Review: Kreator – Hate Über Alles – Nuclear Blast – Release: Out now

Review: Kreator – Hate Über Alles – Nuclear Blast – Release: Out now.

Kreator behoeft weinig introductie. Opgericht in 1982 draait de band al vier decennia mee. In het begin was de muziek door Venom geïnspireerde speed metal, maar ging de koers al rap richting de thrash metal. In de jaren 90 werd een uitstapje gedaan richting de industrial en gothic metal, maar de thrash metal, die nooit helemaal weg is geweest, ligt de band toch het beste. Vergelijkbaar met landgenoten Sodom en Destruction, maar qua muziek veel complexer is de band al weer toe aan hun vijftiende langspeler. Frédéric Leclerc is de vervanger van Christian “Speesy” Giesler op de bas.

Kreator is:
Miland “Mille” Petrozza – Zang, gitaar
Jürgen “Ventor” Reil – Drums
Frédéric Leclerc – Bas
Sami Yli-Sirniö – Gitaar

Hate Über Alles

Hoewel Kreator een grote band is in het genre, is de band na “Pleasure to Kill” behoorlijk ontsnapt aan mijn aandacht. Misschien door het feit dat de band wat uitstapjes deed van de thrash en wat industrial en groove metal invloeden in de muziek implementeerde. Pas bij het meesterwerkje “Phantom Antchrist” was die aandacht weer terug , hoewel het oude vertrouwde geluid al lang daarvoor weer terug was. De vorige plaat ‘Gods of Violence’ is al weer van 2017 dus eens luisteren wat de band in die vijf jaar voor ons uit de hoge hoed heeft getoverd.

Het intro ‘Sergio Corbucci Is Dead’ is een eerbetoon aan Sergio Corbucci, een Italiaans filmregisseur die was gespecialiseerd in B-films. Filmmakers als Quentin Tarantino en Robert Rodriguez hebben toegegeven door zijn werk te zijn geïnspireerd. Het klinkt alsof het uit een spaghetti western komt en Ennio Morricone het geschreven heeft.

Met het volgende titelnummer gaat het tempo er gelijk flink in en ook ‘Killer Jesus’ is lekker up tempo. Bij ‘Crush The Tyrants’ neemt de band voor even wat gas terug maar dat is van korte duur. De meeste nummers zijn wel de typische uptempo thrash doorspekt met melodie waar de meesters van de Teutonische thrash zo bekend om staan.

Een opvallend nummer is ‘Midnight Sun’ door de toevoeging van zangeres Sofia Portanet. Het nummer heeft geen doorsnee ritme maar de zang is wat vervormd wat voor mij dan weer een minpuntje is. Het laatste en gelijk het langste nummer ‘Dying Planet’ is een samenwerking van Mille met nieuwkomer Frédéric. Het is een frisse wind met veel tempowisselingen maar waar die over het algemeen de aandacht vast weten te houden, kabbelt het nummer eigenlijk ongemerkt snel voorbij.


Conclusie:De band staat er om bekend met elk album wel te experimenteren en zo ook op dit album. Vaak zijn er dan wel meerde luisterbeurten nodig om te horen waar de band nu echt mee bezig is geweest. Dit album is minder catchy dan ‘Gods of Violence’ maar doet er zeker niet voor onder.

Score: 4,2 uit 5

Tracklist:

 1. Sergio Corbucci Is Dead
 2. Hate Über Alles
 3. Killer Of Jesus
 4. Crush The Tyrants
 5. Strongest Of The Strong
 6. Become Immortal
 7. Conquer And Destroy
 8. Midnight Sun
 9. Demonic Future
 10. Pride Comes Before The Fall
 11. Dying Planet


Links:
https://www.kreator-terrorzone.de
https://www.facebook.com/KreatorOfficial

Tekst: Marcel Klaster


Related posts

Review: Moonspell – 1755 – Napalm Records – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Morbid Angel – Kingdoms Disdained – Silver Lining Music – Release: 01-12-2017

LiveReviewer

Review: Carpathian Forest – Likeim (EP) – Indie Recordings – Release: Out now

LiveReviewer
UA-17622028-3