Review: Septic Flesh – Codex Omega – Season of Mist – Release: 01-09-2017

Review: Septic Flesh – Codex Omega – Season of Mist – Release: 01-09-2017.

 Septic Flesh is een death metal band uit Griekenland, opgericht in 1990. In de begindagen speelden ze death metal pur sang, maar gaandeweg zijn er invloeden van black metal en gothic in geslopen. Momenteel speelt men ook veel melodieuzer dan eerder. Dit is vooral te danken aan hun gitarist Christos Antoniou, die een opleiding klassieke muziek op het conservatorium heeft genoten.

Septic Flesh is:
Seth Siro Anton – Zang en basgitaar
Christos Antoniou – Gitaar en keyboards
Sotiris Anunnaki V – Cleane zang, gitaar, 12 snarige gitaar
Kerim “Krimh” Lechner – Drums

Gastmuzikanten:
Giannis Poupoulis: oud (op ‘Martyr’ en ‘Faceless Queen’)
Vahan Galstyan: duduk (op ‘Portrait of a Headless Man’)

 

Codex Omega:
Septic Flesh gaat met “Codex Omega” verder waar men met “Titan” uit 2014 mee opgehouden is en dat is orkestrale death metal. Dit is dan ook gelijk het enige minpunt. In mijn ogen is het een soort “Titan II”. Begrijp me niet verkeerd, het is een heel goed album en ook zeker een logisch vervolg op “Titan”, maar van de muzikaliteit en de instrumentbeheersing had ik zelf iets meer verwacht.

In feite is het album een mix van Dimmu Borgir en Therion, met daar overheen een grote saus death metal. Ook invloeden uit de modern metal en groove metal hoor ik terug. Tenminste, ik denk dat dat de juiste termen zijn, ik ben een oude rot en ben niet zo bekend met die stromingen. Ook hoor ik in de cleane zang Marilyn Manson (en nog een andere zanger van zo’n modern metal/nu metal band, maar ja, kom er maar eens op als je er niet bekend mee bent).

Zo, nu we alle negatieve kritiek hebben gehad, volgt nu de positieve kritiek. Christos Antoniou is een zeer goede componist en heeft puik werk afgeleverd. Ook Seth Siro Anton heeft mooi artwork ontworpen voor het album. Het album heeft mij niet verveeld, ondanks dat ik er meer van had verwacht.

Men heeft gebruik gemaakt van de diensten van het Filharmonisch Orkest van Praag en er is ook een heus koor aangetrokken, maar dit is tegenwoordig eerder standaard dan uitzondering. Omdat Christos Antoniou klassiek geschoold is, is er natuurlijk wel alles uitgehaald wat er in zat.

Ergens in de jaren negentig heb ik Septic Flesh eens live te werk zien gaan. Ik meen dat het als support van Cannibal Corpse was (maar het had ook Nile of Vader kunnen zijn, het is zo lang geleden). Toen speelden ze echt nog die beukende death metal, “Theli” (van Therion) was nog helemaal niet uit, dus symfonische deathmetal bestond nog helemaal niet. Maar de tijd van beukende, groezige death metal is volledig voorbij. Misschien dat de Omega in de albumtitel hierop slaat. Omega is de Bijbelse vertaling van het einde.

Conclusie:
Septic Flesh levert met “Codex Omega” een puike cd af. Goed gecomponeerd en geproduceerd. Het wiel is wederom niet uitgevonden, maar daar maalt de goegemeente niet om. Ik ben benieuwd of ze het album live ook waar kunnen maken. Waarschijnlijk wel met hulp van allerlei technische snufjes, dat het geheel een beetje een klinische sound mee geeft.

Score: 4.1 uit 5

Tracklist:
1. Dante’s Inferno
2. 3rd Testament (Codex Omega)
3. Portrait of a Headless Man
4. Martyr
5. Enemy of Truth
6. Dark Art
7. Our Church, Below the Sea
8. Faceless Queen
9. The Gospels of Fear
10. Trinity

Links:
Septic Flesh Facebook
Septic Flesh Official
Season of Mist Official

Tekst: Frank Joustra

Related posts

Review: Eisregen – Fegefeuer – Massacre Records – Release: 26-10-2018

LiveReviewer

Review: Reckless Love – Invader – AOR Heaven – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Culture Killer – Throes of Mankind – Metal Blade Records – Release: 27-11-2015

LiveReviewer
UA-17622028-3