Review: Gwar – The Blood of Gods – Metal Blade Records – Release: Out now

Review: Gwar – The Blood of Gods – Metal Blade Records – Release: Out now.

Gwar is een Amerikaanse heavy metal band geformeerd in Richmond, Virginia in 1984. De band bestaat uit een collectief van filmmakers, muzikanten, artiesten ook wel bekend onder de naam Slave Pit Inc. De thematiek en visuele aspecten zijn gebaseerd op een science fiction mythologie, waarbij de bandleden worden neergezet als barbaarse interplanetaire strijders met ieder hun specifieke naam en outfit. Een show van de heren gaat gepaard met de nodige theatrale aspecten, waarbij het publiek wordt bespoten met nepbloed, -urine en –zaad. Na het overlijden van zanger Dave Brockie (Oderus Urungus) gaat de band verder zonder enig origineel bandlid. Zijn vervanger is Michael Bishop die eerder bij de band bas speelde als Beefcake the Mighty.

Gwar is:
Michael Bishop (Blothar) – Zang
Mike Derks (Balsac the Jaws of Death) – Rhythm gitaar, achtergrondzang
Brad Roberts (Jizmak Da Gusha) – Drums, percussie
Jamison Land (Beefcake the Mighty) – Bas, achtergrondzang
Brent Purgason (Pustulus Maximus) – Lead gitaar, achtergrondzang
Bob Gorman (Bonesnapper) – Achtergrondzang
Matt Maguire (Sawborg Destructo) – Achtergrondzang
Don Drakulich (Sleazy P. Martini) – Achtergrondzang

 

Gods of War
Gwar‘War on Gwar’ begint met een rustig gitaarintro en een stuk ‘spoken word’. Het begin is behoorlijk traag à la Black Sabbath, daarna komt er wat meer tempo in waarbij er halverwege een prominente rol voor de bas is weggelegd.

‘Viking Death Machine’ heeft een ronkende bas en het nummer is meer rock/punk, simpel met een paar akkoorden. In het midden van het zit wel een heel erg cheesy stuk, niet geheel passend bij de daaropvolgende tekst, “I’m a Viking God, do you understand, if you want to fuck me, let me see a show of hands”.

Het album is qua genres behoorlijk divers. ‘I’ll be your Monster; met een pakkend refrein is meer old school (hard)rock. Het volgende ‘Auroch’ en ‘Crushed by the Cross’ zijn dan weer up tempo thrash en het ‘Phantom Limb’ intro doet me wat denken aan Ozzy Osbourne’s ‘Mr Crowley’. Het tempo in dit nummer ligt ook wat lager dan de rest van de nummers waarbij de vocalen van Michael Bishop ergens liggen tussen zang en gepraat. Hij heeft ook wat meer bereik dan Dave Brockie en kan de wisseling van genres allemaal met gemak aan.

‘Fuck this Place’ begint met een heerlijke gitaarsolo en de gitaar blijft een prominente rol houden in dit nummer. Het album wordt afgesloten met de AC/DC cover ‘If You Want Blood (You Got It)’. Mijns inziens hadden ze die wel weg kunnen laten want het voegt niks toe aan het album. Het nummer mist het pit van het origineel en ook de eigen smoel van Gwar.

Conclusie:
Door het theatrale vertoon bij live shows vergeten de meeste mensen dat de band ook wel degelijk bestaat uit goeie muzikanten. Dit album is mijns inziens het meeste diverse album sinds tijden en heeft Gwar met Michael Bishop qua zang in ieder geval een topper binnen gehaald.

Score: 4 uit 5

Tracklist:
1. War on GWAR
2. Viking Death Machine
3. El Presidente
4. I’ll Be Your Monster
5. Auroch
6. Swarm
7. The Sordid Soliloquy Of Sawborg Destructo
8. Death to Dickie Duncan
9. Crushed By The Cross
10. Fuck This Place
11. Phantom Limb
12. If You Want Blood (You Got It) – AC/DC Cover

Links:
Gwar Facebook
Gwar Official
Metal Blade Records

Tekst: Marcel Klaster

Related posts

Review: Morta Skuld – Wounds Deeper Than Time – Peaceville Records – Release: 17-02 2017

LiveReviewer

KADAVAR – Berlin – Nuclear Blast Records – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Putrefied Corpse – Left To Rot – Xtreem Music – Out Now

livereviewer
UA-17622028-3