Review: Kampfar – Ofidians Manifest – Indie Recordings – Release: Out now

Review: Kampfar – Ofidians Manifest – Indie Recordings – Release: Out now.

Kampfar is in 1994 opgericht door Dolk en speelt een mengeling van viking metal, black metal en folk. Dit jaar bestaan ze 25 jaar en ter ere daarvan komt “Ofidians Manifest” uit.

Kampfar is:
Ole – Gitaar en Keyboard
Jon – Basgitaar
Dolk – Zang
Ask Ty – Drums en zang

Ofidians Manifest

Op 3 mei kwam de nieuwste zilverling van Kampfar uit. Nu kende ik de band wel, maar volgde ze niet zo. Dolk’s band vóór Kampfar, kende ik wel. Hiervoor was hij de hoofdpersoon binnen Mock, wiens split-EP ik nog heb: een split album met Tumulus, de eerste release van Hammerheart Records. Daar werd een kruising tussen viking metal en black metal gespeeld. Nu is de sound dus verder uitgebreid richting folk.

Om gelijk met de deur in huis te vallen, het gaafste nummer is, in mijn ogen, ‘Dominans’. Vooral de toevoeging van de zang van Agnete Kjølsrud is geweldig. Zij heeft een eerie, bijna heksachtige stem. Dit in combinatie met het gekrijs en geschreeuw van Dolk zorgt ervoor dat het een episch heldhaftig karakter krijgt. Het zou niet misstaan op een soundtrack bij een Vikingfilm of -serie.

Het navolgende ‘Natt’ ragt als een malle en hier hoor je gelijk de black metal roots van de heren, maar door het gebruik van een soort koorzang (nou ja, in ieder geval cleane zang, maar meer op een soort Gregoriaanse manier) komen ook de Viking en de Folk invloeden naar boven.

Er wordt nog een gastzangeres van stal gehaald. Namelijk in het afsluitende ‘Det Sorte’, waar Marianne Maria Moen te horen is. In dit nummer is de gastzang feitelijk niet meer dan een soort achtergrondzang. Halverwege hoor je haar namelijk de letter A heel lang achterelkaar uitspreken, terwijl Dolk z’n Noorse teksten er overheen prevelt. Maar ook deze gastbijdrage geeft extra sfeer aan het nummer. Op ‘Skamløs’ hoor je dan weer meer rock ’n roll invloeden, die destijds hier en daar ook al te horen waren op de EP van Mock.

Conclusie:
Een zeer vermakelijk album. Ondanks dat het stevig geworteld is in de black metal, straalt het toch een bepaalde serene rust uit. Liefhebbers van het black/viking/folk genre zullen hier absoluut geen buil aan vallen. Het zal in menig top tien lijstje staan dit jaar!

Score: 4 uit 5

Tracklist:
1. Syndefall
2. Ophidian
3. Dominans
4. Natt
5. Eremitt
6. Skamløs
7. Det Sorte

Links:
http://www.kampfar.com/
https://www.facebook.com/kampfarofficial/
https://shop.indierecordings.no/
https://nl-nl.facebook.com/indierecordings/

Tekst: Frank Joustra

Related posts

Review: Primordial – Exile Amongst The Ruins – Metal Blade Records – Release: 30-03-2018

LiveReviewer

Review: Beyond Creation – Algorhythm – Season of Mist – Release: 12-10-2018

LiveReviewer

Necrowretch – With Serpents Scourge – Century Media – Release: Out Now

livereviewer
UA-17622028-3