Review: Gaahls WYRD – The Humming Mountain – Season of Mist – Release: Out now

Review: Gaahls WYRD – The Humming Mountain – Season of Mist – Release: Out now.

Gaahl en Kilman werken al een tijd samen. Onder meer met Godseed hebben zij het pracht album “I Begin“ afgeleverd. Het debuut onder de monniker Gaahls WYRD was een onverwacht pareltje. In plaats van de vuige harde black metal , waar Gaahl zijn faam mee behaalde, ging de band de meer onheilspellende atmosferische kant op. Nog steeds draait “Gastir – Ghosts Invited” hier met regelmaat. Nu is het tijd voor de EP “The Humming Mountain” om gereleased te worden.

Gaahls WYRD is:
Gaahl ( Kristian Espedal ) – Zang
Lust Kilman (Ole Walaunet) – Gitaar
Eld (Frode Kilvik) – Bas
Spektre (Kevin Kvåle) – Drums.

The Humming Mountain

De vijf nummers van deze EP lagen al op de plank en zijn ten tijde van “Gastir” al vormgegeven. Echter vond Gaahl de nummers niet in het concept van “Gastir” passen. Qua beleving kan ik mij hier na een paar luisterbeurten wel in vinden. De EP begint nog ingetogener dan het debuut. ‘The Seed’ begint al tokkelend en dromerig. Het heeft een zeer cinematisch karakter en de vibe is onheilspellend en duister. Simpel en effectief.

Gaahl gaat nog een stapje verder in veelzijdigheid met zijn stem. Deze beste man kan meer dan enkel hoog krijsen. Zijn cleane strot is zeer aangenaam en doet mij wederom denken aan een Bowie of Nick Cave. Het is een intense beleving. Het nummer kruipt onder je huid en neemt je voor negen minuten mee op een duistere reis.

Bij ‘The Humming Mountain” kickt de distortion er meteen lekker in en weet Gaahls WYRD nu een zelfde hypno vibe door te zetten maar nu gedrapeerd in een lekker black metal sausje. De melancholiek spat er vanaf. De drums van Spektre zijn niet te overheersend, maar zorgen dat je nog dieper de trance in raakt.

Bij ‘The Dwell’ gaan even alle remmen los en worden we meer richting de tijd van GodSeed gepushed. Dit zorgt voor een aangename wending in het karakter van deze plaat. Na twee ingetogener nummers is een upbeat song wel erg lekker. Het solootje van Kilman laat ook weer de kracht en diversiteit van zijn spel horen.

‘Awaken Remains – Before Leaving’ ligt qua beleving en sound nog het meest in der lijn van “Gastir”. Het venijn zit hem in het middenstuk. Een heerlijk bass upfront om vervolgens Gaahl die op mantra-achtige wijze de boel weer doet opzwepen. Wat een opbouw en power in dit nummer, zeven minuten oorgasm. Afsluiter ‘The Sleep’ is een drie minuten tellend outro wat neerkomt op een vooral onheilspellend wegebbende riff. Perfect einde voor een meer dan prima EP

Conclusie:
Gaahls WYRD laat met deze EP horen dat “Gastir” niet een toevalstreffer is, maar dat er nog meer in het vat zit. Na zijn periode bij Gorgoroth lijkt Gaahl qua artiest en persoonlijkheid enorm gegroeid. De samenwerking met Kilman is wederom zeer vruchtbaar te noemen. Het totaalpakket van muziek en artwork is wederom subliem en ik kijk uit naar het volgend werk van deze sterke band.

Score: 5 uit 5

Tracklist:
1.The Seed
2. The Humming Mountain
3. The Dwell
4. Awakening Remains – Before Leaving
5. The Sleep

Links:
https://m.facebook.com/gaahlswyrd
https://www.facebook.com/seasonofmistofficial

Tekst : Ronald van de Baan.

Related posts

Review: Enbound – The Blackened Heart – Inner Wound Recordings – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Culture Killer – Throes of Mankind – Metal Blade Records – Release: 27-11-2015

LiveReviewer

Review: Kataklysm – Meditations – Nuclear Blast Records – Release: Out now

LiveReviewer
UA-17622028-3