Review: Ketzer – Starless – Metal Blade Records – Release: Out Now

Review: Ketzer – Starless – Metal Blade Records – Release: Out Now.

12540841_1271256392891369_3646546382681251746_nNa een heerlijke Black Thrash gerichte plaat ging het uit Keulen afkomstige Ketzer zich meer richten op een meer sinistere rock kant. Uiteraard blijkt de vuigheid van black metal aan hun sound kleven. Toch laten ze met hun derde kindje “Starless” de luisteraar met meerdere facetten binnen het metalgenre kennismaken. De rock is weer iets meer op de achtergrond geraakt en vooral de tempowisselingen en melancholiek zijn terug in hun sound. Ze weten mijn goede mood al vrij snel om zeep te helpen in de rustige passages. Een heerlijk kille sfeer die deze mannen weten neer te plempen. Nu is dit soort “black metal” bijna hipster te noemen tegenwoordig, doch muzikaal heeft Ketzer genoeg kwaliteit in huis om niet als dertien in een dozijn band weggezet te worden. Voor mij is het in ieder geval een genot om te horen welk pad Ketzer ons nu weer doet inslaan. De nummers zijn heerlijk onvoorspelbaar. De productie is bij vlagen heerlijk rauw , iets wat net dat beetje extra aan de sound geeft. Met deze stijl wil je een niet al te clean geluid uit je speakers krijgen. De plaats is gelukkig ook niet zo gepoetst dat elk oor voor detail verloren is gegaan. De lead-guitar krijgt paar mooie momenten. Sommige solo’s zijn om de vingers bij af te likken. Neem bijvoorbeeld de eindsolo uit het nummer “Limbo” die heerlijk wegpingelt en een ferme rockvibe ondersteund.

De vocalen zijn af en toe wat te simplistisch van aard en veel van hetzelfde. Iets meer variatie in de vocalen zou zeker een meerwaarde gehad hebben. Gelukkig maakt de variatie in het spel meer dan goed. De afwisseling in tempo word netjes vloeiend gebracht. Waar men vaak nog wel eens een botte omschakeling heeft in tempo, weet Ketzer wel waar zij mee bezig zijn. Hun sound blijft heerlijk speels de gehele plaat lang.
Ook de derde plaat van Ketzer is weer een prima te pruimen plaat. Tijd om deze band eens live te gaan aanschouwen. Ze gaan binnenkort met Primordial op stap. Fingers crossed dat die combo ook Nederland aan gaat doen.

Score: 4 uit 5

Link:
Ketzer Official
Ketzer Facebook

Tekst: Ronald van de Baan

Related posts

Review: Collision – Satanic Surgery – Hammerheart Records – Release: Out Now

LiveReviewer

Soilwork – The Ride Majestic – Nuclear Blast – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Blackmore’s Night – All Our Yesterday – Frontiers Records – Release: 18-09-2015

LiveReviewer
UA-17622028-3