Review: Tax The Heat – Fed To The Lions – Nuclear Blast Records – Release: 08-04-2016

Review: Tax The Heat – Fed To The Lions – Nuclear Blast Records – Release: 08-04-2016.

In 2012 in Bristol vormden Veale en Taylor samen met bassist Angotti en gitarist JP Tax The Heat. De vriendschap tussen Veale en Taylor stamt al uit hun schooltijd en een toevallige ontmoeting later zette hen aan tot het werken als een duo. Wat later werd de line-up vervolledigd met JP en Antonio. Ze waren allen fan van de blues-rock bands uit de jaren 60. Dat was het uitgangspunt van hun muziek, maar ze wilden het geluid nog wat pimpen. “Fed To The Lions” is het resultaat van die samenwerking.

Tax The Heat is:
Alex Veale – zang, gitaar
Antonio Angotti – bas, achtergrondzang
JP Jacyshyn – gitaar, achtergrondzang
Jack Taylor – drum, achtergrondzang

 

Fed To The Lions
Tax-The-Heat-Fed-To-The-Lions-coverDit is niet een dertien in een dozijn bandje qua geluid. Ze zijn duidelijk geïnspireerd door de bands uit de jaren 60. Maar ze hebben de ongebreidelde energie van toen in een modern jasje gegoten. Zo doet opener ‘Highway Home’ me bij enkele fragmenten denken aan Muse en ook Queens Of The Stone Age schiet door mijn hoofd. Chris Gross (o.a. producer van QOTSA, Kyuss) zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. Dit is rock met een grote R. De energie druipt er vanaf en de nummers hebben zo’n drive en groove dat je spontaan mee beweegt.

De drum van Jack Taylor klinkt krachtig en het gitaarwerk van Veale en Jacyshyn is experimenteel en enorm aanstekelijk. Luister ook naar de vette bas en de piepende gitaar bij de start van ‘Under Watchful Eye’ en je hoort meteen hoe de kerels de brug bouwen tussen oud en nieuw (QOTSA).

Zanger Alex Veale beschikt over een apart stemgeluid. In het titelnummer wordt er geflirt met effecten en dit up-tempo nummer gaat er ook in als een zoet broodje. Het geluid van deze band is wel uniek en men is niet bang om eens uit de bol te gaan, zoals op het freaky einde van dit nummer.
De kalmte keert terug met de soort van ballade ‘Hit Me Hard’, uiteraard in de Tax The Heat stijl!
Het tempo schiet de hoogte in met het eerder wilde ‘Stood On The Platform To Leave’ met een heerlijke baslijn en strakke korte riffs.

De rest van de nummers liggen in dezelfde lijn en ‘Caroline’ springt er nog uit omdat het een rustig en zoet deuntje is, dat je raakt door zijn eenvoud.
Afsluiter ‘Lost Our Way’ bevat een Hendrix geïnspireerde riff en gecombineerd met de moderne zang is de ultieme legering tussen oud en nieuw een feit. De korte plotse wendingen bevorderen de luisterbaarheid en maken dit een plezierige reis door het rocklandschap dat Tax The Heat geschapen heeft met hun debuut.

Conclusie:
Deze vier Britten verrasten me vorig jaar als opener bij een Europe concert in België. Ik was dan ook benieuwd hoe hun debuut zou klinken. Mijn verwachtingen zijn meer dan ingelost. De mengeling van de oude invloeden uit de jaren ’60 en het toevoegen van hun eigen smaak, heeft er voor gezorgd dat dit een leuke luisterervaring is. Wie gek is op vintage gitaargeluid met een knipoog naar Queens Of The Stone Age moet dit zeker eens checken. Een energieke liveband, die hun energie perfect op dit album heeft vastgelegd.

Score: 4 uit 5
 

Tracklist:
1. Highway Home
2. Animals
3. Under Watchful Eye
4. Fed To The Lions
5. Hit Me Hard
6. Stood On The Platform To Leave
7. Some Sympathy
8. Devil’s Daughter
9. Learn To Drown (You’re Wrong)
10. Caroline
11. Your Fool
12. Lost Our Way

Links:
Tax The Heat Official
Tax The Heat Facebook
Nuclear Blast

Tekst: Rik Bauters