Review: Mantar – The Modern Art Of Setting Ablaze – Nuclear Blast – Release: 24-08-2018

Review: Mantar – The Modern Art Of Setting Ablaze – Nuclear Blast – Release: 24-08-2018.

Deze Duitse band staat garant voor een bak herrie van jewelste! In 2014 kwam hun debuut “Death By Burning” uit, gevolgd door “Ode To The Flame” in 2016. Op 24 augustus ziet “The Modern Art Of Setting Ablaze” het levenslicht. In amper vijf jaar hebben ze dit alles bereikt, met twee man! Ze hebben ook de halve wereld (wat zeg ik, de hele wereld) afgetoerd en hun crusty mix van black metal, hardcore, sludge en death metal trekt volle zalen.

Mantar is:
Hanno Klaenhardt – zang en gitaar
Erinc Sakarya – drums en zang

 

The Modern Art Of Setting Ablaze
Dit is Mantar’s derde album en mijn kennismaking met de band. Ik ben de bio een beetje aan het lezen op het moment dat ‘The Knowing’ aan staat, een rustig kabbelend intro. In de bio wordt aangegeven dat ze ditmaal korte raggende nummers wilden maken. Ik tel twaalf nummers en met dit eerste nummer houd ik m’n hart vast. Is dit wel iets voor mij, korte nummers die voorafgegaan worden door tokkelende intro’s? Als eenmaal ‘Age Of The Absurd’ door de speakers knalt weet ik het antwoord…..ja, dit is echt iets voor mij!

Het is een mengeling van crusty, sludgy punk en blackmetal. Tenminste in mijn ogen, ahum oren. Het is over het algemeen mid tempo, iets te langzaam om echt punk te zijn, vandaar die referentie naar sludge. Crustcore en deathmetal hoor ik er ook zeker in terug en het geheel wordt doordrenkt met een naargeestige black metal vibe, een beetje zoals de latere albums van DarkThrone, zonder ook ergens direct een gevoel te creëren dat je naar een black metalband zit te luisteren.

En dan heb je een nummer als ‘Obey The Obscene’ dat in eerste instantie al een titel heeft dat zo van een Danzig album af zou kunnen komen, maar in eerste instantie ook daadwerkelijk op een Danzig album had kunnen staan. Op het moment dat de zang begint heeft het geheel meer weg van een crustcore/blackmetal versie van The Misfits.

De muziek heeft veel lagen en, ondanks dat ze maar met z’n tweeën zijn (of misschien juist daardoor), zal dit live aanslaan als een malle. Dit is echt typische muziek om live te ondergaan!

Conclusie:
Wat een gave plaat! Het enige minpuntje is de releasedatum, 24 augustus. Dat is aan het einde van het festival seizoen, terwijl deze muziek het zo goed zou doen op de festivals. Voordeel is dat deze muziek ook heel goed tot uiting komt in een dampende zaal.

Score: 4.1 uit 5

Tracklist:
1. The Knowing
2. Age Of The Absurd
3. Seek + Forget
4. Taurus
5. Midgard Serpent (Seasons Of Failure)
6. Dynasty Of Nails
7. Eternal Return
8. Obey The Obscene
9. Anti Eternia
10. The Formation Of Night
11. Teeth Of The Sea
12. The Funeral

Links:
Mantar Official
Mantar Facebook
Nuclear Blast

Tekst: Frank Joustra

Related posts

Primordial – Where Greater Men Have Fallen – Metal Blade Records – Release : 25-11-2014

livereviewer

Review: Kaasschaaf – Obesitatas – Eigen Beheer – Release: Out Now

LiveReviewer

Short Report: Scanner – The Judgement – Massacre Records – Release: Out Now

livereviewer
UA-17622028-3