Review: Rudra – Enemy of Duality – Transcending Obscurity – Release: 17-12-2016

Review: Rudra – Enemy of Duality – Transcending Obscurity – Release: 17-12-2016.

Rudra is een band uit Singapore en bestaat sinds 1992. De band maakt, zoals ze het zelf noemen, Vedic Metal. Het is een mix van blackened death metal, thrash metal en traditionele Carnatische muziek. Dat laatste is één van de twee subgenres van de Indiase klassieke muziek en ontstaan uit oude Hindoe tradities. Dit is inmiddels hun achtste album.

Rudra is:
Kathir – Bas,zang
Vinod – Gitaar
Simon – Gitaar
Shiva – Drums

Enemy of Duality
rudraDat een band uit Singapore deze Carnatische invloeden in hun muziek gebruikt lijkt in eerste instantie raar, maar Singapore is een smeltkroes van religies en ca 4% van Singapore is Hindoestaans, dus helemaal gek is dat nu ook weer niet. Die invloeden horen we gelijk in het begin van het eerste nummer ‘Abating The Firebrand’, dat begint met een soort van Mantra. Één van de gitaristen speelt een metalritme terwijl de ander een soort van hypnotiserend ritme speelt.

Op dit album zijn die invloeden ook niet zo zeer verwoven in de muziek, maar zijn het meer op zich staande stukken in de nummers. Zo heeft ‘Perception Apparent’ een intro met een panfluit, maar is het nummer verder pure black metal. ‘Acosmic Self’ en ‘Root Of Misapprehension’ zijn supersnelle nummers waarbij we in de laatste de tanpura, een Indiaas snaarinstrument, horen.

‘Hermit In Nididhyasana’ begint met een soort van vrouwelijke klaagzang. Qua muziek is het een mix van death en doom met veel herhaling van ritmes waardoor je weer dat hypnotiserende effect krijgt. ‘Ancient Fourth’ begint ongeveer zoals zijn voorganger, met dit keer passages met fluit en iets wat lijkt op een didgeridoo.

Conclusie:
Voor wie eens een keer buiten de geplaveide paden van de black en death metal wil treden en niet bang is voor wat Oosterse invloeden, is dit album zeker een aanrader.

Score: 4 uit 5
 

Tracklist:
1. Abating the Firebrand
2. Slay the Demons of Duality
3. Perception Apparent
4. Acosmic Self
5. Root of Misapprehension
6. Seer of All
7. Hermit in Nididhyasana
8. Ancient Fourth

Links:
Rudra Facebook
Rudra Official
Transcending Obscurity Facebook

Tekst: Marcel Klaster

Related posts

Review: DevilDriver – Trust No One – Napalm Records – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Accept – Restless and Live – Nuclear Blast Records – Release: 13-01-2017

LiveReviewer

Review: Asphyx – Incoming Death – Century Media – Release: Out Now

LiveReviewer
UA-17622028-3