Review: Saxon – Thunderbolt – Silver Lining Records – Release: 02-02-2018

Review: Saxon – Thunderbolt – Silver Lining Records – Release: 02-02-2018.

Elke hardrocker / metalhead kent Saxon. Feit. Medevaandeldragers van de Britse school of heavy metal en prominent lid van de NWOBHM. Onder leiding van boegbeeld Biff Byford is de band nog steeds en onverstoord actief en met “Thunderbolt” is de band toe aan studioalbum nummer 22.

Saxon is:
Biff Byford – vocals
Nibs Carter – bass
Paul Quinn – guitar
Doug Scarrat – guitar
Nigel Glockler- drums

Thunderbolt
De opvolger van “Battering Ram” uit 2016 kreeg de titel “Thunderbolt” en die is passend gekozen. De stijl van Saxon is in de loop der jaren niet veel veranderd; vette gitaarriffs, stuwende drumritmes en bovenal de stem van Biff die nog steeds stand houdt en herkenbaar uit duizenden is.

Het album opent met een duister intro waarna het titelnummer de gordijnen laat vallen; een nieuw hoofdstuk van Saxon is geopend. De opvoering die volgt is doorspekt van alle gekende elementen en is goed voor een klein uur heavy metal thunder vermaak. Om onze nationale boerenrock helden van Normaal maar eens te citeren “Verwacht van ons geen wonderen – gewoon deurdonderen” en dat geldt voor deze plaat zeker. Het nummer ‘They Played Rock ‘n Roll’ is een ode aan Motörhead en aan de tijd dat Saxon in de vroege jaren met deze band toerde. Hoe wrang is het dat juist nu ook het laatst overgebleven bandlid ‘Fast’ Eddie Clarke onlangs overleed.

‘Nosferatu (The Vampires Waltz)’ is een stemmig midtempo en melodieus nummer dat sfeervol gedaan is en inderdaad een wals; er mag gedanst worden! Voor de rest is het flink gitaren en beuken en in ‘Predator’ horen we zelfs een deathgrunt. Wie daarvoor verantwoordelijk is? Amon Amarths’ Johan Hegg en het contrast met Biffs’ stem werkt verrassend goed. Leuke gastrol dus.

Conclusie:
“Thunderbolt” stelt niet teleur zoals Saxon dat eigenlijk nooit doet. Fijn om zulke sterke instituten nog te hebben in onze tak van sport. In deze tijd van soms onbegrijpelijke combinaties van stijlen en moeilijkdoenerij is het heerlijk om albums als deze voorgeschoteld te krijgen. Op naar album nummer 23 zou ik zeggen, maar eerst nog even live zien in 013 binnenkort (27 februari) met Diamond Head.

Score: 4 uit 5

Tracklist:
1. Olympus Rising
2. Thunderbolt
3. The Secret of Flight
4. Nosferatu (The Vampires Waltz)
5. They Played Rock and Roll
6. Predator
7. Sons of Odin
8. Sniper
9. A Wizard’s Tale
10. Speed Merchants
11. Roadie’s Song
12. Nosferatu (Raw Version – not included on the vinyl edition)

Score: 4 uit 5

Links:
Saxon Facebook
Saxon Official
Youtube

Tekst: Winston Arntz

Related posts

Heidevolk – Velua – Napalm Records– Release: March 20th 2015

livereviewer

Short Report: Winds of Genocide – Usurping the Throne of Disease – Pulverised Records – Release: January 26th 2015

livereviewer

Review: Stryper – Even The Devil Believes – Frontiers Music – Release: 04-09-2020

LiveReviewer
UA-17622028-3