Review: Hammerfall – Dominion – Napalm Records – Release: Out now

Review: Hammerfall – Dominion – Napalm Records – Release: Out now.

Hammerfall is opgericht in 1993 en na het uitbrengen van de eerste drie albums “Glory to the Brave”, “The Legacy” en “Renegade” zijn ze de ongekroonde koningen van de power metal. “Dominion” is alweer de elfde langspeler van de band.

Hammerfall is:
Oscar Dronjak – Gitaar
Joacim Cans – Zang
Fredrik Larsson – Bas
Pontus Norgen – Gitaar
David Wallin – Drums

Dominion

Power metal is niet zo mijn ding, maar Hammerfall volg ik eigenlijk al vanaf het begin van hun oprichting. Ik heb ze dan ook al vaak live gezien en nog nooit op een slechte show kunnen betrappen. Op de plaat ben ik op een bepaald moment wel afgehaakt. Na een paar live shows gezien te hebben dit jaar begon het toch wel weer te kriebelen en heb ik volmondig ja gezegd op de vraag of ik de nieuwe telg wilde reviewen. Met dit album grijpt de band enigszins terug naar het verleden, hoewel klassiekers zoals ‘Renegade’ of ‘Steel Meets Steel’ mijns inziens niet geëvenaard worden op dit album.

Opener ‘Never Forgive, Never Forget’ heeft een rustig begin , maar al snel vallen de galopperende drums in. Echt zo’n typisch Hammerfall nummer en de eerste oorwurm is een feit. ‘One Against the WorldenDead By Dawn’ zijn ook van die cheesy meezingers die het live zeker goed gaan doen. ‘One Against The World’ is een ode aan de diehard fans die geen toer missen.

‘(We Make) Sweden Rock’ is al een tijdje uit en is een tribute aan de Zweedse hard rock en heavy metal. Tekstueel wordt er constant gerefereerd aan bands of nummers. Bekijk de lyric video maar eens, die bevat ook veel oude foto’s van deze bands. https://www.youtube.com/watch?v=JbJNccQaKzs.
‘Second To One’ is een ballad in de categorie ‘Always Will Be’, in het begin alleen onder begeleiding van piano, met een heavy middenstuk en rustig eind. Het nummer is ontstaan na een weekendje van zanger Joacim met producer James Michael (Sixx: A.M., Mötley Crüe).

Scars of a Generation’ valt positief op met een aanhoudend straf tempo en scherpe gitaren. ‘Testify’ in negatieve zin omdat die wat ongeïnspireerd klinkt. ‘Battleworn’ is een soort van interlude van 38 seconden, waarin je een gitaar hoort die langzaam in volume toeneemt. Erg overbodig mijns inziens. ‘Bloodline’ en ‘Chain Of Command’ zijn wat mij betreft vullers, erg standaard werk wat we al van de band gewend zijn. Afsluiter ‘And Yet I Smile’ is een semi ballad met een lekker lange gitaarsolo in het midden en een catchy meezingbaar eind.

Het schrijven van dit album ging wat anders dan de vorige. Dat was eerst een cyclus van schrijven, opnemen, promoten, toeren en weer van voren af aan beginnen. Dit keer zijn de nummers zowel voor, tijdens als na de toer geschreven, waardoor er in principe veel meer tijd was voor elk nummer op zich. Het schijfje is wederom opgenomen in Oscar’s Castle Black Studios in Gothenburg.

Conclusie:
Heel erg spannend wordt het nergens op dit album, maar de band weet weer moeiteloos twaalf nummers uit de mouw te schudden, die het ongetwijfeld weer goed gaan doen bij de fans. Gaat de band hier nieuwe zieltjes mee winnen? Dat betwijfel ik.

Score: 3,9 uit 5

Tracklist:

 1. Never Forgive, Never Forget
 2. Dominion
 3. Testify
 4. One Against the World
 5. (We Make) Sweden Rock
 6. Second to One
 7. Scars of a Generation
 8. Dead by Dawn
 9. Battleworn
 10. Bloodline
 11. Chain of Command
 12. And Yet I Smile

Links:
https://www.facebook.com/hammerfall/
https://www.hammerfall.net/
https://www.facebook.com/napalmrecords/

Tekst: Marcel Klaster

Related posts

Review: Maverick – Big Red – Metalapolis Records – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Overkill – The Grinding Wheel – Nuclear Blast – Release: 10-02-2017

LiveReviewer

Review: The Lurking Fear – Out of the Voiceless Grave – Century Media – Release: Out now

LiveReviewer
UA-17622028-3