abyss” meteen zijn muzikale laars je oren in om het tegendeel te bewijzen. Vervolgens stampt de band nog even flink door in het nummer om hun punt kracht bij te zetten.

Deze energie wordt in het volgende nummer “Ruthless” ietwat losgelaten om een stevig marcherend nummer neer te zetten. De volgende nummers pakken weer het tempo op, met zo nu en dan scherpe pieken in de meer power/heavy metal gefocuste gitaarsolo’s. Zo dendert het album stevig door, meanderend tussen mid-tempo en langzamere delen.

Een enkele keer wordt het gaspedaal stevig ingetrapt, net wat te weinig naar mijn mening. Constant bekruipt me het gevoel dat er net wat meer power in de nummers had kunnen zitten. Neem nu het nummer “Desperate Times” waar brulboei Fafara aan werkte toen zijn zus geconstateerd werd met kanker. De muziek leent zich er perfect voor om alle woede te verwerken. Het nummer ramt dan ook flink door op hoog tempo, maar blijft net voor het randje van een ware geluidslawine steken. Het refrein is zelfs uiterst catchy en meezingbaar. Nu is dat altijd wel een sterk punt geweest van de band en is het ook live altijd heerlijk voor het publiek. Toch was het tof geweest als alle registers vol opengetrokken werden.

Uiteindelijk besluit de band om te eindigen met de cover “Sail” van Awolnation. Hiermee laat de band zich wat meer van zijn melodieuzere kant zien. Het nummer is prima gelukt, maar het album sluit wel erg kalmpjes af zo. Wellicht was het beter geweest om positie te wisselen met “Tripping over Tombstones” om met een flinke klap na afscheid te nemen.

Conclusie
Ondanks wat ik hiervoor genoemd heb is het een meer dan degelijk album geworden. Als fan, temeer als het vorige album “Beast” je erg beviel, kun je je hier geen buil aan vallen en ook een ieder die houdt van een stevig potje beukwerk, zo nu en dan met erg melodieuze solo’s, zal het album best kunnen waarderen.

De album titel “Winter Kills” slaat op hergeboorte; het afsterven en opnieuw beginnen van cyclussen. Nu kun je van een band niet verwachten dat ze na meerdere albums zichzelf opnieuw uitvinden, maar het is wel heel erg een vervolg van het vorige album geworden.

Begrijp me niet verkeerd, menig bandje zou een puntje kunnen zuigen aan de riffing skills en de denderende ritmesectie. De nummers zijn nog steeds catchy en weten snel je aandacht vast te pakken en ook vast te houden. Tegelijkertijd voelt het allemaal weer net wat gelikter dan voorheen en mis je net die vuistslag.

Tracklist

 1. Oath of the Abyss
 2. Ruthless
 3. Desperate Times
 4. Winter Kills
 5. The Appetite
 6. Gutted
 7. Curses and Epitaphs
 8. Carings Overkill
 9. Haunting Refrain
 10. Tripping Over Tombstones
 11. Sail

Cijfer: 4 uit 5

www.facebook.com/DevilDriverOfficial1

Tekst Robert Popovic

Related posts

Kambrium – brand new song released

LiveReviewer

SLEEKSTAIN – HARD – SELF RELEASED – OUT NOW

livereviewer

Fortarock hoopt op doorstart in 2018! Aankomend jaar geen outdoor Event.

livereviewer
UA-17622028-3