Review: Hammerfall – Hammer of Dawn – Napalm Records – Release: Out now

Review: Hammerfall – Hammer of Dawn – Napalm Records – Release: Out now.

Hammerfall is opgericht in 1993 en na het uitbrengen van de eerste drie albums “Glory to the Brave”, “The Legacy” en “Renegade” zijn ze de ongekroonde koningen van de power metal. “Hammer of Dawn” is inmiddels al weer de twaalfde langspeler van de band.

Hammerfall is:
Oscar Dronjak – Gitaar
Joacim Cans – Zang
Fredrik Larsson – Bas
Pontus Norgen – Gitaar
David Wallin – Drums

Hammer of Dawn

Power metal is niet zo mijn ding, maar Hammerfall volg ik eigenlijk al vanaf het begin van hun oprichting. Ik heb ze dan ook al vaak live gezien en nog nooit op een slechte show kunnen betrappen. Op de plaat ben ik op een bepaald moment wel afgehaakt. Na weer een paar oude live shows gezien te hebben begon het toch wel weer te kriebelen en heb ik volmondig ja gezegd op de vraag of ik de nieuwe telg wilde reviewen. Met dit album grijpt de band enigszins terug naar het verleden, hoewel klassiekers zoals ‘Renegade’ of ‘Steel Meets Steel’ mijns inziens niet geëvenaard worden op dit album.

Opener ‘Brotherhood’ gaat gelijk al lekker voortvarend van start met de typische galopperende drums. Echt zo’n door en door Hammerfall nummer en de eerste oorwurm is een feit. ‘Hammer of Dawnis zo’n cheesy meezinger waar de band ook om bekend staat en die gaat het live dan zeker goed doen. Met ‘No Son of Odin’ en ‘Reveries’ krijgen we een paar midtempo nummers met veel ruimte voor het betere gitaarwerk. ‘Venerate’ daarna wordt ook voornamelijk gedragen door de beide gitaristen maar is voor de rest erg standaard Hammerfall.

‘Not Today’ is een ballad in de categorie ‘Always Will Be’, in het begin alleen onder begeleiding van rustige gitaren. Later komt de rest er ook bij maar gaat het nummer gestaag en ongemerkt naar het einde. De laatste drie nummers zijn weer lekker uptempo hoewel ‘State of the W.I.L.D.’ nog wel rustig begint.

Conclusie:
Heel erg spannend wordt het nergens op dit album, maar de band weet weer moeiteloos tien nummers uit de mouw te schudden, die het ongetwijfeld weer goed gaan doen bij de fans. Gaat de band hier nieuwe zieltjes mee winnen? Dat betwijfel ik.

Score: 4 uit 5

Tracklist:
01. Brotherhood
02. Hammer of Dawn
03. No Son of Odin
04. Venerate Me
05. Reveries
06. Too Old to Die Young
07. Not Today
08. Live Free or Die
09. State of the W.I.L.D.
10. No Mercy

Links:
https://www.facebook.com/hammerfall
https://www.facebook.com/napalmrecords

Tekst: Marcel Klaster

Related posts

Ages – The Malefic Miasma – Black Lodge Records – Release: April 24th 2015

livereviewer

Review: Dawn of Disease – Worship the Grave – Napalm Records – Release: Out Now

LiveReviewer

Bleeding Gods – Shepherd of Souls – Punishment 18 Records – Release: 22-02-2015

livereviewer
UA-17622028-3