Review: The Beast of Nod – Arrival – Unsigned – Release: Out Now

Review: The Beast of Nod – Arrival – Unsigned – Release: Out Now.

Deze nieuwkomer in death metalland uit Boston bracht eerder dit jaar haar tweede EP uit, na hun debuut EP uit 2015. Zelf omschrijven ze hun stijl als ‘Intergalactische death metal met technische, old-school, en progressieve elementen’. Hun eerste EP kon mij niet overtuigen. Gaan ze dat nu wel doen?

The Beast of Nod is:
Paul Buckley – Zang
Görebläster Körpse-härvest Lunden – Gitaar
Nate MacMillen – Drums
Brendan Burdick – Bas
Met medewerking van: Chris DiGiuseppe, Ryan James, and Leandro Castano.

 

Arrival
a0555437705_10Begin dit jaar kwam de “Arrival” EP uit, de opvolger van de “The land of Nod” EP. De titel indiceert een nieuwe start en terecht, want de eerste EP was ondermaats. Deze EP heeft 5 tracks, waarvan 1 intro. Ik ga ze voor je af: ‘The Beast Awakens’ is een zwaar instrumentaaltje. Uptempo, slepend traag naar weer versnellende riffs.

‘Cephalopod of Doom’ is zwaar groovende death metal met een hoofdrol voor de drums, met name de prominent ingemixte bassdrums. De gitaar mixt zware groovende riffs met korte sweeps en hier en daar horen we een midtempo polkabeat. ‘When a Meganeura Flies’ mixt dezelfde groovende riffs met melodieuze, dubbele leads. ‘Ascension’ is een trage, leunend op zware groove, voortslepende song die verschillende slepende grooves laat horen.

‘Hyperanal Hemorrhaging’ tot slot is het hoogtepunt van de EP. Na een korte OSDM riff beginnen de swingstukken, opgevolgd door uptempo riffs, die weer door melodieuze leads worden afgewisseld, en weer swingen met alles op repeat. Stapelende staccato riffs en dan opeens traag, weer rustig opbouwend en klaar.

Conclusie:
Een prima EP die veel potentie laat horen. Het gebruik van de swingende grooves luistert lekker weg en maakt deze band origineel. Er is ook veel ruimte voor individuele accenten binnen de stukken. In de herfst van 2016 duiken ze de studio in voor een full length. Als de stijgende lijn daarin wordt doorgetrokken, dan kunnen we wel eens een wereldse plaat tegemoet gaan zien.

Score: 4 uit 5
 

Tracklist:
1. The Beast Awakens
2. Cephalopod of Doom
3. When a Meganeura Flies
4. Ascension
5. Hyperanal Hemorrhaging

Link(s):
The Beast of Nod Facebook
The Beast of Nod Official

Tekst: Maurice Egbers
 

Related posts

Review: Myrkur – Marerirdt – Relapse Records – Release: 15-09-2017

LiveReviewer

Review: Chris Ousey – Dream Machine – Escape Music – Release: 22-04-2016

LiveReviewer

Review: Eisregen – Fegefeuer – Massacre Records – Release: 26-10-2018

LiveReviewer
UA-17622028-3