Review: The Monolith Deathcult – Vergelding – Human Detonator Records – Release: 30-11-2018

Review: The Monolith Deathcult – Vergelding – Human Detonator Records – Release: 30-11-2018.

The Monolith Deathcult, ondanks een ernstig gebrek aan talent heeft deze band het toch aardig ver geschopt. Met een grote bek en zelfverheerlijking kom je ver blijkbaar! Het is aan mij de eer om het laatste misbaksel van deze band te beoordelen, “Vergelding”.

The Monolith Deathcult is:
Michiel Dekker – gitaar en zang
Robin Kok – bas en zang
Carsten Altena – gitaar en toetsen
Frank Schilperoort – inhuur drummer

Vergelding
Zelf geeft de band aan “SVPREME AVANT GARDE DEATH METAL” te maken, wat een ander woord is voor “POTPOURIMETAL DELUXE tm”. Men is al vanaf 2002 aan het ploeteren in de marge, wat nu de elfde release heeft opgeleverd. Laten we het album eens nummer bij nummer aflopen!

Nummer 1: Planet Wrath.
Het intro. Leuk gedaan, en de irritatie begint hier… daar later meer over. Het orkestrale thema geeft al weer wat men in petto heeft.

Nummer 2: Dawn of the Planet of the Ashes.
Strapping Young Lad. Wie kent ze niet? Nou, dat dus, maar dan met wat (wat? VEEL) meer bijgeluiden. En Slayer! Jawel! De hese screams in combi met de opgefokte riffs en trem solo’s doen erg Slayeriaansch aan!
En na dit nummer begint voor mij een irritatiepunt. Men heeft David Attenborough blijkbaar zo gek gekregen om als narrator op te treden. Hmmm, totaal overbodig en het stoort de “flow” van het album, jammer.

Nummer 3: Come Forth Lazarus.
Begint al lekker eerie, met de zangtoetsen in het begin. Daarna doet het heel erg “Dimmu Borgir – Death Cult Armageddon” aan. Gave solopartijen die er in een keer doorheen snijden. Niet beroert toch?
Helaas wel weer de narrator aanwezig na dit geweld, pfff. Hou op joh. Lekker belangrijk.

Nummer 4: Fist of Stalin.
Ah, Blek Mettal.
Of toch niet! Rammstein is zijn muziek kwijt! TANZEN TANZEN! Nouja, Rammstein heeft natuurlijk dik leentjebuur gespeeld bij Ministry, een band die als invloed genoemd wordt in de bijgevoegde biografie, dus daar heeft TMDC wel een punt. Naast Rammstein ook weer Dimmu invloeden. Dit zou wel eens een hitje kunnen zijn, en die heeft deze band zeker nodig! Opmerkelijk genoeg is het gebruik van de cowbell in dit nummer uitermate functioneel.

Nummer 5: The #Snowflake Anthem
Een rustpunt zou je kunnen zeggen. Of een open sollicitatie naar Arjen Lucassen om eens mee te mogen doen op een Areyon album. Helaas lult de narrator er doorheen, eeuwig zonde, het had zo mooi kunnen zijn. De solo’s zijn voor Michiel Dekker’s maatstaven best goed, blijkt dat hij zelfs langzame solo’s kan spelen die wél ergens naar klinken! Mooi sfeertje, potverdikkie!
Erna… sja, geen verrassing, weer die ouwe lul die wat meent te moeten zeggen.

Nummer 6: Rise of the Dhu’’l-Fakar.
Strapping Young Lad again! Zelfs de koortjes doen me er aan denken. Het is wat lomper, rijker georkestreerd en de zang is loooooowwwwwww. En weer valt op dat Michiel zijn solo’s enorm verbeterd heeft. Of zal het Carsten zijn die deze speelt? Wéér die narrator na dit nummer….

Er staan in de opgestuurde playlist ook nog twee live nummers, opgenomen op Graspop, het festival waarvan bekend is ze middelmatige bands enorm kunnen waarderen. Ik review die nummers niet omdat ze naar mijn smaak los staan van dit album, de productie is behoorlijk belabberd in vergelijk met de nieuwe albumnummers.

Conclusie:
Alle gekheid op een stokje, The Monolith Deathcult heeft met het album “Vergelding” een uitstekend geproduceerd stuk sfeervolle metal uitgepoept, met duidelijke verwijzingen naar andere bands. Over het algemeen kan men zeggen dat de productie erg rijk is, en alles zijn plekje heeft gekregen, wat best knap is met zoveel tierelantijntjes. Het enige irritante zijn voor mij de overbodige, gesproken stukken. Verder mooi uitgevoerd!

Score: 4,2 uit 5

Tracklist:
01. Planet Wrath
02. Dawn of the Planet of the Ashes
03. Come Forth Lazarus
04. Fist of Stalin
05. The #Snowflake Anthem
06. Rise of the Dhu’’l-Fakar

Links:
TMDC Facebook
TMDC Twitter
TMDC Instagram
TMDC YouTube

Tekst: Mathieu

Related posts

Review: Purgatory – Ωmega Void Tribvnal – War Anthem Records – Release: Out Now

LiveReviewer

Cavalera Conspiracy – Pandemonium – Napalm Records – Out now

livereviewer

Review: Unruly Child – Unhinged Live From Milan – Frontiers Music – Release: Out now

LiveReviewer
UA-17622028-3