Review: HeadCrusher – Death Comes With Silence – Self released – Release: 28-07-2017

Review: HeadCrusher – Death Comes With Silence – Self released – Release: 28-07-2017.

HeadCrusher werd geformeerd in 2001 in Pereira, Colombia. Na al behoorlijk bekend te zijn geworden in hun eigen land en Zuid Amerika besloot de band in 2007 te verkassen naar New York waar het debuut “I Felt This Before” uitkwam. Later in 2008 verhuisde de band naar Austin, Texas. In 2012 kwam de tweede full length “Let The Blood Run” uit, gemixed en gemastered door niemand minder dan Tue Madsen. De nieuwe telg werd gemixt door Jesse Gander en gemastered door Stuart Mckillop in Rain City Recorders in Vancouver.
 

HeadCrusher is:
Alejandro Ospina – Drums
Carlos Ramirez – Gitaar
Gustavo Calderon- Bas
David Coloma – Gitaar
Gustavo “Kike” Valderrama – Vocals

 

Death Comes With Silence
Het album begint rustig met het intro ‘Ignus Faatus’, wat in het Latijn figuurlijk misleiding of valstrik betekent. Misleidend is de genre-aanduiding extreme metal die ik vaak tegenkom zeker, want de muziek van HeadCrusher is meer dan dat. De band verweeft meerdere (sub)genres in hun muziek.

Het tweede nummer ‘Seismal’ begint snel en is puur death metal, maar later schemeren toch ook wat metalcore invloeden door. ‘A  Plague Upon Us’  is wederom snel met wat aritmisch gitaarwerk en bij vlagen gaan zelfs de drums even uit de maat. Op ‘Black Hearted Demons’ en ‘Eternal Butchery’ heeft zanger Kike wel wat weg van een jonge Max Cavalera. De eerste zakt halverwege qua tempo wat in en het nummer krijgt enigszins een Lamb of God vibe.  

‘Trails of Devastation’ is een opvallend nummer: in het midden zit een behoorlijk stuk cleane zang dat rustig is, maar toch ook krachtig gezongen en je gelijk bij je strot pakt. Op ‘Eternal Butchery’ en ‘Death Comes With Silence’ komen ook de thrash invloeden wat bovendrijven met het typische drumgeluid, wat maakt dat je niet stil kunt blijven zitten. Het outro heet ‘I Am Death’ dat het album rustig afsluit. Maar mensen blijf nog even zitten, want het album heeft nog een knaller van een bonustrack in de vorm van ‘Gritos Del Sur’ met gastvocalen van Fabio Marin (Internal Suffering), Diego Rojas (Colapso), Hooseman Adame (Kilcrops) en Alex Okendo (Masacre).

Conclusie:  
In vergelijking met het vorige album uit 2012 heeft de band een knappe sprong voorwaarts gemaakt. Dit album is meer divers dan de vorige en heeft riffs die je gelijk pakken en het een aangename zit maken. Oh ja, voor de koffieliefhebbers: bij het album krijg je een zakje met echte Columbiaanse koffie. Dat moet je toch over de streep trekken!!

Score: 4,25 uit 5
 

Tracklist:
1. Ignis Fatuus (Intro)
2. Seismal
3. A Plague Upon Us
4. Black Hearted Demons
5. Trails Of Devastation
6. Intermission
7. Fatal Error
8. Eternal Butchery
9. Death Comes With Silence
10. I Am Death (Outro)
11. Gritos Del Sur (bonus track

Links:
HeadCrusher Facebook
HeadCrusher Official

Tekst: Marcel Klaster

Related posts

Review: Abbath – Abbath – Season of Mist – Release: January 22nd 2016

LiveReviewer

AUDREY HORNE- “PURE HEAVY” – NAPALM RECORDS – Out Now

livereviewer

Review: Six Feet Under – Torment – Metal Blade Records – Release: 24-02-2017

LiveReviewer
UA-17622028-3