Review: Incantation – Profane Nexus – Relapse Records – Release: 11-08-2017

Review: Incantation – Profane Nexus – Relapse Records – Release: 11-08-2017.

IncantationDe machtige death metal formatie Incantation met kapitein McEntee is alweer aan de elfde schijf toe, genaamd “Profane Nexus”. Ondanks de vele wisselingen in de gelederen blijft Incantation altijd fier overeind staan. Ook met deze puike schijf laat de band horen niet aan kracht te hebben ingeboet.

De welbekende formule van dit death metal instituut blijft ongewijzigd. Dat is in het geval van Incantation een goed iets. Vooral in de slow-tempo stukken blijft het geniaal. Neem ‘Viscedral Hexahedron’ bijvoorbeeld, die tussen het stampgeweld door vooral uitblinkt in de met doom doordrenkte riffs. De drums zijn helaas hier en daar wel een beetje “plastic fantastic”, maar de hooky riffs en de lekkere grunt van McEntee poetst dit schoonheidsfoutje weg. Gelukkig heeft de plaat over het algemeen die dikke logge sound waar wij van houden!

Op ‘Incorporeal Despair’ laat McEntee horen hoe ongelooflijk bruut zijn stembanden wel niet zijn. Ondersteund met een akelig naargeestig potje doom roggelt McEntee er smerig en vuig op los. Incantation blijft trouw aan een sound die zij mede gecreëerd hebben. Deze death metal sound is de reden dat ik dit genre nu al jaren in mijn hart gesloten heb. En nee, Incantation schudt niet gewoon even een dertien in een dozijn album uit zijn mouw. Nee, alles wordt nog steeds met dezelfde manikale passie en creativiteit gebracht zoals we van ze gewend zijn. Zelfs na 25 jaar weet Incantation nog moeiteloos een mokerslag uit te delen!

Incantation brengt misschien niet hun beste werk uit met “Profane Nexus”, maar ze blazen met gemak de rest keihard omver. Bij menigeen zal deze hoog in zijn jaarlijstje gaan eindigen! Topplaat!

Score: 4 uit 5

Links:
Incantation Facebook
Incantation Official
Relapse Records

Tekst: Ronald van de Baan

Related posts

Review: Overkill – The Grinding Wheel – Nuclear Blast – Release: 10-02-2017

LiveReviewer

Review: Eisregen – Fegefeuer – Massacre Records – Release: 26-10-2018

LiveReviewer

Review: Mantar – Ode to the Flame – Nuclear Blast – Release: Out Now

LiveReviewer
UA-17622028-3