Review: Kataklysm – Meditations – Nuclear Blast Records – Release: Out now

Review: Kataklysm – Meditations – Nuclear Blast Records – Release: Out now.

Kataklysm behoeft eigenlijk geen introductie. Opgericht in 1991 in Canada, zijn ze nu al bijna 30 jaar een vaste waarde in de extreme metalscene. Van de “northern hyperblast” van destijds is niet meer veel over. Vroeger ramde en ragde men full-speed, momenteel zit er veel meer groove in de muziek.

Kataklysm is:
Maurizio Iacono – zang
Jean-Francois Dagenais – gitaar
Stephane Barbe – basgitaar
Oli Beaudoin – drums

 

Mediations
Zoals gezegd is Kataklysm nu veel melodieuzer dan in hun begindagen. Dit komt, waarschijnlijk, vooral doordat Max Duhamel, drummer van het eerste uur, niet meer in Kataklysm speelt. Hij drumde ongelooflijk snel en dat zorgde voor de term “northern hyperblast”.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik Kataklysm in de beginjaren best tof vond, maar nadat er een drummerwissel plaatsvond, ben ik gestopt ze te volgen. Zo af en toe zag ik iets via YouTube voorbij komen en op verzamelcd’s kwam Kataklysm ook wel eens voorbij, maar ik lette er eigenlijk niet op. Toen ik “Meditations” voorgeschoteld kreeg had ik ook een beetje een mwoah mwoah gevoel.

Ik zette de muziek aan (de cd opzetten kon niet, het album kreeg ik digitaal) en werd eigenlijk wel weggeblazen. Mwoah mwoah werd ingeruild voor poehey (of iets dergelijks)! Kataklysm maakt nu death metal dat een beetje in het straatje van de oude In Flames en At The Gates ligt. Vermeng dit met de moderne groove metal van Sepultura en strooi er lichtelijk wat djent doorheen en je hebt de nieuwe Kataklysm.
Het is niet meer de oude Kataklysm en die dagen zullen ook niet meer terugkomen. Maar het is een vermakelijk album geworden. Fans die de band nog niet kennen, maar wel fan zijn van de huidige melodieuze death metal scene kunnen deze schijf blindelings aanschaffen. Fans van het oude werk die open staan voor vernieuwing moeten hier hun oor ook maar eens te luister naar leggen.

Conclusie:
Kataklysm is met de tijd meegegaan en heeft een moderne groove death metal album uitgebracht. Ook live zal dit album het goed doen. Er staan genoeg krakers op om je hoofd op te schudden en rond te springen en muren des doods opwerpen gaat ook wel lukken hiermee.

Score: 3,7 uit 5

Tracklist:
1. Guillotine
2. Outsider
3. The Last Breath I’ll Take Is Yours
4. Narcissist
5. Born To Kill And Destined To Die
6. In Limbic Resonance
7. And Then I Saw Blood
8. What Doesn’t Break Doesn’t Heal
9. Bend The Arc, Cut The Cord
10. Achilles Heel

Links:
Kataklysm Official
Kataklysm Facebook
Nuclear Blast

Tekst: Frank Joustra
 

Related posts

Review: Skeletal Remains – Devouring Morality – Century Media – Out Now

LiveReviewer

Review: Witchery – In His Infernal Majesty’s Service – Century Media – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Paradise Lost – Medusa – Nuclear Blast Records – Release: 01-09-2017

livereviewer
UA-17622028-3