Review: Gus G – Fearless – AFM Records – Release: 20-04-2018

Review: Gus G – Fearless – AFM Records – Release: 20-04-2018.

Gus G is geen onbekende meer en heeft zijn sporen als gitarist al verdiend in heavy metal land. We kenden hem al als oprichter en bandleider van de power metal band Firewind. Daarnaast speelde hij in Dream Evil en Mystic Prophecy. Maar de laatste negen jaar kennen we Gus G vooral als gitarist in de band van Ozzy Osbourne. Naast het touren met de “prince of darkness”, heeft hij tevens een belangrijke stempel gedrukt op diens album “Scream’” uit 2010.
“Fearless” is, na “I am the Fire” (2014) en “Brand New Revolution” (2015), de derde soloplaat van de van oorsprong Griekse Konstantinos Karamitroudis, beter bekend als Gus G.

Gus G is:
Gus G – lead & rhythm gitaar
Dennis Ward – zang, bas
Will Hunt – drums

 

Fearless
Gus G‘Letting Go’ gaat vrij heavy van start met double bass drums en stevige gitaarriffs, maar snel daarna wordt het over een meer melodieuze boeg gegooid. ‘Mr. Manson’ en ‘Don’t Tread on Me’ zijn een mooie combinatie van heavy en poppy. En deze lijn wordt eigenlijk over het hele album doorgetrokken.
Het titelnummer ‘Fearless’ is dan de eerste van de twee instrumentale nummers op het album. Op een Yngwie Malmsteen-achtige wijze laat de gitarist op deze instrumentaaltjes horen wat hij allemaal in huis heeft. Naast het indrukwekkende gitaarwerk van Gus G is ook het drum- en baswerk van Hunt en Ward erg solide.

Met titels als ‘Changes’, ‘Don’t Tread on Me’ en ‘Big City’ had ik meer covers verwacht, maar ‘Money for Nothing’ van de Dire Straits is uiteindelijk de enige cover op dit album. Deze begint vrij identiek aan het origineel, maar wordt dan al snel in een meer groovy hardrock jasje gegoten. Het nummer rockt lekker weg met een heel fijne gitaarsolo op ’t eind.

Conclusie:
Gezien de hoge output van albums, zowel solo als andere projecten, blijkt dat Gus G niet om inspiratie verlegen zit. En aangezien het allemaal van een hoog muzikaal niveau is, hoeven we ook het talent van deze meneer niet in twijfel te trekken. Er wordt op “Fearless” op een hoog niveau gemusiceerd en de productie is piekfijn in orde. Het trio vult elkaar goed aan en ook de vocalen van Dennis Ward zijn sterk.
Echt verrassend of vernieuwend is het nergens, maar “Fearless” is gewoon een heel lekkere melodieuze hardrock/heavy metal plaat. Liefhebbers van bands als Whitesnake en Def Leppard kunnen blindelings tot aanschaf overgaan.

Score: 4,5 uit 5

Tracklist:
1. Letting Go
2. Mr. Manson
3. Don’t Tread on Me
4. Fearless
5. Nothing to Say
6. Money for Nothing
7. Changes
8. Thrill of the Case
9. Big City
10. Last of my Kind
11. Little Ain’t Enough (bonus digipak)
12. Aftermath (bonus digipack)

Links:
Gus G Facebook
Gus G Official
AFM Records

Tekst: Alwin Schnoing

Related posts

Review: Killswitch Engage – Atonement – Metal Blade Records – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Watain – The Agony & Ecstasy of Watain – Nuclear Blast – Release : 29-04-2022

LiveReviewer

Review: Gods Forsaken – Smell of Death – Soulseller Records – Release: 19-04-2019

LiveReviewer
UA-17622028-3