Review: Mork – Katedralen – Peaceville Records – Release: Out Now

Review: Mork – Katedralen – Peaceville Records – Release: Out Now.

Mork, het zwarte geesteskind van de Noorse Thomas Eriksen, drukte in 2013 een stempel op de Noorse black metal scene met “Isenbakke”. De virtuoze musicus is opgepikt door het Noorse fenoneem Fenriz. Thomas speelt alles zelf in en heeft live een vaste club om zich heen verzameld. “Katedralen” is het vijfde wapenfeit van deze authentieke Noorse metaller.

Mork is:
Thomas Eriksen – alle instrumenten

Katedralen

Hoe verder de discografie vordert hoe meer Thomas zich ontplooit tot een sterkere songwriter. Waar “Isenbakke” nog aan veel blast onderhevig was, zijn op de latere releases meer de grooves terug te vinden. Sfeer is de smaakmaker en na het impressieve “Det svarte Jud” en het tamelijk agressieve “Pesta” weet Mork wederom een sterke release te droppen met “Katedralen”.

Door de mid tempo groove benadert Mork mijns inziens een breder publiek. Het venijn in de songstructuur en de bij tijd en wijlen vage oldschool riffs zullen de oude fans ook zeker bekoren. Nu in de pandemietijd was de releaseparty een live event geworden. Op youtube is die zeker nog wel terug te vinden. Aldaar zul je merken dat ook live de nummers staan als een huis.

Dit album schreeuwt veelzijdigheid: Ambient keyboard, venijnige riffs, ijselijke grunts afgewisseld met een verrassend cleane strot. ‘Det siste gode i meg’ is zo’n voorbeeld. Thomas neemt ons in dit nummer mee naar alle facetten van black metal. Het nummer weet zowel agressief als teder mijn zwarte hart te laten kloppen.

Conclusie:
Thomas heeft met “Katedralen” wederom een sterke release aan zijn al indrukwekkende discografie toegevoegd. Voor de liefhebbers van Noorse black metal met een fijne groove mag je deze plaat dan ook zeker niet links laten liggen.

Score. 4 uit 5

Tracklist:
1. Dodsmarsjen
2. Svartmalt
3. Arv
4. Evig Intens Smerte
5. Det Siste Gode I Meg
6. Fodt Til A Herske
7. Lysbaereren

Links:
https://www.morkisebakke.no/
https://www.facebook.com/PeacevilleRecords

Tekst: Ronald van de Baan

Related posts

Demonical – Black Flesh Redemption – Agonia Records – Out Now

livereviewer

Review: Revel in Flesh – Emissary of all Plagues – Cyclone Empire – Release: 02-12-2016

LiveReviewer

Review: Rage – My Way (EP) – Nuclear Blast Records – Release: Out Now

LiveReviewer
UA-17622028-3