Review: Pretty Maids – Kingmaker – Frontiers Music – Release: Out Now

Review: Pretty Maids – Kingmaker – Frontiers Music – Release: Out Now.

Toen ze hun EP uitbrachten in 1984 was ik meteen fan van deze Deense band! Hun eerste langspeler “Red, Hot and Heavy” was ook een voltreffer en met “Future World” bevestigen ze hun kunnen. In de jaren 90 weken ze wat af van hun melodieuze metal en brachten ze een krachtiger variant. Persoonlijk vond ik die periode wat minder en rond de eeuwwissel keerden ze op die beslissing terug. Met deze “Kingmaker” gaan ze verder op hun ingeslagen weg!

Pretty Maids is:
Ronnie Atkins – zang
Ken Hammer – gitaar
Rene Shades – basgitaar
Allan Tschicaja – drums
Kim Oleson – toetsen

Kingmaker
pretty maidsRonnie Atkins verraste me op een aangename manier bij de start van 2016 met zijn bijdrage op het Nordic Union album. Wees gerust, de man zet hier opnieuw een sterke prestatie neer. Pretty Maids is enkele jaren geleden terug op het vertrouwde pad beland met albums zoals “Pandemonium” en “Motherland”. Dit was een geruststelling na de meer afwijkende albums zoals “Carpe Diem” en “Planet Panic”. Alhoewel de band soms heavy uit de hoek kan komen met tracks zoals het woeste titelnummer valt toch het hoge gehalte aan melodie op bij dit album.

Het rauwe randje aan Atkins’ stem zorgt ervoor dat rustiger tracks zoals ‘Face The World’ toch ietsje pittiger klinken en ik hou wel van die contrasten! Zo klinken de gitaarsolo’s ten opzichte van de riffs ook veel melodieuzer en gevoeliger. ‘Humanize Me’ maakt dit perfect duidelijk!
Het kan ook wat rustiger met ‘Last Beauty On Earth’ en het door toetsen gedomineerde ‘Heavens Little Devils’.

Maar in de eerste plaats blijven deze Deense ‘meiden’ rockers zoals op het stevige en stuwende ‘Bull’s Eye’, de snelle banger ‘King Of The Right Here And Now’ of het misleidend rustig startende, maar wild klinkende ‘Civilized Monsters’ en de recht toe recht aan stamper ‘Sickening’ te horen valt.
De band stopt de toetsenist nooit weg in een hoekje op het podium en hij krijgt op het album ook zijn ruimte. Het is duidelijk hoorbaar in het al eerder vernoemde ‘Heavens Little Devil’ en de afsluiter ‘Was That What You Wanted’.

Conclusie:
Deze Denen hebben een plaat afgeleverd die hun fans zal plezieren. Het album bevat een goede mix van rockers en meer gevoelige tracks. De licht rauwe stem van Ronnie klinkt meer dan geweldig en vooral het gevoel voor melodie is een sterke troef van dit album. Dit album wordt beter bij elke luisterbeurt en schopt het zelfs tot mijn top 15 van dit jaar. Dit album werkt verslavend, maar op een goede manier!

Score: 4,5 uit 5

 

Tracklist:
1. When God Took A Day Off
2. Kingmaker
3. Face The World
4. Humanize Me
5. Last Beauty On Earth
6. Bull’s Eye
7. King Of The Right Here And Now
8. Heavens Little Devil
9. Civilized Monsters
10. Sickening
11. Was That What You Wanted

Links:
Pretty Maids Official
Pretty Maids Facebook
Frontiers Music

Tekst: Rik Bauters

Related posts

Review: Mangler – Dimensions of Terror – Raw Skull Recordz – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Endseeker – Flesh Hammer Prophecy – FDA Records – Release: 20-10-2017

LiveReviewer

Exorcism – World In Sin – Dream Records – Out Now

LiveReviewer
UA-17622028-3