Review: Ophis – The Dismal Circle – FDA Records – Release: 20-10-2017

Review: Ophis – The Dismal Circle – FDA Records – Release: 20-10-2017.

Ophis is een Duitse doom/death metal band, opgericht in 2001. Men heeft in die tijd een demo, een EP, een split-album en drie full length’s uitgebracht. Nu in 2017 heeft men getekend bij FDA Records en komt hun vierde album “The Dismal Circle” uit.

Ophis is:
Philipp Kruppa – Gitaar en zang
Oliver Kröplin – Basgitaar
Steffen Brandes – Drums
Simon Schorneck – Gitaar

 

The Dismal Circle
“The Dismal Circle” is volgens FDA Records de soundtrack van het einde der tijden! Zulke woorden zijn natuurlijk gaaf, al klopt er natuurlijk niks van. Maar… dat is ten dele waar. Natuurlijk is het lekker overdreven, toch zit er iets in de muziek dat een extreem naargeestig gevoel oproept.

Ik schreef het eerst weg als het oude My Dying Bride met alleen gruntzang. Dat dekt de lading niet volledig. Waar My Dying Bride droevig is, maar toch nog ergens in de diepe krochten van hun ziel iets hoopvol heeft, heeft Ophis alleen maar duisternis en een beklemmend en doods iets. De muziek staat bol van de huiveringwekkende emoties.

Zoals ik in eerdere reviews al aangaf, luister ik de albums vaak in de auto. Je gaat er in ieder geval niet van scheuren. Het gaspedaal op het album wordt ook nooit volledig ingedrukt. Rijden in een file krijgt met dit album wel een extra diabolisch tintje. Het einde der tijden komt er aan en ik zit in de file…..Aaaarrggghh!

Conclusie:
Om hier een oordeel over te vellen, moest ik dit album echt meerdere malen beluisteren. Ik vind doom/death metal heel gaaf, maar daarbij denk ik veelal aan My Dying Bride, Paradise Lost en Asphyx. En daar heeft Ophis weinig raakvlakken mee. Het ligt eerder in de buurt van een diabolische death metal versie van Type O Negative. Het is allemaal erg naargeestig en doods, mij bijna té. Maar als reviewer moet je objectief blijven en kijken naar het gebodene. Ophis wil met deze release een naargeestig en doods gevoel naar boven halen bij de luisteraar. Daar is men, met verve, in geslaagd. De muziek is heel goed gespeeld, heeft een goede productie en ook de ‘special effects’, de gesproken stukjes en snippets van (horror)films, zijn bijzonder goed geplaatst en benadrukken de beklemmende sfeer. Hierdoor komt de beoordeling van het album hoog uit.

Score: 4,2 uit 5


Tracklist:

1. Carne Noir
2. Engulfed In White Noise
3. Dysmelian
4. The Vermin Age
5. Ephemeral
6. Shrine Of Humiliation

Links:
Ophis Official
Ophis Facebook
FDA Records

Tekst: Frank Joustra

Related posts

HELLOWEEN – MY GOD-GIVEN RIGHT – NUCLEAR BLAST RECORDS – RELEASE: 29-05-2015

livereviewer

Review: Reckless Love – Invader – AOR Heaven – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Doll Skin – In Your Face – EMP Label Group – Release: Out Now

LiveReviewer
UA-17622028-3