Review: Swallow The Sun – Songs From the North I, II & III – Century Media Records, Release: 13-11-2015

Review: Swallow The Sun – Songs From the North I, II & III – Century Media Records, Release: 13-11-2015.

534606Swallow the Sun is niet meer weg te denken uit de doomscene. Deze band weet mij altijd prima te raken. Zoals de meeste bands hebben zij in hun loopbaan subtiele (en ja ook best wel botte) geluidsveranderingen ondergaan. Live klinkt het ook altijd als een klok. Het was dus een mooie berichtgeving dat de mannen met een drieluik bezig waren. “Songs from the North I, II en III“. Wellicht een overkill hoor ik jullie denken. Maar de mannen hebben eigenlijk een zeer briljante zet gedaan. Zij laten zich namelijk van drie verschillende kanten horen.

Op de “Songs from the North I”, borduren ze eigenlijk voort op een zelfde manier als ze op de laatste twee albums deden. Niks nieuws onder de horizon. Een doom/death muzak met veel emotionele beladen facetten dat een lekker melancholiek dromerig gevoel geeft. Prima cd en past prima in het straatje van onder meer “Emerald forest and the Black Bird”. De productie is weer top en het enige minpuntje dat ik heb is dat de grunt iets te bot in contrast staat met de harmonieuze cleane vocalen. Het is dus een typische Swallow The Sun plaat die ook zijn stevige kanten kent, zoals het nummer ‘10 Silver Bullets’ die live de nodige headbangers een plezier zal bezorgen.

“Songs from the North II” laat een ingetogenere Swallow the Sun horen. Voornamelijk akoestisch laten de Finnen horen over een geniale muzikaliteit te beschikken. Het pianowerk in het openingsnummer ‘The Womb of Winter’ pingelt lekker weemoedig weg en klinkt heerlijk onheilspellend op sommige stukken. De nummers hebben een wat kortere duur dan hun voorganger, maar doen er zeker niet voor onder. Neem bijvoorbeeld de vocalen in ‘The heart of a Cold White Land’, die zijn gewoonweg superieur. Het hele nummer heeft een soort van folklore-achtig gevoel. Deze cd is wellicht het minst metal van de drie. Maar stiekem is dit wel muzikaal het meest indrukwekkende. Swallow the Sun doet zich in ieder geval met de eerste twee in deze drieluik niet vervelen.

De liefhebbers van een stevig potje “funeral doom” zullen de vingers aflikken bij “Songs from the North III“. Op dit deel komt de metal weer bovendrijven en wordt er weer heerlijk gegromd, gekrijst en passievol tekeer gegaan op een paar simpele en logge, doch effectieve riffs. Swallow the Sun maakt het wel heel moeilijk om een favoriet te kiezen. ‘The Gathering of Black Moths’ gaat zo heerlijk traag en gelaagd van start, dat de rillingen me op de rug lopen. Wat een totaal andere band dan de vorige twee schijven die ik net prettig verteerd heb. Minimalistisch maar erg diepgaand. ‘7 hours late’ is de perfecte song om even de oogjes bij te sluiten en totaal leeg te lopen op de rustieke muzak die deze song voortbrengt. Zwaarmoedigheid ten top en een waardige afsluiter van het drieluik.

Swallow the Sun laat horen zich binnen drie verschillende facetten van doom en melancholiek prima uit de voeten te kunnen. Elk deel geeft het gevoel dat die sound het beste bij hun past. Toch doet ieder ander deel ook weer verbazen hoe sterk het in elkaar steekt. Duim omhoog voor Swallow the Sun die toch wel iets heel bijzonders aflevert met deze drieluik.

Score: 4,8 out of 5

Links:
Swallow The Sun Facebook
Swallow The Sun Official

Tekst: Ronald van de Baan

Related posts

MELODIUS DEITE – EPISODE II: VOYAGE THROUGH THE WORLD OF FANTASY – INAZUMA PRODUCTIONS – OUT NOW

livereviewer

Review: Chronic Xorn – For These Sins Who Must Die (EP ) – Self released – Release: Out now

LiveReviewer

Moonspell – Extinct – Napalm Records – Release: March 6th 2015

livereviewer
UA-17622028-3