Review: Fallujah – Dreamless – Nuclear Blast – Release: 29-04-2016

Review: Fallujah – Dreamless – Nuclear Blast – Release: 29-04-2016.

Fallujah is een moderne band uit 2007 die zich vanuit de deathcore heeft ontwikkeld in wat door het Unique Leader label ‘forward thinking metal’ wordt genoemd. Deze band hoort bij de lichting bands waar Rivers of Nihil, The Faceless en Job For A Cowboy ook onder vallen. Atmosferische, progressieve doch brute deathmetal/core betreft het hier, waarbij er veel ruimte is voor techniek en experiment. Ze zijn nu opgepikt door het grote Nuclear Blast label.

Fallujah is:
Andrew Baird – Drums
Scott Carstairs – Gitaar
Alex Hofmann – Gitaar,zang
Rob Morey – Bas
Brian James (Deebs) – Gitaar
Tori Letzer – Gast vocalen

 

Dreamless
1000x1000Deze derde full length release zet de stijgende lijn door van de vorige albums “The Harvest Wombs” en “The Flesh Prevails” qua nuancering. Zowel de sound als de nummers klinken nog verfijnder en rijker in klankkleur. De basis blijft brutal deathmetal/deathcore, inclusief onverstaanbaar zware grunt (dit keer psychologisch verhalend over diverse films, vast weer terug te lezen in het tekstboekje) met de sfeervolle gitaarleads eroverheen tot aan clean getokkel over voortrollende bass drums.

We horen echter meer variatie en veel meer reverb/galm erdoor. Er zijn ook wat nieuwe stijlkenmerken toegevoegd zoals wat cleane zang in ‘Wind for Wings’, zwoele, harmonisch gedubbelde vrouwenzang in bijvoorbeeld ‘The Void Alone’, ‘Abondon’ en ‘Lacuna’.
Er zijn zelfs heuse spacerock en cybermetal invloeden (‘Le Silences’). Dit is hierop ook het meest opvallende nummer, met z’n Franstalig echoënde stemmen, trance-achtige beats à la Neurotech, bedekt met een deken galm dat je zo naar de jaren 70 terugspaced.

Met al die elementen wordt het echter alleen een kakofonie wanneer men uitmondt in een crescendo, maar alles krijgt toch vooral z’n plaats, waardoor de muziek blijft ademen. Het album sluit af met ‘Lacuna’ waarin nog even alles uit de kast wordt gehaald.
De brutal deathmetal/core is nu meer in balans gebracht met de andere elementen. Mijn kritiekpunt ligt in de gitaarriffs die wat sfeerakkoorden geven, maar toch vooral ritmisch met de drums meehakken en hierdoor op zichzelf niet memorabel zijn. Dit ging op de vorige albums ten koste van de houdbaarheid van de muziek. Eerst werd je overdonderd, maar op termijn verflauwde de interesse. Ook al hoor je telkens weer hoe goed het is.

Gelukkig verbetert de band zich telkens en komt men weer net op tijd met een nieuwe plaat op de proppen. De tijd zal uitmaken of deze houdbaarheid ook voor dit next level-album geldt. De stijl van dromerige, spirituele brutal death metal/core werkt absoluut en vooralsnog kick ik hier weer hard op.

Conclusie:
Deze band betreedt samen met een handvol progressieve pioniers nieuwe muzikale paden waar nog veel meer potentieel voor het oprapen ligt. Hun ontwikkeling is fascinerend en kan ook mensen die buiten de metalscene hun muziek beleven, laten horen hoe rijk deze stijl is. Deze band is een parel uit de underground en deze plaat een nieuw, verbeterd, hoofdstuk. Dikke vette aanrader.

Score: 4,5 uit 5

 

Tracklist:
01. Face of Death
02. Adrenaline
03. The Void Alone
04. Abandon
05. Scar Queen
06. Dreamless
07. The Prodigal Son
08. Amber Gaze
09. Fidelio
10. Wind for Wings
11. Les Silences
12. Lacuna

Link(s):
Fallujah Facebook
Fallujah Nuclear Blast
Nuclear Blast

Tekst: Maurice Egbers

 

Related posts

Review: Gloryhammer – Space 1992: Rise of the Chaos Wizards – Napalm Records – Release: September 25, 2015

LiveReviewer

Review: Murder Made God – Enslaved – Comatose Records – Release: 15-04-2016

LiveReviewer

Review: Dark Funeral – Where Shadows Forever Reign – Century Media Records – Release: Out Now

LiveReviewer
UA-17622028-3