Review: Dool – Here Now, There Then – Prophecy Productions – Release: Out Now

Review: DOOL – Here Now, There Then – Prophecy Productions – Release: Out Now.

Dool is een Nederlandse band met leden die bekendheid verwierven in bands als The Devil’s Blood, Elle Bandita en Liar of Golgotha. Begonnen als project, is het gaandeweg uitgegroeid tot een volwaardige band.

DOOL is:
Ryanne van Dorst – Zang en gitaar
Micha Haring – Drums
Job van de Zande – Basgitaar
Reinier Vermeulen – Gitaar
Nick Polak – Gitaar

Here Now, There Then
DOOLDit is het debuut van DOOL. Het meest bekende bandlid is Ryanne van Dorst, beter bekend onder haar pseudoniem “Elle Bandita”. Zij is tevens de oprichter van de band. De ritmesectie is bekend van The Devil’s Blood. Voor zover alle informatie over de bandleden en hun geschiedenis.

Nu naar de muziek. Logischerwijs zou je verwachten dat het ergens tussen occulte rock en punkmuziek ligt. maar hiermee doe je DOOL veel te weinig eer aan. Het kan zich scharen in het hokje van de occulte rock, echter met Ryanne als zangeres loopt die vergelijking al mank. Ze is niet de gebruikelijke iele zangeres die psychedelisch op het podium staat te zweven. Ze is een stoere rock-chick.

De muziek heeft hier en daar wat weg van Sisters of Mercy. Zelf vind ik er wel een typische black metal vibe in zitten. En dat terwijl er geen enkele blastbeat te vinden is, de muziek is vrijwel gedurende het hele album gespeeld op een rustig tempo. Ook krijst Ryanne niet, maar toch zit er zo’n bezwerende sfeer verweven in de nummers. Het album is ook compleet on-Nederlands. Dit verwacht je niet uit ons kikkerlandje, waar we bekend zijn om onze house acts en Within Temptation. Nou, streep de voorgaande acts maar door, DOOL veegt ze met gemak weg.

Dit is echt zo’n band die door de liefhebbers (en dat ben ik na beluisteren geworden, dit terwijl ik met beide benen in de death- en black metal drek sta) de hemel in wordt geprezen, maar die door de grote menigte als te vooruitstrevend of te ‘donker’ zal worden bestempeld.

Conclusie:
DOOL levert een dijk van een debuutalbum af dat liefhebbers zeker zal bekoren. Ook diegenen die rock en metal niet eens wat vinden, zullen met de band uit de voeten kunnen. Misschien is het net té duister om mainstream te worden, maar dat vind ik niet erg.

Score: 4.7 uit 5
 

Tracklist:
1. Vantablack
2. Golden Serpents
3. Words On Papers
4. In Her Darkest Hour
5. Oweynagat
6. The Alpha
7. The Death Of Love
8. She-Goat

Links:
DOOL Facebook
Prophecy Official
Prophecy Facebook

Tekst: Frank Joustra

Related posts

Review: Carnifex – Slow Death – Nuclear Blast – Release: 05-08-2016

LiveReviewer

Review: Grave Digger – Healed by Metal – Napalm Records – Release: Out Now

LiveReviewer

Short Report:Engraved Disillusion – The Eternal Rest – Self-Released – Release: Out Now

livereviewer
UA-17622028-3