Review: Exumer – The Raging Tides – Metal Blade Records – Release: Out Now

Review: Exumer – The Raging Tides – Metal Blade Records – Release: Out Now.

Voor velen die de jaren 80 actief hebben meegemaakt als metalhead zal Exumer geen onbekende zijn. Hun debuut “Possessed By Fire” sloeg in als een bom. Hun combinatie van speed en thrash metal werd door velen gesmaakt. Ze deden dit nog eens over met de opvolger “Rising From The Sea” een jaartje later. Maar het succes bleek van korte duur, want de band splitte kort nadien. Tot ze in 2008 opnieuw op tour gingen en in 2012 volgde een nieuwe plaat met “Fire & Damnation”. Benieuwd of hun vuur nog steeds brandt op hun nieuwste telg “The Raging Tide”!

Exumer is:
Mem V. Stein – zang
Ran Mensh – gitaar
T. Schiavo – basgitaar
Matthiasn Kassner – drum
Marc B. – gitaar

 

The Raging Tides
Exumer-TheRagingTidesJe weet meteen waar je aan toe bent met deze release, want het titelnummer knalt uit de boxen. Snoeiharde thrash met licht venijnige zang krijg je voor je kiezen. Wat is dit lekker, mensen! Als een doorgewinterde melodieuze rockliefhebber kan ik ook eens uit mijn dak gaan bij dit soort van muzikaal geweld. De nummer staan – ondanks hun rauw karakter – bol van melodie. Leg je oor maar te luister naar de gitaarsolo!
Tekstueel tappen deze kerels ook uit allerlei verschillende vaatjes. De rode draad hier is het lijden van de mensen. Zo wordt in ‘Brand Of Evil’ de toestand in sommige gevangenissen in vraag gesteld. We verhuizen naar Nigeria waar extreme vormen van misbruik op mensen worden toegepast. Dit wordt vertaald in het snelle ‘Welcome To Hellfire’. Let hier ook op de soort van staccato zang dat vergelijkingen oproept met de oude Slayer.
Diezelfde Slayer hoor ik duidelijk in het ziedende ‘Sacred Defense’. Maar ook vergelijkingen met Exodus en Kreator gaan op. Maar wees gerust; dit is geen puur jatwerk of schaamteloos kopiewerk. Eerder old school thrash met een moderne sound.
Enkel het nummer ‘Catatonic’ wijkt wat af van hun thrash marathon, door zijn wat trager ritme.
‘There Will Always Be Blood’ valt ook in positieve zin op door de toevoeging van de vele infectueuze ritmes! Smullen kan je hier ook van meerdere korte supersonische solo’s. Dit album kent geen zwakke momenten en zal zijn weg vinden naar vele thrashfanaten.

Conclusie:
Stoelen en tafels aan de kant, want je hebt een zee van ruimte nodig bij het beluisteren van deze teutonische thrashplaat. Luchtgitaren worden boven gehaald. Er wordt wild geschopt en zelfs een kleine moshpit ontstaat in de woonkamer als ik dit op hoog volume laat schallen. Alle zorgen vliegen letterlijk van je af!

Score: 4,25 out of 5
 

Tracklist:
1. The Raging Tides
2. Brand Of Evil
3. Catatonic
4. Sacred Defense
5. Welcome To Hellfire
6. Sinister Souls
7. Shadow Walker
8. There Will Always Be Blood
9. Dark Reflections
10. Death Factory

Links:
Exumer Official
Exumer Facebook
Metal Blade Records

Tekst: Rik Bauters

Related posts

Review: Ross the Boss – By Blood Sworn – AFM Records – Release: 20-04-2018

LiveReviewer

Review: Harlott – Detritus Of The Final Age – Metal Blade Records – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Easy Action – Drop The Bomb – Monty Music – Release: May 27th, 2016

LiveReviewer
UA-17622028-3