Review: If These Trees Could Talk – The Bones Of A Dying World – Metal Blade Records – Release: Out Now

Review: If These Trees Could Talk – The Bones Of A Dying World – Metal Blade Records – Release: Out Now.

ITTCT-TheBonesOfADyingWorldDeze vijfkoppige band uit Detroit, Michigan heeft drie gitaristen in zijn line-up. Als je echter weet dat dit een compleet instrumentale band is, snap je onmiddellijk de reden van dat trio. Enkele decennia geleden kwam er vanuit Amerika een grote golf aan instrumentale gitaaralbums. Die werd vroeger ook wel eens omschreven als de Schrapnel-stal. Namen als Tony Macalpine, Marty Friedman, Paul Gilbert, Jason Becker, Ritchie Kotzen en Greg Howe zijn enkele voorbeelden die daar hun gading vonden. Op die albums lag de nadruk vooral op het gitaarwerk en de snelheid van spelen.

Ik dacht dus opnieuw zo’n release te beluisteren te krijgen. Ik kon eigenlijk niet meer verkeerd zijn. Dit is een compleet ander verhaal. De gitaar is natuurlijk ook sterk vertegenwoordigd, maar alles klinkt meer atmosferisch. Ik denk soms aan de langere nummers van While Heaven Wept als ik dit beluister. De lange opener ‘Solstice’ kent heel ingetogen stukken, waar de gitaar bijna als een vroege U2 variant klinkt. Maar enkele ogenblikken later word je overspoeld door agressievere stukken die je meer van een progmetal band verwacht. Het nummer wordt ook opgesmukt met enkele korte flitsende solo’s. Deze muziek moet je gewoon over je heen laten lopen en je moet de emoties die de klanken teweeg brengen opslorpen.
Dit is dus geen partyplaat, maar eerder een hoog melancholisch avontuur omkaderd door een straffe ritmesectie. Een ding is zeker, de muziek werkt als een relaxatiekuur. Je wordt meteen rustig en je vergeet alle zorgen uit deze donkere tijden.

Dit album bevat negen tracks, maar eigenlijk moet je het album op zijn geheel bekijken en beluisteren. De nummers vloeien perfect in elkaar over. Enkel het kortere ‘The Here And Hereafter’ kent een wat afwijkend karakter, omdat dit nummer een heldere klank bezit en geen echte ‘wilde’ uitspattingen.
Als je van een stressvolle dag thuis komt, is dit album de remedie om je tot rust te doen komen. Wat is het heerlijk om in je favoriete zetel met de hoofdtelefoon op weg te dromen, omringd door de klanken van deze emotionele reis! Een vette aanrader voor gitaarliefhebbers en mensen die eens iets anders lusten dan de doorsnee metal!

Score: 4 uit 5
 

Links:
If Trees Could Talk Facebook
Metal Blade Records

Tekst: Rik Bauters
 

Related posts

Apophys – Prime Incursion – Metalblade Records – Out Now

livereviewer

Review: Hammerfall – Built To Last – Napalm Records – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Goatwhore – Vengeful Ascension – Metal Blade Records – Release: Out now

LiveReviewer
UA-17622028-3