Review: hereandNow – Flipside Story – Clawhammer – Release: 16-06-2016

Review: hereandNow – Flipside Story – Clawhammer – Release: 16-06-2016.

Als je me had gevraagd ”Noem eens een aantal metalbands uit Bulgarije?”, dan was ik blijven steken bij Ghost Warfare . hereAndNow is nog zo’n metalband uit Sofia, Bulgarije en bestaat sinds 2014. De band maakt melodische, progressieve en groovy metal. Het album is gemastered door de Zweedse producer Jens Bogren (Soilwork, Dark Tranquillity, Moonspell, Amon Amarth).

hereandNow is:
Hristo Velev – gitaar, synths
Hristo Hristov – bas
Bozhidar Davidkov – drums
Ivo Kalyonski – zang, synths

 

Flipside Story
hereandNowHet eerste wat opvalt is de schrijfwijze van de bandnaam: aan elkaar geschreven en Now met een hoofdletter. Dit voeren ze ook door in de songtitels.

Het eerste nummer ‘areYouWithUs‘ is eigenlijk een intro van de synthesizer met daar doorheen een aantal oerkreten van de zanger. Muzikaal zit het plaatje goed in elkaar, wat betreft het gitaar- en drumwerk dan. Het is wel vrij standaard melodische metal met wat andere invloeden (o.a. metalcore), maar het wordt wel goed gebracht. De band probeert op allerlei manieren om de muziek een eigen draai mee te geven, maar het werkt mijns inziens vaak wat averechts. De synthesizer voegt niet veel toe aan de nummers en is vaak irritant aanwezig. Zoals op ‘toResist’, waar het klinkt als een hoog fluitje. Op ‘protestMarch’ zijn de synths ook totaal niet passend bij de rest van het nummer. Het is of de toetsenist ineens denkt, laat ik even een Bulgaars volksdeuntje gaan spelen.

De zang is ruig, maar net geen grunt. Op ‘becauseWeCan’ wordt er een poging gedaan tot cleane zang, maar dit klinkt echt voor geen meter. Het sing along stukje met “Hey hey” klinkt ook wat geforceerd. Het eind van het nummer is dan wel weer apart. Het lijkt alsof het eindigt en een nieuw nummer begint, maar dan na tien seconden stopt het alsnog.

‘theHydra’ begint snel, maar heeft dan een abrupte overgang naar een rustig stuk met vrouwelijke vocalen die me doen denken aan Amy Lee van Evanescence. De synths komen er af en toe ook kort doorheen met een hoog geluid, waarbij ik voor de zoveelste keer denk “Waarom?”.

‘spaceElevators’ is ook zo’n vreemd nummer, waar ineens wordt overgeschakeld op een stuk jazz, maar dan ook zo abrupt dat het lijkt alsof bij de metalband de stekker er wordt uitgetrokken om de jazzband te laten spelen. In meerdere nummers hoor je ook wat, naar ik aanneem, Bulgaars gepraat. Zo ook hier aan het einde van het nummer, waarna met alleen synths de muziek langzaam wegebt en naadloos overgaat in het slotnummer ‘There’.

Opvallend is ook een tweede gitaar die je hoort, met name bij de gitaarsolo’s, terwijl er maar één gitarist in de band aanwezig is. Op de plaat niet zo moeilijk, maar live moet dan toch een tweede gitarist aangetrokken worden.

Conclusie:
De band bestaat nog niet zo lang en dat is te horen. Ze zijn duidelijk zoekende naar een eigen smoel. De synthersizerstukken mogen ze, zoals het hier gebruikt wordt, wel achterwege laten. De toevoeging van een goeie tweede gitarist zou de band eerder goed doen mijns inziens.

Score: 3,4 uit 5
 

Tracklist:
1. areYouWithUs
2. toResist
3. forsakeTheSick
4. becauseWeCan
5. rebuildAndDestroy
6. ruinsOfThePast
7. protestMarch
8. theHydra
9. chooseASide
10. spaceElevators
11. There

Links:
hereandNow Bandcamp

Tekst: Marcel Klaster
 

Related posts

Review: Trick Or Treat – Rabbit’s Hill Pt. 2 -Frontiers Music – Release: Out Now.

LiveReviewer

Review: Warrel Dane – Shadow Work – Century Media – Release: Out now

LiveReviewer

Bleeding Gods – Shepherd of Souls – Punishment 18 Records – Release: 22-02-2015

livereviewer
UA-17622028-3