Review: Diamond Head – Diamond Head – Plastic Head/Dissonance Productions – Release: Out Now

Review: Diamond Head – Diamond Head – Plastic Head/Dissonance Productions – Release: Out Now.

Als een al wat oudere metalhead (ja we naderen de halve eeuw!) groeide ik op met nummers zoals ‘Lightning To The Nations’, ‘Am I Evil?’, ‘Helpless’ en ‘The Prince’ van hun fenomenale debuut uit 1980. Die nummers kregen we toen te horen tijdens het metaluurtje op de lokale radio’s in het begin van de jaren ’80. Ze ademden pure NWOBHM uit. De eerste drie albums van Diamond Head zijn rasechte klassiekers en nadien verdwenen ze uit de scene. De wat jongere metaljunkies zullen die nummers vooral kennen omdat Metallica die coverde.
In 1993 gooide Diamond Head plots de opvolger “Death & Progress” op de markt om even later terug te verdwijnen. In 2005 volgde een tweede reïncarnatie en nu komen ze zo’n negen jaar na hun laatste album op de proppen met een nieuwe verzameling songs op het nieuwe label Dissonance.

Diamond Head is:
Brian Tatler – Gitaar
Rasmus Anderson – Zang
Karl Wilcox – Drums
Eddie Moohan – Bas
Abbz – Gitaar

 

Diamond Head
Diamond Head‘Bones’ opent dit album met heerlijke riffs en laat een formidabele Rasmus Anderson horen. De man is een grote aanwinst voor Diamond Head. Het nummer zelf kent een goede variatie in zijn opbouw. De old school NWOBHM hoofdriff blijft in je hoofd steken. ‘Shout At The Devil’ is nog wat agressiever en laat de oude tijden volledig herleven. ‘Set My Soul On Fire’ is een trage track en het slepende karakter zorgt voor een doomy sfeertje. Zanger Rasmus verkent de hoge regionen tijdens het mid-tempo ‘See You Rise’, maar naar het einde toe verkent hij ook de lage noten! Een gierende solo sluit dit feestje af.

De orkestratie en de akoestische gitaar bij de start van het langere ‘All The Reasons You Live’ zorgen voor een totaal andere sfeer. Maar na een kleine minuut vervolgt het nummer als een lekker groovy track met een superb gitaarsolo! Trouwens, het gitaarwerk op dit ganse album is om van te watertanden.
Het vlotte ‘Wizard Sleeve’ doet me bij de aanvang – door het gitaargeluid – sterk denken aan de eerste Rainbow albums. Het vette basgeluid drukt ook zijn stempel op het nummer. Een nummertje dat zal aanslaan bij de gitaarliefhebbers, vooral de gevoelige solo is hemels!

Dat het ook rauwer en donkerder kan bewijzen de heren op ‘Our Time Is Now’. Een geslaagde mix van het oude Black Sabbath geluid overgoten met Ritchie Blackmore riffs en een scheutje oude Diamond Head.
Na het snellere ‘Speed’ (tja wacht dat je met zo’n titel) laat men op ‘Blood On My Hands’ vooral veel ruimte voor de zang van Rasmus, die hier voluit kan gaan.

De lange afsluiter ‘Silence’ is een nummer dat Oosterse invloeden laat horen (vooral in de zanglijnen) naast het toetswerk. Het nummer kent zowel relaxte als heftigere passages. Led Zeppelin’s ‘Kashmir’ kan ook aangezien worden als inspiratiebron, denk ik. Een sterke afsluiter zonder meer!

Conclusie:
Diamond Head doet na negen jaar stilte de goede oude tijden herleven met dit album. Er zitten veelvuldige verwijzingen in naar hun beginjaren, maar er worden ook nieuwe elementen in vermengd. Zanger Rasmus is een echt raspaard en het gitaarwerk van Brian Tatler en Abbz maakt dit album tot een heerlijke luistertocht. Ik hoop de band aan het werk te zien in de nazomer op het Franse Raismes festival! Rasmus kan die oude klassiekers met enorm veel power overbrengen, veronderstel ik!

Score: 4 uit 5
 

Tracklist:
1. Bones
2. Shoiut At The Devil
3. Set My Soul On Fire
4. See You Rise
5. All The Reasons You Live
6. Wizard Sleeve
7. Our Time Is Now
8. Speed
9. Blood On My Hands
10. Diamonds
11. Silence

Links:
Diamond Head Official
Diamond Head Facebook
Dissonance Productions

Tekst: Rik Bauters

Related posts

Between the Buried and Me – Coma Ecliptic – Metal Blade Records – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Avatar – Hunter Gatherer – Century Media – Release: 07-08-2020

LiveReviewer

Review: Bloody Hammers – Lovely Sort of Death – Napalm Records – Release: Out Now

LiveReviewer
UA-17622028-3